Bron: BredaVandaag (foto door Wijnand Nijs)

Lees andere edities van zomerpolitiek op: http://www.bredavandaag.nl/zomerpolitiek

ZOMERPOLITIEK – Politiek Breda is met vakantie. Reden voor de jonge politici Michel Spekkers (26, commissielid SP) en Thierry Aartsen (20, raadslid VVD) om elkaar deze zomer te bestoken met prikkelende mails over onderwerpen die jongeren raken. Vandaag in zomerpolitiek: jongeren zijn wegwerpmedewerkers.

Van: Michel Spekkers
Aan: Thierry Aartsen

Beste Thierry,

Allereerst excuses dat ik deze week een beetje laat ben met je te schrijven, ik was afgelopen weekend los op LowLands.

Weet je Thierry we hebben een groot probleem. Niet alleen in Breda maar in heel Nederland. En dat is dat mensen, en vooral ook jongeren worden gebruikt als wegwerpmedewerkers. Daarnaast neemt de werkloosheid onder jongeren toe en is de schooluitval groter dan ooit te voren.

Wij kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar wist je dat nog niet al te lang geleden mensen soms hun hele leven bij een bedrijf werkten? Dat mensen een echt beroep hadden, dat we echte vakmensen en ambachten hadden, dat mensen een hart voor de zaak hadden? Kun jij je dat voorstellen, je leven lang één baan bij één bedrijf? Het lijkt tegenwoordig wel of grote bedrijven juist mensen zo kort mogelijk in dienst willen hebben. Ze gebruiken mensen als wegwerpmedewerkers, Thierry! Hier moeten we wat aan doen!

Neem als voorbeeld de Hema. Over Hema krijgen we meer en meer klachten. Jongeren moeten daar steevast na driemaal verlengen van het tijdelijke contract opkrassen. Er worden alleen nog maar 15-jarigen aangenomen en medewerkers met een vast contract lijken daar wel een uitstervend ras. De werkdruk ligt hoog en men houdt zich niet aan contracturen en arbeidstijden. Het is zelfs zo erg dat de FNV aan de bel is gaan trekken. De HEMA heeft namelijk besloten zelf te gaan bepalen wie ziek is en wie niet. Hoe bestaat het. Het zijn toch geen artsen, ze verkopen worsten.

Thierry, jongeren gaan een zware tijd krijgen. Er is veel werkloosheid onder jongeren, sinds kort is de bijstand voor jongeren onder de 27 afgeschaft. Jongeren die studeren en werken kunnen bijna niet rondkomen met de hoge lasten die ze moeten dragen. Het minimum loon voor een 16-jarige is momenteel 2.82 euro per uur en voor een 18-jarige is dat 3.72 euro. De gemiddelde huurprijs van een kamertje in Breda is 327 euro. Ook jij kan wel uitrekenen dat het bijna onmogelijk is om hiermee rond te kunnen komen.

Zelfstandig ondernemen is natuurlijk ook een optie, maar ook dat is als jongeren niet makkelijk (of je moet rijke ouders hebben). Het starten van een onderneming kost geld, en als je onder de 27 bent heb je bijna nergens recht op.

Het is bijna onmogelijk een ´ouwe rot in het vak´ te worden. Omdat jongeren bijna alleen nog maar tijdelijke contracten krijgen, ontstaan er grote problemen. Door tijdelijke contracten kunnen we nooit een hypotheek krijgen, doordat mensen zich inwisselbaar voelen hebben mensen geen hart meer voor de zaak, doordat je geen vast contact hebt ben je altijd onzeker of je volgend jaar wel werk hebt en kun je geen leven opbouwen.

Gigantisch veel jongeren zijn dak- of thuisloos. Het ziet er naar uit dat er aankomende jaren nog meer bezuinigingen komen die jongeren raken en de grote multinationals gaan maar door met het inzetten van jongeren als wegwerpmedewerkers. Hier moeten we met zijn allen wat aan doen. Wat gaan we doen, Thierry?

