Morgen heeft de oppositie in Venezuela een grote demonstratie aangekondigd in Caracas. Ze eist een referendum voor het afzetten van de huidige president Maduro. Terwijl de oppositie zich klaarmaakt voor de demonstratie, zet Maduro zich schrap. Militaire checkpoints worden opgeworpen, “telefoonjammers” zijn in de hele stad te vinden, activisten worden gearresteerd en op staatstelevisie roept de president zijn medestanders op de straten te verdedigen. Mijn bronnen verwachten een slagveld.

Ok, 100% loonsverhoging
Venezuela verkeert in een politieke en economische crisis. Terwijl de inflatie oploopt, raken de schappen van de supermarkten leeg. Voedsel is schaars en ziekenhuizen worden door een tekort aan medische voorzieningen gesloten. Tevergeefs probeert president Maduro met noodoplossingen de situatie in de hand te houden. Zo is vanaf morgen het minimumloon met 100% verhoogd en worden in aanloop naar de demonstraties spontaan supermarkten in buitengebieden eenmalig bevoorraad. Volgens de in Venezuela woonachtige Nederlandse ondernemer Frank helpt het niets. ‘Ik betaal mijn mensen goed, maar door de extreme verhogingen van de prijzen kunnen ze aan het eind van de dag net een pak suiker kopen, als er al suiker voorradig is.’ Frank kijkt met zorg naar de massale demonstratie van morgen. ‘Als het morgen niet uit de hand loopt, dan gebeurt het drie dagen later wel wanneer het voedsel echt op is. Er sterven nu al onnodig mensen aan het voedseltekort.’

Staats-TV op overuren
De staats-tv maakt overuren met herhalingen. Maduro noemt het protest van morgen een poging tot een staatsgreep met hulp van de VS. Vorige week meldde hij tijdens een uitzending al harder op te treden dan Erdogan, indien dat zou gebeuren. Tussendoor zijn tienduizenden mensen al dagen op de been om vanuit het hele land te voet in Caracas te komen. Een protestmars symbolisch geleid door een priester, Lenin Bastidas. Hij arriveerde na zijn acht dagen durende wandeling van 400km in Caracas. De ruralpriester, die eerst voornemens was in hongerstaking te gaan, besloot later te voet naar Caracas te komen. Gaandeweg heeft hij de harten gewonnen van duizenden Venezolanen die zijn voorbeeld zijn gaan volgen.

Stemmen voor referendum betekent ontslag
Afgelopen december won de oppositie de parlementsverkiezingen in Venezuela. Na de behaalde winst was één van de doelen het houden van een referendum voor het afzetten van de steeds minder populairder wordende president Maduro. Terwijl de oppositie alle wettelijke stappen volgde voor het tot stand brengen van een referendum, werd het ze niet gemakkelijk gemaakt. Overheidsmedewerkers die vóór een referendum stemden werden ontslagen, initiatiefnemers van het referendum werden gearresteerd en het CNE, het Venezolaanse verkiezingsbureau, scherpte gedurende het proces de regels met onmogelijke eisen aan. Zo geeft het bureau aan dat een eventueel referendum pas volgend jaar kan plaatsvinden. Dit zou er op neerkomen dat, wanneer Maduro uit zijn functie wordt gezet, hij vervangen zou worden door de vicepresident in plaats van nieuwe verkiezingen. De macht blijft dan dus in handen van dezelfde partij. Met de demonstratie van morgen probeert de oppositie alsnog een referendum tot stand te laten komen.

Checkpoints
Afgelopen dagen zijn de spanningen flink opgelopen in Venezuela. Mensen worden door extra opgezette militaire checkpoints tegen gehouden om naar Caracas te rijden, spullen worden in beslag genomen, buitenlandse journalisten mogen het land niet in, collectivo’s (door de overheid bewapende gangs) zijn opgeroepen zich in te zetten en supporters van de regering zijn opgeroepen de straten te verdedigen.

Fort Caracas 
Frank maakt zich al langer zorgen over de ontwikkelingen in het land waar hij ruim 20 jaar geleden kwam wonen. ‘Maar nu gaat het echt mis Michel. Er is helemaal niets meer en de overheid functioneert niet meer. Terwijl het vuil zich opstapelt aan de kanten van de weg, nemen militairen de straten over. En terwijl de zandzakken zich opstapelen bij tijdelijke militaire posten die de tunnelingangen naar Caracas moeten bewaken, stroomt het fort Caracas vol met opposanten. Een ding is zeker. Morgen gaan de Venezolanen een spannende dag tegemoet.’

Op afstand hou ik morgen samen met mijn contacten op de straat de situatie in de gaten. Volg me op Twitter voor de laatste updates

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.