Er waren niet veel mensen die onbelemmerd directe toegang hadden tot Hugo Chavez. Hugo Armando Carvajal Barrios aka “El Pollo” (de kip) had dit wel. Als hoofd van de militaire intelligentie dienst had hij onbeperkt alle middelen ter beschikking om zijn doelen te volbrengen. In de afgelopen jaren zijn er diverse bewijsstukken boven water gekomen waaruit blijkt dat Carvajal banden had met de FARC en colombiaanse en Venezolaanse kartels en daarnaast militairen inzette voor de transport van drugs. Vorige week werd Carvajal, op verzoek van Amerika op Aruba gearresteerd. Ondertussen heeft Timmermans gisteren –tegen een uitspraak van rechter-commissaris Yvonne van Wersch -zijn vrijlating bevolen en is Carvajal ondertussen terug in Venezuela waar hij als held ontvangen is.

Hugo Armando Carvajal Barrios was tussen 2004 en 2009 hoofd van de militaire intelligentie dienst en een vertrouweling van Hugo Chavez. Carvajal was vanaf dag één betrokken met Chavez. In 2008 werd o.a. Carvajal samen met een aantal andere personen door Amerika er van beschuldigt de FARC te ondersteunen met de transport van Drugs, dit werd toen der tijd door Chavez ontkend.  De bekendmaking van de Amerikanen kwam een dag nadat de ambassadeur van Amerika Venezuela moest verlaten omdat de Amerikaanse ambassade betrokken zou zijn met het ondersteunen van de oppositie tegen Hugo Chavez. Carvajal word er o.a. van verdacht valse identiteitskaarten te hebben gegeven aan leden van de FARC en Kartels, het tegen gaan van inbeslagnames van drugs, het ondersteunen van het transport van drugs. Daarnaast zou hij opdracht hebben geven voor de moord op twee personen.

Vorige week werd op verzoek van de Amerikanen, Carvajal gearresteerd op Aruba met het verzoek tot uitlevering. Carvajal was opweg naar Aruba om daar geïnstalleerd te worden als Consul Generaal. Hij reisde met o.a. een diplomatiek paspoort maar had officieel de functie van Consul Generaal nog niet. Direct na zijn arrestatie reageerde Maduro en de regering van Venezuela vel op zijn arrestatie. Nederland zou de wet overtreden. Venezuela nam gelijk sancties door al het vliegtuigverkeer te verbieden van de eilanden naar Venezuela en andersom. Deze sanctie is dezelfde dag teruggedraaid. Daarnaast voerde de regering van Venezuela de druk op om te dreigen met meer sancties te komen en stuurde ze de Marine richting Aruba.

Op 25 juli besloot rechter-commissaris Yvonne van Wersch dat Carvajal geen diplomatieke immuniteit genoot, daarbij zei ze “dat zij zich door niemand onder druk zou laten zetten en vasthield aan haar besluit”. Carvajal bleef vastzitten.

Gisteren is Carvajal vrijgelaten uit de KIA gevangenis waar hij de vier dagen ervoor heeft vastgezeten. Tijdens een persconferentie afgelopen zondag maakten de Arubaanse minister van Justitie Artur Dowers en hoofdofficier van Justitie Peter Blanken bekend dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Timmermans de vrijlating van Carvajal had bevolen. Naast de vrijlating van Carvajal -omdat hij wel van immuniteit zal genieten- is gelijk besloten dat hij een persona non grata is en zijn leven lang niet meer welkom is op Aruba. Deze uitspraak gaat dwars in tegen de uitspraak van Rechter commissaris Yvonne van Wersch, onduidelijk is momenteel hoe Timmermans deze beslissing heeft gemaakt en/of hij deze heeft mogen maken. Blanken noemden de keuze van Timmermans “Verrassend”.

Carvajal is direct met een privé vliegtuig opgehaald waarna hij bij thuiskomst opgewacht is door zijn eigen familie en de familie van Maduro. Hij is als held terug ontvangen in Venezuela

Door: Michel Spekkers 28 juli 2014, venezuela

Vragen of opmerkingen? Stuur me een email op michelspekkers@gmail.com of laat je horen via Facebook of Twitter.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to mention I am just newbie to blogging and site-building and absolutely liked this blog site. Likely I’m want to bookmark your blog . You absolutely have superb well written articles. Regards for sharing your website page.