Gisteren verscheen er een waarschuwing over Stefan Huijboom op de expat Facebookgroep van Kiev. Yanka Dudenko waarschuwt de ruim duizend leden van de groep voor de praktijken van Stefan, en vele andere reageren. Maar wat is er gebeurd?

‘Zou je mijn advocaat kunnen bellen om te vragen wat ik moet doen, mocht ik toch worden aangehouden bij de grens?’ vroeg Stefan Huijboom mij gisteren namiddag. Stefan was onderweg van Kiev naar Moskou. Eerder vandaag verscheen er een waarschuwing over Stefan op de expat Facebookgroep van Kiev. Yanka Dudenko waarschuwt de ruim duizend leden van de groep voor de praktijken van Stefan, zo zou hij 300 dollar ontvreemd hebben gedurende de tijd dat hij bij haar gelogeerd had. Ook zou hij afgelopen week geprobeerd hebben geld van de rekening van Yanka af te schrijven door het vervalsen van cheques. Als ik Stefan tijdens een van onze gesprekken hiermee confronteer, ontkent hij de aantijgingen stellig. ‘Het is niet waar!’

Beiroet
Het is niet de eerste keer dat Stefan in opspraak komt, eerder dit jaar kwam Stefan kort vast te zitten in Beiroet door creditcard fraude. Pas als het ontvreemde bedrag van 800 dollar betaald is, wordt Stefan vrijgelaten. Ik sprak hem over het vooral eerder dit jaar. Ook in Nederland heeft Stefan in het verleden vastgezeten voor fraude.

Graham: Hij heeft overal schulden
Vrij snel nadat Yanka haar bericht deelt op de expat groep wordt het tientallen keren gedeeld en stromen de reacties binnen. Zo zou Huijboom een makelaar in Kiev hebben gedupeerd, betaalt hij tussenpersonen slecht of niet en is hij o.a. in Donbass een hostel uitgelopen zonder te betalen. Collega’s in de regio bevestigen de schulden van Huijboom, zo ook Graham Phillips ‘Hij heeft overal schulden, hij betaald niets, bij bijna iedereen die hem kent staat wel iets open, hij vraagt altijd om geld!’.

Daams: Sneu en misselijk makend

‘Ik denk dat deze jongen onverbeterlijk is wat dit soort ‘incidenten’ betreft, zegt Tom Daams in een gesprek. ‘Het klinkt gewoon super bekend, mensen nemen hem onder zijn hoede en delen van alles met hem, maar wanneer hij bij mensen in het rood staat, dan verdwijnt ie net zo makkelijk weer. Wat mij heel erg irriteerde waren de leugens over alles, van klein tot groot. Leugens over bijvoorbeeld dat, nadat hij geld had geleend van arme jonge Oekraïners, het echt 100% terug heeft betaald. En dan vraag ik de personen van wie hij dat geld geleend had en dan blijkt wat hij beweerde niet waar te zijn. Heel erg sneu en misselijk makend’.

Stefan: ‘Ik had het hotel destijds voor het grootste deel betaald, hij was met mij mee op stap voor een AD reportage waar hij ook 150 euro voor kreeg, en plots was hij weg, en toen moest ik dealen met die fixer. Tom Daams heeft die fixer geen cent betaald. En wat die fixer zegt, dat ik geld heb geprobeerd af te schrijven, hoor ik nu ook voor het eerst. Nooit een telefoontje, politie of problemen aan de grens, dus dit is puur iemand zwartmaken.’

Stanislav: Opeens was hij verdwenen
Freelance fotograaf Stanislav Demianiuk stuurt mij een aantal printscreens met foto’s van artikelen waar zijn foto’s bij staan. Hij zou me betalen zodra hij betaald kreeg. Op een gegeven moment was hij verdwenen en had hij mij op social media geblokkeerd. Een andere kennis van mij is hij nog geld schuldig en van de bankrekening van mijn vader heeft hij geprobeerd geld af te schrijven. Ik gaf hem mijn vaders rekeningnummer omdat hij daar geld naar over wilde maken, aldus Stanislav

In een reactie laat Stefan weten dat het in September 2014 levensgevaarlijk was in Donetsk. ‘Er waren geen bankautomaten. Dus je moest naar veilig gebied in Oekraïne voor werkende banken, dat deed ik vervolgens om het hostel te kunnen betalen, maar het was zo gevaarlijk dat ik het niet verantwoord vond om die kant weer op te gaan. Twee of drie maanden later, toen ik er weer was, was het hostel gesloten en kon ik de 30 euro omgerekend niet brengen. In die andere beschuldigingen herken ik mij niet.’

