Gisteren was een evaluatie bijeenkomst van de overheid 2.0 prijsvraag. De 3 prijswinnaars (waaronder wij namens jijendeoverheid.nl) kwamen bij elkaar om te laten zien wat een ieder met de 25.000 euro die ze van het ministerie van binnenlandse zaken gekregen hebben uiteindelijk gemaakt hebben.

Even terug naar 2008…

Het ministerie van binnenlandse zaken schrijft een prijsvraag uit met een aantal voorwaarden . Uit de ruim 120 inzendingen wordt een shortlist gemaakt van 6 inzendingen.

1. De overheid maakt het mogelijk
2. Het JEDO-project: jijendeoverheid.nl
3. Hulp bij dit formulier
4. Crowdsource Research Challenge
5. Nationale Initiatieven Sponsoring Pagina
6. Lastig Dossier 2.0

Op 4 december 2008 organiseert het ministerie een werkconferentie, de ruim 200 aanwezige gasten mogen daar stemmen op bovenstaande projecten. Aan het eind van de dag werd bekend gemaakt dat jijendeoverheid.nl, de overheid maakt het mogelijk en hulp bij dit formulier de prijvraag winnen en ieder 25.000 euro krijgen om hun project daadwerkelijk te ontwikkelen.

Gisteren was dan het mooie moment van de evaluatie. Ik wist wat wij zelf hadden gedaan (zie jijendeoverheid.nl) en ik was erg benieuwd naar de andere en hun resultaten.

De overheid maakt het mogelijk

Lees hier het idee wat ze oorspronkelijk hebben ingediend. (link) . Het resultaat na 1.5 jaar? bar weinig, erg teleurstellend, ongeloofelijk dat ze zonder schroom zo een presentatie durfte te houden. In een aantal sheets legde de initiatiefnemers uit een onderzoek te hebben gedaan met als conclusie een wiki op te zetten (wiki=een soort wikipedia). Maar dan wel een wiki die gemodereerd word en gecontroleerd, een wiki waar maar een paar mensen dingen aan toe kunnen voegen. Iets wat in mijn ogen in druist tegen alle wiki principes. Op mijn vraag of er al tastbaars was werd mij verteld dat dat niet mogelijk was met de 25k, dit verbaasde mij omdat ik altijd er van overtuigd was dat er open source wiki versies waren…jammer want het idee zelf om mensen proactief te benaderen voor gelde waar ze recht op hebben wel een sympathiek idee.

De andere winnaar hulpbijditformulier.nl (lees orginele inzending) heeft helaas nog geen werkende widget, wel pretenderen ze volgende maand op diverse plaatsten pilots te draaien, echter precies hoe en waar is onbekend omdat ze onder een “non disclosure agreement’ zitten

Komt er in mijn ogen op neer dat recht op regeling (de overheid maakt het mogelijk) nog niets concreet heeft en door hun geld heen zitten en dat hulp bij dit formulier ook nog niet echt iets tastbaars heeft (buiten een demo op hun eigen site)… ben erg benieuwd hoe die laatste het gaat doen.

Met teleurstelling zijn we het pand uitgelopen in Utrecht waar de evaluatie gegeven werden, jeetje wat kunnen sommigen weinig doen met 25k

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.