Bron: BredaVandaag (foto door Wijnand Nijs)

Lees andere edities van zomerpolitiek op: http://www.bredavandaag.nl/zomerpolitiek

ZOMERPOLITIEK – Politiek Breda is met vakantie. Reden voor de jonge politici Michel Spekkers (26, commissielid SP) en Thierry Aartsen (20, raadslid VVD) om elkaar deze zomer te bestoken met prikkelende mails over onderwerpen die jongeren raken. Vandaag in zomerpolitiek: meer blauw op straat.

Van: Thierry Aartsen
Aan: Michel Spekkers

Beste Michel,

Laten we het vandaag eens over een onderwerp hebben waarvan het de laatste lijkt dat we het er wel over eens zijn. Een onderwerp dat voor mensen erg belangrijk is door de bezuinigingen van het vertrekkende kabinet onder druk staat. Ik heb het natuurlijk over de veiligheid en over de belachelijke bezuinigingen op de politie.

Vorige jaar heeft PvdA-minister Ter Horst bepaald dat de politie, die toen al kampte met een capaciteitsprobleem, het best wel met wat minder af kan. In de Tweede Kamer heeft de VVD zich hier altijd tegen verzet. Ik ben blij te horen dat de SP dit verzet ook steunt. Wat dat betreft lijken we dan ook op dezelfde lijn te zitten.

De VVD heeft zich altijd hard gemaakt voor meer blauw op straat. We betalen ons al blauw, dan willen we dat ook op straat terug zien. Het is belangrijk voor de veiligheid op straat dat de politie aanwezig is wanneer dat nodig is. Met de huidige bezuinigingen op de politie komt dit onder druk te staan. Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn VVD in een nieuw kabinet komt te zitten. Onder premier Rutte zal er dan goed aan de veiligheid in Nederland gewerkt worden. Als ik jouw SP de laatste tijd hoor, heb ik er alle vertrouwen op dat jullie ons op dat punt in Den Haag zullen steunen.

Zoals ik al zei, lijken we op dit punt het behoorlijk eens te zijn. Helaas ontdekken we toch weer flinke verschillen, vooral als we die kritische blik op Den Haag verleggen naar de kijk op ons Breda. Ook op lokaal niveau probeert de VVD er alles aan te doen om te zorgen dat mensen zich veilig voelen op straat en in hun wijk. Vandaar dat wij al sinds de verkiezingen pleiten voor Stadsmariniers voor iedere wijk en dorp. Een doortastende duizendpoot met direct mandaat vanuit het College die niet achter het bureau zit maar daadwerkelijk in de wijk aan de slag gaat met de veiligheid. Die een probleem meteen kan aanpakken en niet in de bureaucratie verzandt.

In Rotterdam zijn de Stadsmariniers een daverend succes en is de veiligheid aantoonbaar toegenomen, blijkt uit onderzoeken. De naam is voor mij niet eens zo belangrijk, als het de veiligheid in de wijken vergroot, ben ik tevreden. Toch jammer dat veiligheid voor jullie toch niet zo belangrijk is dat jullie onze plannen om de veiligheid te verbeteren in ons Breda en daarmee dus eigenlijk tegen het verhogen van de veiligheid zijn.

Verder moeten we in Breda kijken hoe we creatief de openvallende gaten invullen. Een eigen politiekorps instellen gaat niet lukken, maar we kunnen wel compenseren met toezichthouders die we inhuren. Zo moeten we de veiligheid garanderen: druk blijven uitoefenen op Den Haag voor meer echte politie en in Breda buiten de box denken en vooral doen.

Helaas denken jullie daar anders over. De Bredase oppositie (en helaas dus ook jullie) komt helaas niet verder dan die plannen aanvallen op de naam die niet in Breda zou passen. Als het gaat om toezichthouders die onze binnenstad helpen veilig houden, horen we van jullie vooral dat ze er eng uitzien, geen echte agenten zijn (duh) en dat ze van private bedrijven zijn en dat is in jullie ogen blijkbaar altijd slecht.

Ik vind het erg jammer dat het bij kritiek roepen blijft. Het probleem benoemen is belangrijk, maar meedenken en oplossingen steunen is beter.

Groetjes,

Thierry Aartsen

Van: Michel Spekkers
Aan: Thierry Aartsen

Beste Thierry,

Ik had het liever gehad over die commerciële uitbaters bij ‘Parkies’ die ons willen verbieden zelf een blikkie bier of flesje wijn mee te nemen. Of het aflassen van Dancepark en de opendag van NAC. Het ontbreken van een jeugdhonk in de Haagse Beemden. Het oprichten van een jeugdraad in Breda. Thema’s die jongeren aanspreken.

Maar goed, blijkbaar heb je de behoefte om je te verdedigen na alle kritische berichten van de SP afgelopen dagen over de bezuinigingen bij het politiekorps. Daar laat het College van Burgemeester en Wethouders het wat de SP betreft aardig afweten.

Als je er dan over begint dan moet je de zaken ook wel eerlijk voorstellen aan de lezers. Het is namelijk niet de VVD die het voortouw heeft in de Tweede Kamer. Het is de SP die met een motie de 190 miljoen aan bezuinigingen op de politie wist tegen te houden. Dank voor de steun van de VVD daarvoor!

Het is ook in Breda niet de VVD maar de SP die opkomt voor de Bredase agent. Wij stelden de vragen over het sluiten van aangiftebalies. Het is de SP die het college oproept op te komen voor de agenten en voor de veiligheid van Breda en omstreken.

Het was niet de VVD maar de SP die vorig jaar en dit jaar onder 10-duizend agenten in heel Nederland een onderzoek heeft laten doen naar hun werk. Weet je Thierry, uit analyse van dat onderzoek bleek dat ruim 80% van de agenten in Breda nu al vindt dat ze te weinig tijd hebben om in de buurt aanwezig te zijn. 84% van de agenten geeft aan last te hebben van de bureaucratie. Ze zitten 60% van hun tijd achter het bureau.

Thierry, dat betekent dat van iedere 5 uur dat een agent werkt hij of zij er 3 achter het bureau zit. De oplossing waar de VVD mee komt, is dan ongelofelijk triest. Jullie pakken die bureaucratie niet aan. Jullie geven de agent zijn trots niet terug. Nee Thiery, de VVD komt met het belachelijke plan van “De straatsoldaat”.

Dat is geen man met wapens of uniform. Geen man die met gezag de straat op gaat om de orde te herstellen. Nee, het wordt weer zo’n pratend pak. Zo’n vent met een stropdas die gaat praten met verschillende partijen in de stad om te komen tot een visie. Die hij vervolgens met een power-point presentatie en een glossy rapport aan de gemeenteraad komt voorleggen. De twee miljoen die dat gaat kosten kunnen beter besteed worden aan de politie. Stort dat geld maar over op rekening van het Korps Midden en West Brabant. Dan kunnen ze er echte agenten voor de straat op sturen.

Want weet je Thierry, aan die schijnoplossing hebben we in Breda helemaal niets. De orde en veiligheid op straat is een taak van de politie. Laten we de Bredase agent steunen en hem weer de ruimte geven om te doen waar hij goed in is: mensen helpen en boeven vangen. Ik reken er op dat jij en de VVD in Breda ons daarin steunen! Want jullie laten de Bredase agent toch niet in de kou staan?

Met vriendelijke groet,

Michel Spekkers

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I just want to say I am new to blogging and honestly liked you’re web page. Probably I’m likely to bookmark your site . You certainly come with excellent article content. With thanks for sharing with us your web-site.