Onlangs heeft Wethouder Adank uit Breda ontslag genomen omdat hij zich tegen de gemeenteraad had gekeerd omtrent de ontwikkelingen van een evenementen terrein op de Bavelse Berg.

Normaliter is het zo dat wanneer iemand onslag neemt (of krijgt) en wanneer die persoon in de bijstand terecht komt dat deze o.a. een sollicitatie plicht heeft. Dat betekend dat je moet zoeken naar een baan en een minimaal aantal sollicitaties  (9) moet doen, per maand. U moet alle werk aan nemen, ook als dit niet aansluit bij je denkniveau of  kennisgebied. Daarnaast ben je verplicht om mee te werken aan de “ondersteuning” die de gemeente je beidt.  Zoals werken in sponjes fabriek van re-integratie bureau Sagenn .

Goed nieuws voor de wethouders , want voor hun geld dit allemaal niet. Het is namelijk zo dat een wethouder, waarvan de reden tot onslag niet relevant is recht heeft op een regelening (genaamd Appa). Voor de duidelijkheid: Het maakt dus niet uit

  • of een wethouder ontslagen is als gevolg van de vorming van een nieuw college na de raadsverkiezingen,
  • vanwege een tussentijdse vorming van een nieuw college waarbij de vorige wethouders ontslag hebben genomen
  • of dat een individuele wethouder zelf ontslag heeft genomen of door de raad is ontslagen.

Een ex-wethouder heeft namelijk een lange tijd recht op zoeen kado. Het is namelijk zo dat een wethouder recht heeft op zoeen regeling voor het aantal jaren dat hij of zij wethouder is geweest. Indien de wethouder ouder dan 50 is en langer dan 10 jaar wethouder is geweest mag hij of zij  tot zijn pensoen in deze regeling blijven. Hij of zij heeft geen sollicitatie plicht.

Ons geluk is dat Adank is geboren in 1948… dat betekend dat hij over 3 jaar met pensioen gaat… de regeling houd in dat hij het eerste jaar 80% van zijn loon krijgt en de jaren opvolgend 70% in Adanks geval komt dat op het volgende neer. (lees verder)

(het maandloon van Wethouder Adank was 8.113,34)

Jaar 1 krijgt Adank € 77.888 alle opvolgende jaren. € 68.152 (+ 7788 euro per jaar vakantie geld).

Dat komt tot zijn pensioen neer op een totaal van € 237.556,- belastinggeld. inderdaad, dat Adank onslag neemt kost de samenleving geld. Niet alleen bij Adank maar bij alle wethouders en landelijke volksvertegenwoordigers. Stel je eens voor dat Adank niet in 1948 maar in 1958 geboren was dan had het zelf onslag van Adank ons € 996.922,- gekost…. het is maar even dat u het weet. Werkse allemaal hé ;)

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to mention I’m new to blogging and absolutely savored this page. More than likely I’m want to bookmark your site . You actually have amazing articles. Kudos for sharing with us your web-site.