Bron: BredaVandaag (foto door Wijnand Nijs)

Politiek Breda is met vakantie. Reden voor de jonge politici Michel Spekkers (26, commissielid SP) en Thierry Aartsen (20, raadslid VVD) om elkaar deze zomer te bestoken met prikkelende mails over onderwerpen die jongeren raken. Vandaag inzomerpolitiek: verruiming van koopzondagen

Van: Thierry Aartsen
Aan: Michel Spekkers

Beste Michel,

Ik hoop dat jij net zo veel leuke reacties hebt gekregen op onze eerste column als ik. Veel mensen zijn enthousiast over onze mailwisselingen tijdens de zomer.

Net zoals bij de eerste column heb ik ook veel goede reacties gekregen op het feit dat de gemeenteraad heeft besloten om het speerpunt van de VVD door te voeren, namelijk de verruiming van de koopzondagen.

Ik kreeg leuke reacties van ondernemers. Ondernemers die nu ein-de-lijk zelf mogen bepalen wanneer ze wel en wanneer ze niet open kunnen. Zij kunnen nu eindelijk zelf bepalen wanneer zij hun klanten het beste kunnen bedienen door hun winkel open te doen. Want dat is het mooie van het ‘Bredase systeem’. Er komt een convenant zodat we weten waar we aan toe zijn maar niemand wordt gedwongen om de winkel open of dicht te doen.

Ik kreeg leuke reacties van mensen met een baan. Zij hoeven niet meer snel op donderdagavond massaal de stad in omdat ze anders geen tijd hebben om te shoppen. Zij hoeven niet meer op zaterdagmiddag eerder vrij te nemen om nog even snel wat te kopen voor dat de winkels dicht gaan. Zij kunnen nu zelf bepalen wanneer zij gaan shoppen.

Ik kreeg leuke reacties van leeftijdsgenoten zonder een baan. Omdat vaste krachten geen 7 dagen in de week kunnen en mogen werken zullen ondernemers sneller iemands extra aan nemen om op zondag open te gaan. Dit betekent meer werkgelegenheid en dus een grote kans op een baan voor met name jongeren.

Maar de leukste reacties kreeg ik toch wel van vriendinnen in Breda die niets liever doen dan de hele dag lang shoppen. Niet alleen de shopaholics in Breda maar ook ver daar buiten hebben nu de kans om waarschijnlijk iedere zondag te besteden aan hĂșn zondagsrust: Shoppen.

Ow ja, ik kreeg nog wel minder leuke reacties. Van een man die nu ook op zondag achter zijn vrouw aan moet lopen om de tassen met kleren te sjouwen. Ik heb hem gerust gesteld door te zeggen dat Studio Sport pas om 19:00 uur begint en hij dus rustig aan kan doen om op tijd te zijn.

Groetjes,

Thierry Aartsen

Van: Michel Spekkers
Aan: Thierry Aartsen

Beste Thierry,

Hilarisch zeg, je opinie op de zondagsopenstelling. Het is duidelijk dat de VVD al lang niet meer de partij voor de kleine zelfstandige is. De familiebedrijfjes die nu volgens jullie zeven dagen per week ‘mogen’ werken zijn helemaal niet zo enthousiast als dat het college ons wil doen geloven. Ook jullie steun aan de megajumbo en de onvermijdelijke rampzalige effecten op de kleinere omliggende wijkwinkelcentra zijn daar een voorbeeld van.

Alles alleen maar overlaten aan de markt, daar spreekt geen visie uit. Dan kun je als politiek net zo goed opstappen. Of zou je graag de gemeenteraad ook willen aanbesteden of op de markt vrij laten. Wie het meest betaalt, krijgt een zetel in de raad? Als je alles overlaat aan marktwerking dan blijven alleen de ‘grote jongens’ over en verschraalt het winkelaanbod nog verder. Leuk hoor, een stadshart met alleen winkelketens die je in iedere andere middelgrote stad ook aantreft. Breda hoort al bij de top vijf van Nederland als het gaat om meest eentonige winkelaanbod. Wil de VVD soms ook dat wij als Breda binnenkort ook bovenaan dit lijstje staan?

Thierry, ik vraag me af waar jij op baseert dat iedereen meer koopzondagen wil. De raad heeft nu besloten dat de winkeliers zelf mogen bepalen hoeveel zondagen ze open willen. Maar waarom lees ik dan in de internetkrant dat alleen de eerder genoemde ‘grote jongens’ bij die gesprekken betrokken zijn? Vind je de mening van de kleine winkelier, bezoeker of binnenstadbewoner niet belangrijk?

En Thierry, kennelijk heb je een truc uitgevonden om een euro meerdere malen uit te kunnen geven. Kun je die ook gemeentelijk inzetten om bijvoorbeeld de inloop in de Biesdonk te kunnen blijven subsidiëren. Een euro kan je toch maar één keer uitgeven?

Oh, en Thierry, ik wist niet dat de VVD de partij tegen de jongeren was. Je geeft aan dat de werkgelegenheid goed is ‘vooral voor jongeren’. Heb je onlangs wel eens gekeken hoe er met ‘vooral jongeren’ wordt omgegaan door vooral ‘de grote jongens’? Alleen maar tijdelijke contracten, veelal slechte arbeidsvoorwaarden en zodra je 18 wordt, mag je weg want dan ben je te duur. Is dat de werkgelegenheid die jij wil creĂ«ren ?

Nou Thierry, tot volgende week.

Met vriendelijke groet,

Michel Spekkers

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.