Lieve allemaal. Het is tijd voor wat veranderingen. Als het je interesseert wat ik doe,  raad ik je aan deze blog te lezen. Met trots heb ik afgelopen jaren kunnen doen wat ik deed. Dagelijks stond ik met veel plezier op om onderzoek en verslag te doen vanuit gebieden waar in mijn ogen te weinig verslag over of uit wordt gedaan. Met veel plezier deelde ik veel momenten met jullie. Als ik terugkwam van een zware reis, was dat met een voldaan gevoel. Niet door de barbaarse wereld die ik bijna dagelijks aantrof, maar voldaan omdat ik het voorrecht had mijn beroep te kunnen uitoefenen, blij dat ik heelhuids thuisgekomen was. Onwerkelijk om terug te zijn in het veilige Nederland en altijd weer opzoek naar de volgende stap.

Een voorrecht

Ik heb de afgelopen jaar de kans gehad om verschillende conflict- en crisisgebieden te ¬†bezoeken. Zo mocht ik naar Oost-Oekra√Įne om onderzoek te doen naar de Russische invloeden in Donetsk en heb ik de vluchtelingenroute door Europa gevolgd. Ik ben diverse keren naar Venezuela geweest om de humanitaire crisis met eigen ogen te zien en ik was de afgelopen tijd in Syri√ę om verslag te doen van de actuele situatie in ¬†Noord-Syri√ę en om op zoek te gaan naar de nalatenschap van ISIS. Mijn weken in Nederland vulde ik met het verwerken van artikelen, het geven van voorlichtingen of het doen van onderzoek dichter bij huis, zoals bij de G20 in Hamburg en de ontruiming van het illegale vluchtelingenkamp in Calais.

Niet alles ging goed. Een leerweg was het zeker, en absoluut één van vallen en opstaan.  

De wereld verandert

Ik voel mezelf, met alles wat ik heb mogen zien en meemaken, met de mensen die ik mocht ontmoeten en de verhalen die ik over hen kon maken, een rijk man, maar het tegendeel is waar. Het werk van een freelancer gaat niet over rozen, en zeker niet in mijn vakgebied.

De wereld van de journalistiek is de afgelopen jaren aan veel veranderingen onderhevig geweest.  eerder deze week schreef ik er al iets over:

‚ÄúAfgelopen jaren hebben fusies en bezuinigingen veel veranderd. Vaste krachten werden vervangen door freelancers en social media en burgerjournalistiek hebben een belangrijke rol gekregen in de nieuwsgaring. De (buitenland)correspondenten die nog wel in vaste dienst zijn, krijgen een steeds groter gebied te verslaan, soms zelfs √©√©n persoon voor een heel continent. Oneliners en populistische artikelen winnen het van diepgravend onderzoek en de waan van de dag lijkt een lijdend voorwerp geworden. Een aanslag heeft geen nieuwswaarde meer en oorlogen die doorgaan, lijken vergeten‚ÄĚ. ¬†

De bange uitgevers

Daarnaast zijn uitgevers bang geworden. Bang om verantwoordelijk gehouden te worden, mocht het onverhoopt mis gaan, worden intentieverklaringen bijna niet meer gegeven.  Zelden worden vooraf toezeggingen tot publicatie gedaan. Ik zie de markt ook niet gauw verbeteren en ben van mening dat de situatie aankomende jaren eerder zal verslechteren.

Veel van mijn reizen betaal ik vooraf uit eigen zak. Een enkele keer heb ik via crowdfunding gevraagd mij naar een gebied te helpen. ¬†Soms had ik tegenslagen in een gebied waardoor ik meer tijd nodig had. Soms liepen onkosten op om veilig te kunnen blijven werken. Ondertussen is mijn financi√ęle positie alleen maar zwakker geworden, en heb ik niet aan al mijn financi√ęle verplichtingen kunnen voldoen. Gelukkig is alles nog te overzien, en heb ik veel geluk met de mensen die geduld met mij hebben.

Tijd voor verandering

Maar het is tijd voor een verandering. Onnodig veel tijd gaat verloren met het pitchen van verhalen, het afwachten of uitgevers interesse hebben, het maken van (te lage) prijsafspraken en als ik dan eens een factuur mag versturen zit ik soms maanden te wachten op een betaling.  Ik wil meer tijd besteden aan wat belangrijk is, minder aan bureaucratie.

Ik kom niet uit een rijke familie, heb geen eigen kapitaal en ik werk niet voor één van de grote mediahuizen die vooraf netjes al mijn rekeningen betalen.  Ik ben het zat om soms stil te moeten zitten terwijl de ellende in de wereld doorgaat. Er gebeurt teveel in de wereld dat zwaar onderbelicht is, of waar de wereld  ongemakkelijk de andere kant op lijkt te kijken. Dit maakt ons alleen arm, een ander moet dat bekopen met een uitzichtloze toekomst, of zijn of haar leven.

Een ander verdienmodel

Ik stop niet met wat ik doe, zeker niet, maar ik ga aankomende tijd een aantal dingen testen om een ander verdienmodel te vinden. Voor mij staat op nummer één dat wat verteld moet worden naar buiten komt, dat mensen lezen wat er in de wereld gaande is. Ik heb dit beroep niet gekozen om rijk te worden, sterker nog, ik hecht zeer weinig waarde aan dat deel. Toch moet ook ik mijn huur aan het eind van de maand  betalen.

Neem een abonnement

Vanaf  vandaag kun je een abonnement nemen op mijn werk. Je bepaalt zelf wat het je waard is (minimaal 2 euro per maand, anders kost het me meer aan transactie- en administratiekosten dan dat het opbrengt). Met je abonnement krijg je o.a. toegang tot een afgesloten facebook en twitteraccount. Krijg je exclusieve content, waar mogelijk een kijkje achter de schermen en al mijn artikelen als eerste te lezen. Daarnaast houd ik je met regelmaat op de hoogte van ontwikkelingen en kun je meebepalen over onderwerpen die jij belangrijk vindt. Boven een bepaalde bijdrage stuur ik je ook nog eens mijn debuut boek zodra dit van de band af komt rollen. Helaas kan ik nog niet alles verklappen, maar aankomende weken zal ik je er alles over vertellen. Je kunt altijd beslissen je abonnement stop te zetten, even goede vrienden. 

Waarom

Allereerst omdat je vertrouwen in mij hebt, en het mij gunt mijn werk te doen. Daarnaast doe je het omdat je het belangrijk vindt niet blind te worden voor wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Je vindt het belangrijk dat onvertelde verhalen wel verteld worden. Ik zeg je toe dat ik altijd een stapje verder zal zetten dan dat je van mij zou mogen verwachten. Ik beloof je de beste verhalen vanaf de plekken waar niemand graag komt, ik beloof je transparantie in wat ik doe, en ik beloof je elke keer weer veilig terug te komen. Ben je er klaar voor? Klik dan hier om je vandaag nog aan te melden. Heb je vragen? je kunt mij altijd bereiken.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Cura√ßao, Turkije/Syri√ę, Oost Oekra√Įne en Europa.