Op Isla Margarita net buiten de hoofdstad Porlamar staat de San Antonio gevangenis. Van buiten lijkt het een -door met bewakers afgesloten poort- en -de door scherpschutters in de gaten gehouden omheining-, als elke  normale gevangenis in Venezuela. Schijn bedriegt.

Zodra je door de poort bent is er geen spoor meer te zien van wat je normaal in een gevangenis treft. In dit kleine paradijs leven ruim 2000 gevangen als goden.¬† Bewakers zie je niet, vanaf de poort zijn de gevangen de baas. Met aan de leiding ‚ÄúTe√≥filo Rodr√≠guez‚ÄĚ aka ‚ÄúEl Conejo‚ÄĚ, een voormalig drugshandelaar.

In het weekend staat de poort open en zijn buitenstaanders (familie, vrienden en bezoekers) welkom om mensen te bezoeken of gebruik te maken van het zwembad, de nachtclub of andere faciliteiten die de gevangenis biedt.

De overheid erkend het probleem maar vecht voor hun positie binnen het gevangenis wezen. Corruptie helpt hen hier niet hun doel te behalen. Zo werkt als voorbeeld maar 2.5% van de mensen die een gesubsidieerde studie afrond om in een gevangenis te werken ook daadwerkelijk in een gevangenis. De overige 97.5%…. Deze vinden meestal een baan in de private sector of in het criminele circuit.

San Antonio is geen uitzondering  tussen de gevangenissen hier in Venezuela. Echter door de grote over populatie van de gevangenissen  (in sommige gevangenissen wel vier keer), en de lak aan controle gaan er naar schatten minimaal 1% van alle gevangen op jaarlijkse  basis dood door geweld.

Tussendoor onderhouden de minister, verantwoordelijk voor de gevangenissen en voormalige drugshandelaar ‚ÄúEl Conejo‚ÄĚ een intieme¬† en ¬†persoonlijke band als te zien is op een opgedoken foto

In San Antonio is alles te vinden wat je in een klein dorp van Venezuela ook kan vinden, eigenlijk wel meer dan dat. Een zwembad vol meisjes in bikini, met op de rand mensen die een ge√Įmporteerd whiskytje nuttigen, een restaurant, een BBQ ¬†en een nachtclub. De koele met airconditioning uitgeruste cellen zijn voorzien van schotel antennes, flat screen en alle¬† andere apparatuur die je kan bedenken. Je hebt een kapper een winkel en de handel in illegale drugs en moderne wapens.

Giovana Vitola en verslaggever van SBS dateline heeft onlangs een met haar iphone gemaakte  reportage gepubliceerd over San Antonio. De 12 minuten durende reportage is de moeite waard eens te bekijken

(Foto van SBS dateline)

Geschreven door Michel Spekkers op 25 juli vanuit Venezuela

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Cura√ßao, Turkije/Syri√ę, Oost Oekra√Įne en Europa.

2 Comments

  • Hey would you mind letting me know which hosting company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price? Many thanks, I appreciate it!

  • I simply want to say I’m beginner to weblog and honestly enjoyed you’re web-site. Almost certainly I‚Äôm likely to bookmark your blog post . You absolutely come with very good writings. Appreciate it for sharing with us your web page.