Bron: BredaVandaag (foto door Wijnand Nijs)

Lees andere edities van zomerpolitiek op: http://www.bredavandaag.nl/zomerpolitiek

ZOMERPOLITIEK – Politiek Breda is (nog heel even) met vakantie. Reden voor de jonge politici Michel Spekkers (26, commissielid SP) en Thierry Aartsen (20, raadslid VVD) om elkaar deze zomer te bestoken met prikkelende mails over onderwerpen die jongeren raken. Vandaag het laatste deel: onderwijs en werk.

Van: Thierry Aartsen
Aan: Michel Spekkers

Beste Michel,

Alweer de laatste uit een reeks van 6 die we deze zomer hebben gemaakt. Ik heb veel leuke en prikkelende reacties gekregen dus ik denk dat het zeer geslaagd is. Hopelijk kunnen we de komende tijd ook de degens kruisen in de raadszaal over de thema’s die de revue zijn gepasseerd.

Afgelopen week was de potentie die ons Breda heeft weer duidelijk zichtbaar. Honderden studenten overspoelden Breda tijdens de introductie dagen. De komende weken zullen nieuwe studenten hartelijk welkom worden geheten in Breda met als klap op de vuurpijl natuurlijk het HBO introfeest.

Het feit dat zoveel studenten kiezen voor Breda als stad om in te studeren (en natuurlijk later ook om in te wonen en werken) is al een reden om juist hierin te investeren. In het huidige coalitieakkoord heeft de VVD zich daar hard voor gemaakt door te kiezen voor een internationale school en in de toekomst ook voor een universitaire opleiding in Breda.

Al in de eerste weken dat onze wethouder Cees Meeuwis aangetreden was, kwam hij met het plan om in deze toekomst te investeren. Een locatie waarbij jonge studenten in samenwerking met de Hogeschool kunnen ondernemen en een plek hebben om zich te ontwikkelen: Connex. Door een relatief kleine investering te doen biedt Breda nu een plaats voor jonge ondernemende studenten om zich te ontplooien en zo uit te groeien tot een mooi bedrijf. Natuurlijk zag de SP hier toen weer niets in…

Uiteraard moeten we ook het VMBO en het MBO niet vergeten. Dit zijn de jongeren die later de motor van onze Bredase economie gaan worden. Daar komen de vakmensen vandaan waar jij vorige week niet meer in geloofde. Door samen te werken met bedrijven en andere maatschappelijke partners kunnen we deze jongeren praktijkgericht onderwijs bieden, toponderwijs waarmee zij en Breda echt vooruit kunnen.

Het kan niet anders dan dat jouw SP deze doelstellingen die wij in het coalitieakkoord hebben afgesproken niet ondersteunt. Wij willen er voor zorgen dat Breda echt een kennisstad wordt met een aantrekkingskracht op de regio. Een stad die toekomst heeft en ook durft te investeren in die toekomst.

Groetjes,

Thierry Aartsen

Van: Michel Spekkers
Aan: Thierry Aartsen

Beste Thierry,

Ik heb mij persoonlijk zeker kostelijk vermaakt met je vaak hilarische en wat mij betref natuurlijk slecht onderbouwde en op foute analyses gebaseerde standpunten. Dank daarvoor. Of het geslaagd is, laat ik liever over aan de lezer. Die zullen hieronder wel reageren.

Je bent trots op Breda. En terecht.

Je pretendeert dat de stad en de sfeer van Breda de reden is dat de meeste studenten hier komen studeren. Waar haal je die wijsheid vandaan? Ik denk eerder dat we vooral de scholen met hun hoogwaardige onderwijs hier dankbaar voor moeten zijn. Breda is van nature geen studentenstad en het zal het onder het juk van deze coalitie ook niet heel gauw worden. Daarnaast vind ik van veel arrogantie spreken dat door de VVD we nu een internationale school krijgen en in de toekomst ook een universiteit. Dat is toch voor al in de vorige periode geregeld.

Ook verbazingwekkend dat je Con-neX als succes aanstipt als het gaat om goede voorzieningen voor studenten. Jij noemt de investering in Con-neX een relatief kleine investering. Ik vind 8 miljoen euro belastinggeld in een bedrijfsverzamelgebouw veel geld. Zeker omdat er genoeg lege kantoren in Breda staan. Daarnaast kiezen jullie er ook voor verzamelgebouwen als heuvel 100 te slopen. Hoezo geld over de balk gooien.

Nee Thierry, het is echt een geweldig idee om een bestaand schoolpand te slopen en daarvoor in de plaats weer een nieuw kantoorpand te bouwen, not. Dat is echt aan niemand uit te leggen. Heel Nederland is klaar met die onzin van leegstaande kantoren. Laten we ze snel ombouwen tot studentenwoningen. Wij zijn bezig met een voorstel daarvoor in de raad. Doe je mee? Dan doe je ook eens wat nuttigs voor die studenten en maken we de stad echt aantrekkelijk voor ze.

Want Thierry, voor een VVD-er ben je toch wel een aardige gast. Ik vind het oprecht leuk dat je zo’n positieve instelling hebt. Ik ben ook positief over Breda, Het zou mooi zijn als je met ons mee doet. Breda is een prachtige stad en het kan nog zoveel beter. Veel van de 20-duizend studenten in Breda zoeken nog woonruimte, veel van de mensen die woonruimte, hebben betalen in Breda teveel.

Bel me maar, Thierry, je liberale handtekening mag van mij zo onder ons plan. Past ook mooi in dat duale systeem waar jullie zo prat op gaan toch. Geen rechts geen links maar samen voor de stad. Wat de SP betreft gaat het er tenslotte gewoon om dat we Breda menselijker en socialer maken.

Tot gauw weer in de bankjes.

Groetjes,

Michel Spekkers

Dit was de voorlopig laatste versie van Zomerpolitiek. BredaVandaag bedankt de heren Aartsen en Spekkers voor hun bijdragen deze zomer. Ook wij kijken uit naar een prikkelend, nieuw politiek seizoen.

Wil je alle brieven van de SP-er en VVD-er nog eens teruglezen? Dat kan hier.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to mention I am just newbie to blogging and definitely enjoyed your web-site. Almost certainly I’m planning to bookmark your website . You absolutely come with incredible well written articles. Thanks a bunch for revealing your web-site.