Na een zeven maanden durende klopjacht vond gisteren in een buitenwijk van Caracas (El Junquito) een impasse plaats tussen veiligheidsdiensten en diverse mensen van de groep van Oscar Perez. Deze impasse was via social media minutieus te volgen, tot 16:11, het moment dat een ander deel van zijn groep aangeeft communicatie met hem te zijn verloren. In zijn laatste Instagram video een paar minuten daarvoor roept Oscar Perez met een bebloed gezicht ‘We hebben gewonden, we hebben gewonden, en ze blijven naar ons schieten. We gaan ons overgeven! Stop met schieten!”.

Het verhaal begint 27 juni 2017 toen voormalig CICPC agent Oscar Perez met een gestolen politiehelikopter boven Caracas verscheen en een ogenschijnlijke aanval opende op de regering van president Maduro.

Wie is Oscar Perez. 

Oscar Alberto P√©rez (36) is geboren op 07-05-1981, was afgelopen 15 jaar¬†inspecteur van de CICPC (onderzoekspolitie), daarnaast lid van de Special Actions Brigade (BAE) en Chief of Air Operations. Ook is Oscar Perez bekend als acteur in een actiefilm met de naam Muerte Suspendida (Suspended Death) . Oscar Perez was een vader en omschrijft zichzelf als ¬†‘Ik ben een man die naar buiten gaat zonder te weten of hij teruggaat naar huis’.¬†Hij was zeer actief op Instagram waarin hij in cinamatic video’s zijn kennis van wapens tentoonstelde.

(Tekst gaat door onder foto)

Hij kreeg bekendheid in Venezuela toen hij op 27 juni 2017 een helikopter van de CIPC stal en aanvallen uitvoerde boven het centrum van Caracas. Dit gebeurde in een periode waarin veel Venezolanen al maanden de straat opgingen om te demonstreren tegen de regering van Maduro. Tijdens deze demonstratie vonden ruim 100 demonstranten de dood.

Perez hing uit de helikopter een spandoek met ‘Artikel 350, Vrijheid’ een slogan gebruikt door demonstranten die zich verzetten tegen de regerende partij.

(Tekst gaat door onder foto)

Artikel 350 van de grondwet van Venezuela “De bevolking van Venezuela … zal elk regime, elke wetgeving of elke autoriteit die de democratische waarden, principes en garanties schendt of de mensenrechten schenden, verloochenen.”

Tijdens zijn vlucht op 27 juni gooide Oscar Perez vanuit de helikopter twee granaten naar het hoofdkantoor van het hogergerechtshof, er zouden daarnaast 15 schoten zijn gelost. Niemand raakte gewond. Kort daarna bestormde de Guardia National het nationale parlement, daarbij raakten diverse parlementari√ęrs gewond, en werden journalisten en aanwezigen vastgehouden.

De actie van Oscar Perez kwam tijdens een bewogen paar dagen. Eerder riep President Maduro veel verontwaardiging op met de uitspraak ‘we zullen nooit opgeven, en wat niet gedaan kan worden met stemmen, kunnen we met wapens doen, we zullen het vaderland met wapens bevrijden’. En terwijl de demonstraties op straat doorgingen werd¬†procureur-generaal Luisa Ortega D√≠az (een voorheen trouwe bondgenoot van de regering) verbannen. Uiteindelijk vluchten ze het land uit.

Maduro omschreef de actie van Perez als terroristische daad, Oscar Perez werd gelijk  staatsvijand nummer 1, en dezelfde dag nog zouden overheidsdiensten naar het huis van Perez zijn gegaan om hem te arresteren.  Oscar Perez kwam later die dag met een video op internet waarin hij uitleg gaf over zijn actie eerder die dag en zijn plan voor de toekomst van Venezuela. Hij geeft aan de demonstranten en de mensen van Venezuela te steunen, niet alleen te staan en te willen vechten voor een vrij Venezuela.

(Tekst gaat door onder foto)

Klik op bovenstaande afbeelding voor de video van zijn verklaring.

 

√ďscar P√©rez is het afgelopen half jaar het middelpunt geweest van twijfel, kritiek en inspiratie van zowel regerings dissidenten en demonstranten als van de regering zelf. Sommigen zijn van mening dat Oscar Perez een uitvinding is van de regerende partij van Maduro om mensen af te leiden, maar anderen beschouwen hem als een held.

De maanden daarna 

Een dag later zal de helikopter die Oscar Perez gebruikte, teruggevonden worden in Vargas. Pas een paar dagen later horen we op 4 juli weer iets van Perez via een serie Instagram video’s. Hij geeft aan een noodlanding gemaakt te hebben, in goede gezondheid te zijn ‘we zullen er zijn om ons volk te verdedigen’.

Na een stilte verscheen Perez op 13 juli voor het eerst weer in publiek. Dit was tijdens een demonstratie op Plaza Altamira (centrum Caracas). Na een korte verklaring vergezeld door een aantal gemaskerde mannen verdween Perez snel op klaarstaande motoren. In de maanden die volgen verschijnt Perez alleen nog in een aantal exclusieve interviews en via berichten op zijn Instagram en Twitter account.

