JIJENDEOVERHEIDVia dit bericht wil ik mij even voorstellen. Mijn naam is Rick van Hoeij, één van de programmeurs van JIJENDEOVERHEID . Momenteel aan bezig met het programmeren van de JIJENDEOVERHEID.NL website (JEDO, zoals wij het graag noemen). Mij is gevraagd om hierover wat uitleg te geven. Hieronder vind u een beknopte beschrijving van de website en de achterliggende software.

Toen mij voor het eerst verteld werd wat de JEDO site inhield, wist ik dat het een zeer groot project zou worden. Een belangrijk aspect van het project is het aanbieden van bepaalde modulen aan derden. Hiervoor hadden we een server nodig die webservices aanbied. Deze server biedt dus alleen data aan die een gebruiker, de JEDO site of een site van derde, nodig heeft. Alle data die gebruikt word door de JEDO site is dus opgeslagen in de database bij de webserviceserver. Deze webserviceserver is gebouwd in de taal JAVA en draait op een Glassfish applicatie server. De database is een MySQL database.


De cliënt, in ons geval de JEDO site, wordt gebouwd met de talen HTML (voor de site weer te geven), PHP (voor de data te verhandelen) en de jQuery javascript library (voor de mooie animaties). De omvang van het project is enorm, maar door het op te delen in verschillende modules hopen we veel code te kunnen hergebruiken in verschillende functies. Bijvoorbeeld het ophalen van RSS feeds kan simpel door alleen het webadres in te voeren.

Nu de basis van de applicatie staat, namelijk de server en de basis site, hopen we de komende tijd een aantal module klaar te krijgen en deze voor iedereen beschikbaar te maken. Een goed voorbeeld van een toekomstige module is de Verkiezingen 2010 module. Deze module zal een duidelijk overzicht geven van de verschillende kandidaten voor de verkiezingen. Ook zal deze module aan de hand van verscheiden methoden u een overzicht geven van de kandidaten die bij u ideeën past.

Bij deze hoop ik wat meer duidelijkheid te hebben gegeven over JEDO en we houden u op de hoogte.

Geschreven door: Rick van Hoeij

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.