Om 11:30 vandaag heeft de kraakbeweging Breda een pand gekraakt voor een familie (vrouw  (42) , man (51) en kind (9). De familie is de dupe geworden van de Kredietcrisis en de  handelswijze van de DSB bank. Maatschappelijk werk Breda stuurt ze van het kastje naar de muur en spoort de familie uiteindelijk aan tot het doen van een valse aangifte. Woningbouw verening Singelveste stuurt ze door naar verening Eerlijk Beheer, welke nog in een opstartfase zit. Eerlijk Beheer stuurt de familie  door naar de kraakbeweging die ze vandaag gehopen heeft.  We spreken met de vader Gerhard (51).

“Wij leven al ruim drie jaar in Breda, we zijn vanuit Groningen verhuisd naar Breda voor mijn werk. We hebben ons direct ingeschreven bij de woningbouw coorperatie. Ons huis in Groningen stond te koop, en in Breda maakten we niet direct kans op een woning. We hadden een hoge hypotheek lopen via de DSB bank, en hebben ons huis via de makelaar onder laten verhuren. Onze eerste huurder is failliet gegaan en heeft ons laten zitten met 7 maanden huurachterstand. De tweede huurder bleek een  weetplantage te zijn gestart. Op ons verzoek heeft de politie het huis ontruimd. Schade 18.000 euro die we nergens kunnen  verhalen.

Later kwamen we er ook nog achter dat de makelaaar achter onze rug contact had opgenomen met de DSB bank, waardoor ons huis te koop staat aangeboden voor de veilingprijs en niet de dagwaarde. Ik voel me zo in de maling genomen. Daarnaast verhoogde de DSB bank zo snel de kosten dat dit nooit met onze inkomsten is op te hoesten.

In Breda woonden we in een particulier huis, ik ben altijd zelfstandige geweest maar kon door de financiele malaise de kosten niet meer opbrengen. We zijn naar maatschappelijk werk gegaan in Breda maar doordat ik zelfstandige ben heb ik geen recht op WW of dat soort bijstand. Maatschappelijk werk heeft zelfs tegen ons gezegd dat mijn vrouw het beste een valse aangifte tegen mij kon doen zodat ze dan wel sneller hulp kreeg, maar wij willen als gezin bij elkaar bijven.

Singelveste heeft uiteindelijk ons gezegd dat we naar verening Eerlijk Beheer moesten gaan, misschien konden die nog wat doen. Het bleek echter dat zij net bezig waren met opstarten en geen panden hadden per direct, zij hielpen ons verder naar de kraakbeweging.

We zijn nog nooit zo fantastisch geholpen als door de kraakbeweging, ze helpen ons met alles, opvang, eten, onderdak. Kraken is net zo noodzakelijk als de voedselbank.” De kraakbeweging geeft aan dat zij Gerhard en zijn familie geholpen heeft allereerst om hun onderdak te kunnen bieden, daarnaast wil zij hiermee aantonen dat de antikraakwet die afgelopen week door de kamer is aangenomen niet deugt. Een normaal mens moet zich door de kredietcrisis in allerlei bochten wringen om uiteindelijk op straat te komen of in een daklozenopvang terwijl er miljoenen vierkante meters woonruimte leegstaat. De kraakbeweging spreekt van een schande en zal aankomende weken zoveel mogelijk mensen met dezelfde problematiek in Breda proberen te helpen aan onderdak. Voor vragen over het kraakspreekuur kunnen mensen mailen met emilie161@hotmail.com

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to say I am just beginner to blogging and site-building and definitely liked this web blog. Very likely I’m planning to bookmark your site . You surely have awesome articles and reviews. Thank you for sharing your website.