Jullie zeggen landelijk 400-duizend banen te gaan creëren. Wat voor banen zijn dat? Zijn dat de soort banen zoals ik die hier beschrijf? Hebben we straks allemaal meerdere rechteloze banen nodig om net niet rond te kunnen komen? Moeten we straks allemaal elk jaar verhuizen van multinational naar multinational zonder enig vast contract? Zal de oude rot in het vak verdwijnen?

Tot volgende week.

Met vriendelijke groet,

Michel.

Van: Thierry Aartsen
Aan: Michel Spekkers

Beste Michel,

Excuses aanvaard, ik zal dit weekend ondanks dat ik naar De Tranen van Van Cooth ga, proberen mijn inbreng op tijd te sturen.

Je stipt een serieus probleem aan. Jongeren die na drie keer een half jaar-contract niet meer door kunnen met hun baan en dus helaas werkloos worden. Ik moet je alleen wel vertellen dat het probleem niet zit in te weinig bescherming, maar in een op slot zittende arbeidsmarkt. En laten het nou juist linkse (conservatieve) partijen zijn die weigeren de arbeidsmarkt te hervormen.

Ondernemers ontslaan geen mensen voor hun lol. Er is geen enkele ondernemer of personeelsmanager te vinden die het leuk vindt om goedfunctionerende medewerkers op straat te moeten zetten. Zij steken veel tijd, geld en energie in nieuwe mensen om ze in te werken en meestal bouwen zij een goede relatie op met hun medewerkers.

Door het huidige ontslagrecht is het te moeilijk voor ondernemers en zelfstandige om afscheid te nemen van werknemers waar zij niet tevreden over zijn. Het kost zelfstandigen veel energie, tijd en geld en moeten vaak eerst naar de rechter om het contract te ontbinden. Vind je het dan heel gek dat een kleine zelfstandige het niet aandurft om mensen een vast contract aan te bieden?

Een kleine zelfstandige kan het zich simpelweg niet permitteren om het risico te nemen dat hij met iemand blijft zitten en dus het gevaar loopt failliet te gaan. Voor iemand met bijvoorbeeld 4 mensen in dienst, is doorbetalen van iemand die er niet meer voor werkt funest. Het huidige systeem (wat de SP niet alleen wil houden, maar zelfs nog verder dichttimmeren) dwingt ondernemers nu om mensen niet aan te nemen of alleen tijdelijke contracten aan te bieden. Dit is niet erg bevorderlijk voor jongeren die van een baantje een loopbaan willen maken bij hetzelfde bedrijf.

Verder heb je het over uitkeringen voor jongeren. En natuurlijk volgt dan weer het verwijt ‘asociaal’. Wij weten allebei dat jongeren die in een uitkering terecht komen helaas veel te vaak opgesloten komen te zitten in een uitkering. Voor de rest van hun leven. Daarom moet je jongeren activeren om een baan te zoeken of om naar school te gaan. Dat betekent dat je hen echte kansen biedt. Als je dat asociaal noemt, dan zal het wel een typefout zijn… Mensen niet afschrijven en kansen blijven bieden, dat is sociaal.

Naast het roepen dat wij asociaal zijn, herkende ik nog iets in je brief: ontzettend overdrijven: “Gigantisch veel jongeren zijn dak- en thuisloos”. Het deed me een beetje denken aan ‘de Tsunami’ van Wilders… Afgelopen week ben ik met mijn VVD-collega’s naar de daklozenopvang in Breda geweest om daar het probleem zelf gezien. In Breda zijn er zo’n tachtig á negentig dak- en thuislozen en zeker niet allemaal jongeren. Let wel, dat zijn er negentig te veel, maar komt niet in de buurt van je ‘gigantisch veel’ SP-retoriek.

Kortom, door het ontslagrecht te versoepelen kunnen we veel jongeren aan een baan helpen en veel jongeren die nu na een paar tijdelijke contractjes niet meer zonder teveel risico in dienst kunnen blijven, langer hun baan laten houden. Wat is nu belangrijker? Papieren zekerheid die je niet krijgt of gewoon lekker praktisch een baan hebben? Mijn VVD kiest liever voor veranderingen die ons vooruit helpen en niet voor belemmeringen die ons terugwerpen.

Groetjes,

Thierry Aartsen

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.