Bron: BredaVandaag (foto door Wijnand Nijs)

Lees andere edities van zomerpolitiek op: http://www.bredavandaag.nl/zomerpolitiek

ZOMERPOLITIEK – Politiek Breda is met vakantie. Reden voor de jonge politici Michel Spekkers (26, commissielid SP) en Thierry Aartsen (20, raadslid VVD) om elkaar deze zomer te bestoken met prikkelende mails over onderwerpen die jongeren raken. Vandaag in zomerpolitiek: minimum leeftijd om alcohol te kopen naar 18 jaar?

Van: Michel Spekkers
Aan: Thierry Aartsen

Beste Thierry,

Burgemeesters in Midden- en West-Brabant hebben naar aanleiding van rapport “commissie Fränzel” besloten dat, zodra er wettelijke mogelijkheden zijn, de minimumleeftijd voor het kopen en het nuttigen van drank verhoogd zal worden van 16 naar 18 jaar. Daarnaast willen ze meer maatregelen nemen om het toenemende gebruik van alcohol en drugs tegen te gaan.

Weet je, Thierry, ik ben het helemaal eens met die leeftijdsverhoging (en ja, ik weet dat ik met deze uitspraak onder veel jongeren geen vrienden maak). Maar Thierry, met verhogen van de minimumleeftijd alleen gaan we het natuurlijk niet redden, volgens mij ligt de oplossing namelijk meer in de preventie van “overmatig gebruik” in plaats van het alleen maar verbieden. Het verbieden maakt het volgens mij alleen maar spannender juist wél alcohol te drinken.

In het ontmoedigen van overmatig alcoholgebruik spelen de ouders en het horecapersoneel ook een belangrijke rol. Daarnaast zouden dingen als “happy hours” en alcoholreclame verboden moeten worden. Beide zetten namelijk aan tot drinken. Ik zie liever dat er meer alcoholpoli’s komen en dat horecapersoneel er beter op toe ziet dat mensen zich niet “coma-zuipen”.

Daarnaast helpen bijvoorbeeld voorlichting over de gevolgen van overmatig gebruik aan jongeren en de ouders meer. Maar Thierry, je snapt ook wel dat zonder een verbod op reclame en promotie van alcohol deze voorlichtingen onzinnig zijn, dan is het dweilen met de biertap open.

Hey Thierry, volgens mij zijn wij uiteindelijk met zijn allen verantwoordelijk voor elkaar. Niet alleen de ouders of het horecapersoneel maar iedereen. Misschien moeten we nog beter een oogje voor elkaar openhouden, niemand wil toch dat een vriend, vriendin of onbekende zich het ziekenhuis in drinkt?

En volgens mij valt het in Breda als je ons vergelijkt met andere vooral kleine dorpen en steden best mee. Een drankje op zijn tijd moet natuurlijk met mate gewoon kunnen.

Proost en tot volgende week.

Groetjes
Michel Spekkers

Van: Thierry Aartsen
Aan: Michel Spekkers

Beste Michel,

Net zoals vorige week sla je ook hier weer de plank volledig mis. Wel leuk om te horen dat de socialist in je weer naar boven komt door bij ieder probleem te roepen dat er meer overheid, meer regels en vooral meer verboden moeten komen.

Het probleem met alcoholmisbruik lijkt me duidelijk, maar ik kies liever voor echte oplossingen. Het verhogen van de leeftijd van 16 jaar naar 18 jaar klinkt erg stoer, maar is natuurlijk gewoon een schijnmaatregel.

Het probleem ligt niet bij jongeren van 17 die een avondje gaan stappen in Breda. Het probleem ligt bij kinderen van 14 die thuis een fles wodka leeg drinken en vervolgens in de stad zichzelf laveloos drinken. Zelfs volgens de huidige regels is dit ten strengste verboden. Dus geloof me, meer regels zijn niet de oplossing.

Meer verboden trouwens ook niet. Het is niet de schuld van ‘happy hours’ of alcoholreclames dat kinderen van 14 zichzelf laveloos drinken. Het is nu al verboden om drank te verkopen aan kinderen van 14 of ze binnen te laten in een kroeg.

Waar de oplossing dan wel in ligt, is verantwoordelijkheid. Niet het vage “iedereen is verantwoordelijk voor elkaar” van jou, maar ouders aanspreken op hún verantwoordelijkheid.

Ouders horen het namelijk niet goed te vinden als hun kind van 14 een fles wodka leeg drinkt. Ouders horen het niet goed te vinden als hun kind van 14 ‘s nachts om 3 uur dronken thuis komt. Daar ligt het probleem en daar ligt dus ook de oplossing.

Laten we dus niet kiezen voor schijnmaatregelen, onzinnige regels en verboden die niet werken. Kies voor echte oplossingen en durf ouders aan te spreken op hun verantwoordelijk.

Groetjes,

Thierry

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to mention I am newbie to blogging and honestly loved this blog site. Very likely I’m going to bookmark your site . You certainly have perfect stories. Regards for sharing your website.