Het liegen gaat door.
Afgelopen maand was Stefan uitgenodigd om te spreken over het Oekraïne referendum bij Forza! Wanneer ik Stefan na afloop vraag of hij geweest is bevestigt hij ‘Jep, inmiddels terug hier. Stelde niet veel voor’. Paul Meijer, fractievoorzitter bij Forza! laat in een reactie aan mij weten dat Stefan niet is komen opdagen, Meijer bevestigt in het gesprek dat Forza! het vliegticket voor Stefan heeft voorgeschoten. ‘We willen dat geld terug zien, en zijn bereid aangifte te doen als hij dat niet terug betaalt. Stefan vroeg ook een voorschot op zijn verdere onkostenvergoeding, gelukkig hebben we besloten hem dat niet te geven. Als ik de verhalen zo hoor, dan ga ik er vanuit dat ik het geld voor het vliegticket niet ga terug zien’. Na ons gesprek geeft Meijer in een email aan Huijboom hem 12 uur de tijd om met het geld over de brug te komen, voordat hij vervolgstappen zet. En Meijer staat niet alleen, een kennis van Stefan die hem onlangs geld leende zodat Stefan zijn appartement niet uitgezet zou worden, bevestigt tegenover mij dat hij desnoods bereid is collectief aangifte te doen. ‘Ik geloof in zijn goedheid als mens. Een goed mens, die slechte keuzes lijkt te maken. Aangifte is the worst case scenario’

Stefan bevestigt de terugvordering van kosten van het vliegticket. ‘Volgens mijn advocaat is het een civielrechtelijke kwestie. Daar laat ik het bij.’

De Facebook post van Yanka
Volgens de Facebookpost van Yanka waar het allemaal mee begon heeft Stefan gedurende zijn verblijf bij haar 300 dollar gestolen, Stefan reageert verbaast op de beschuldiging. ‘Ze zei toen al dat er geld verdwenen was, ik heb daar niets mee te maken. Ik denk dat ze boos op mij is omdat ik beloofd had voor haar kinderdagverblijf te betalen, een belofte die ik later moest intrekken omdat ik het geld er niet voor had. In de Facebookpost van Yanka zijn foto’s van twee bank cheques te zien op naam van Stefan, in totaal gaat het om een bedrag van 82,995 dollar. Yanka bevestigt dat het bedrag nooit bij haar is afgeschreven en laat mij door middel van een printscreen van haar bank zien dat het geld in reservering staat. ‘De bank is een onderzoek begonnen, totdat het onderzoek is afgerond blijft het in reservering’. Yanka zegt aangifte te hebben gedaan tegen Stefan. Stefan laat in een reactie weten de cheques nog nooit te hebben gezien. ‘Het is niet eens mijn handschrift.’ Wel bevestigt Stefan tegenover mij dat het rekeningnummer klopt.

Ook vanuit de Nederlandse journalistiek zijn er reactie op de post van Yanka, zo zegt journalist Eefje Dekker nog 300 euro van Stefan tegoed te hebben uit de tijd dat hij in het Midden-Oosten werkte ‘Wees gewaarschuwd, deze man is ernstig ziek’, zegt Dekker in een reactie op de post van Yanka.

Stefan: ‘Ik ben net zo verbaasd als ieder ander, maar zolang het enkel bij beschuldigingen op internet blijft weet ik dat er iets anders speelt. Misschien een complot gelet op mijn recente werk voor RT en Sputnik?! Vandaag heb ik een advocaat geconsulteerd en die zal mij bijstaan als deze absurde aantijgingen leiden tot een arrestatie. Vooralsnog wijs ik erop dat er figuren online misdrijven plegen door mijn oude paspoortgegevens op internet te gooien en mij te belasteren.’

Familielid: Ik heb hem gisteren nog geld gegeven.
‘Ik geloof Yanka wel’, zegt een familielid van Stefan tegen mij in één van onze gesprekken. ‘Een tijdje terug was hij bij ons weer aan het bedelen om geld en toen zei hij ons dat hij moest wachten tot er een cheque goedgekeurd was, hij zou veel geld ontvangen. Ik ben lam geslagen, Michel. Hij is zo vreselijk gewiekst. Ik heb hem gisteren via Western Union nog 70 euro gegeven omdat hij niets had.

Stefan: Niemand heeft mij gebeld.

Stefan zegt dat hij van niemand een telefoontje heeft gehad. ‘Als de politie mij zou bellen, dan ben ik bereid om te praten, ik vind het raar dat ze me niet bellen als er aangifte gedaan is. Ik verbaas me ook over mensen die zonder mij iets te vragen dit allemaal klakkeloos als waarheid overnemen’. Stefan geeft aan een advocaat in de hand te hebben genomen om te kijken hoe hier mee om te gaan.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

2 Comments

  • I simply want to say I’m newbie to blogging and actually enjoyed this web-site. Very likely I’m planning to bookmark your blog . You really have good writings. Regards for sharing your web page.

  • I simply want to mention I’m beginner to blogging and honestly liked your blog site. Most likely I’m likely to bookmark your website . You actually come with amazing articles. With thanks for sharing your blog.