Bron: BredaVandaag.nl (Foto door Wijnand Nijs)

Aankomende zes weken zullen ik en Thierry Aartsen (VVD) een mail wisseling houden over verschillende thema’s. Deze mail wisselingen zullen worden geplaatst op http://www.bredavandaag.nl … vandaag was de eerste.

Politiek Breda is met vakantie. Reden voor de jonge politici Michel Spekkers (26, commissielid SP) en Thierry Aartsen (20, raadslid VVD) om elkaar deze zomer te bestoken met prikkelende mails over onderwerpen die jongeren raken. Vandaag in zomerpolitiek: kraken en het WK.

Van: Michel Spekkers
Aan: Thierry Aartsen

Beste Thierry,
Nou dat waren nog eens weken van ommekeer in de politiek afgelopen tijd. Waar ik dacht dat jullie (de VVD) zouden staan voor minder regels komt de VVD-wethouder met allerlei extra regels uit de hoed als het gaat om, wat een volksfeest had moeten worden, ‘het WK’.

Zelfs het ooit zo machtige monopolistische Meyer-kartel moest laten zien waar de macht ligt (en inderdaad dat is niet bij de politiek). Gelukkig maar, want door hem konden we met 13.000 anderen dan toch de finale op een groot scherm zien.

Toch jammer, wetende dat een paar weken geleden onder andere wij samen een motie wilden indienen voor minder regeldruk tijdens het WK, maar dat de VVD haar steun één minuut voor de stemming terug trok.

De zomer is bezig en dat betekent ook dat de politiek een tropenrooster in gaat. 6 weken reces. Heb je al plannen? Mocht je nou een dagje vrij hebben kunnen we als je zin hebt wel iets kraken. Ken je bijvoorbeeld dat pand aan de Catherinastraat. Jaren stond het leeg voordat het gekraakt werd. En voor een groot aantal maanden werd dat eens zo lege 2000m2 grote gebouw eens volop gebruikt. Voordat het twee jaar geleden ontruimd werd was daar een weggeefwinkel, volkskeuken, bibliotheek en kwamen daar sprekers, bandjes en waren daar thema-bijeenkomsten.

Na de ontruiming werd gezegd dat er een klokkenmuseum zou komen, later zouden het appartementen en twee winkelruimtes worden. Thierry, ik zal het je nog sterker vertellen, wij (de belastingbetaler) hebben die speculant zelfs subsidiegeld gegeven vanuit het ‘wonen boven winkels-project’ zodat hij kon verbouwen. Nu, twee jaar later… helemaal niets gebeurd, het pand staat gewoon leeg. Mocht je een dagje vrij hebben aankomende zes weken dan stel ik voor het pand maar weer eens samen te kraken zodat we een aantal van de ruim 29.000 woningzoekenden eindelijk eens woonruimte kunnen geven. Hebben we een deal?
Tot volgende week!

Groetjes
Michel

Van: Thierry Aartsen
Aan: Michel Spekkers

Beste Michel,
Het WK-voetbal 2010 was super! Iedere wedstrijd weer heb ik in de stad met vele andere mogen genieten van de overwinningen van Oranje.

Je mag ons op veel dingen aanvallen maar niet op dingen die we niet gedaan hebben. De regels omtrent het WK kwamen vanuit de burgemeester, niet van onze wethouder.
Al voor de eerste bal rolde in Zuid-Afrika heeft de VVD in Breda gepleit voor minder regels en vooral voor grotere schermen. Ik heb dan ook tot aan de 116de minuut van de finale genoten van het mega-scherm op de Grote Markt. Wat een sfeer en wat een uitstraling voor Breda!

Mijn moeder heeft me altijd geleerd dat ik van andermans spullen moet afblijven, dus nee, ik ga niet mee iemand anders huis kraken. Kraken is niets anders dan diefstal en levert alleen maar rotzooi op. Gewoon niet doen dus.
Misschien kunnen we samen wel naar de wettelijke bewoonster van de Willemstraat nr. 8 gaan, die door toe doen van krakers haar woning niet meer in kan? Ik kies namelijk liever voor het slachtoffer dan voor de dader. Jij toch ook, neem ik aan?

Kraken is een verkeerde oplossing voor het probleem. We doen er in Breda veel aan om iedereen een geschikte woning aan te bieden. Dat is de enige manier om mensen die geen woning hebben snel aan een juiste woning te helpen.

En tsja, als je het gewoon leuk vindt om in iemand anders huis te wonen, doe het dan legaal en ga anti-kraak wonen.

Groetjes en tot volgende week,
Thierry Aartsen

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to tell you that I am all new to weblog and absolutely loved your web blog. Likely I’m planning to bookmark your website . You actually have tremendous stories. Thank you for sharing your website page.