Onder de naam Operatie Genesis verschijnt Perez op 18 december in een video. Hij geeft aan controle te hebben overgenomen van een post van de Nationale Garde bij San Pedro de Los Altos. Later zou blijken dat er o.a. 26 mitrailleurs zijn meegenomen tijdens deze actie. Op 30 december wordt het voormalige huis van Perez in brand gestoken, familie raakt gewond. In een boodschap veroordeeld Perez de actie, en geeft hij aan niet te zullen zwichten.

15 januari 2018

Vroeg in de ochtend op maandag 15 januari 2018 komen er berichten binnen dat in een buitenwijk van Caracas,¬†El Junquito een grootschalige politie actie gaande is. Vrij snel publiceerde Oscar Perez zijn eerste van uiteindelijk 14 video’s van deze dag. Hij geeft aan te zijn omsingeld door de politie en aan het onderhandelen te zijn.

(Tekst gaat door onder video)

Transcript
Man op de achtergrond: [onderhandelen met de autoriteiten] We zien jullie niet als vijanden! We hebben dit niet voor onszelf gedaan. We deden dit voor u, voor uw kinderen, voor uw families …

Oscar Perez: We zijn hier op de nieuwe snelweg in El Junquito. We zijn aan het onderhandelen. We willen deze officieren niet bestrijden – sterker nog, we kennen sommige van hen. Wij zijn patriotten, wij zijn nationalisten die met overtuiging vechten. Aan diegenen van jullie die twijfelden: hier zijn we, vechtend. Ze hebben het vuur op ons geopend en we zoeken dekking, maar nu onderhandelen we met de officieren [onbegrijpelijk] en de functionarissen en de pers. Venezuela, verlies geen hoop. We gaan door in uw naam. Moge de Almachtige God en Jezus Christus ons vergezellen in deze missie.

Man met geweer: De God van Israel is met ons. Mensen van Venezuela …

In de video’s die volgen (zie Instagram) herhalen Perez en zijn mannen het niet uit eigen gewin te hebben gedaan maar voor de mensen van Venezuela. Hij ¬†geeft aan dat er ook burgers aanwezig zijn in het huis en dat er op hun geschoten wordt.

In de zevende video verschijnt een Oscar Perez met een bebloed gezicht.

(Tekst gaat door onder de video)

Transcript
Oscar Perez: Ze schieten op ons met RPG’s, granaten-granaatwerpers. [Man schreeuwt tegen de autoriteiten: we hebben gezinnen en we willen ze weer zien! “] Er zijn hier burgers! We vertelden hen dat we ons wilden overgeven, maar dat willen ze niet. Ze willen ons vermoorden!

In verschillende beelden die later op social media verschijnen is te zien dat er een granaatwerper wordt ingezet.

(Tekst gaat door onder de video)

In de videoŇõ die volgen geven Perez en zijn mannen herhaaldelijk aan te worden beschoten en niet terug te schieten. ‘ze willen niet dat we ons overgeven. Ze willen ons letterlijk vermoorden. Ze hebben dat ons zojuist verteld. Wees sterk.’ ¬†In zijn laatste Instagram video schreeuwt Oscar Perez: ‘We zijn gewond. We zijn gewond en ze schieten nog steeds op ons. [Schreeuwen] We gaan ons overgeven! Stop met schieten!’ daarna wordt het zowel in de buitenwijk van Caracas als op Instagram stil. ¬†Op het Twitter account van Perez verschijnt even later een bericht.

Transcript
Account word beheerd door directe collega’s van Oscar Perez. We weten niets van de huidige situatie, ze hebben al enkele minuten gerapporteerd.

In de uren die volgen blijft er veel onduidelijk over de situatie van Oscar Perez en zijn mannen, tot dat CNN meldt dat een hooggeplaatst lid van de Venezolaanse regering,  die vroeg om anoniem te blijven, bevestigd dat Oscar Perez zou zijn omgekomen. In een toespraak later die dag gaf Maduro aan dat 5 mensen zijn aangehouden, 2 politiemensen zijn overleden en 5 politiemensen gewond zijn geraakt tijdens de acties. Over het aantal gewonden en slachtoffers bij de groep van Oscar Perez wordt niet gesproken. Tijdens het schrijven van dit bericht is nog niet officieel bekend gemaakt dat Oscar Perez zou zijn overleden.

Onderstaande foto zou door een overheidsmedewerker naar diverse media zijn gelekt. Je zou het levenloze lichaam van Oscar Perez zien.

 

Update 15.28 uur. De nationale politie bevestigt de dood van Oscar Perez.

 

Support my work
Thorough investigation costs time and money. As a freelance journalist this means I have to turn every dime. Newspapers and other institutions often do not take an article until it is completed. To me this means that I often have to limit myself to what I really can. I’m happy to keep up and give myself the time I need to do good research. With your support, I can do even more. With your support you give me a chance to continue as an independent freelance journalist, and you will get beautiful and solid articles for in return.
Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Cura√ßao, Turkije/Syri√ę, Oost Oekra√Įne en Europa.