Vorige maand werd oppositieleider Leopoldo Lopez in een Venezolaanse rechtbank veroordeeld tot ruim 13 jaar gevangenisstraf. Het volk, regeringsleiders en vele andere organisaties riepen op tot vrijlating van Lopez. Nu ook Franklin Nieves zelf, de officier van justitie die verantwoordelijk is voor de aanklacht tegen de oppositieleider.

Nieves, de officier van Justitie

Daags na de veroordeling van Lopez is Nieves vanuit Venezuela gevlucht naar de Verenigde Staten, om asiel aan te vragen. In een video die afgelopen weekend online is gekomen noemt de ex-officier de rechtszaak tegen Lopez een schijnvertoning, een farce. Er zou gerommeld zijn met bewijsmateriaal en hij en zijn collega’s zouden onder druk zijn gezet door de overheid. In de video biedt Nieves nu vanuit Amerika zijn excuses aan Leopoldo Lopez, de familie van Lopez en de mensen van Venezuela. “Lopez is onschuldig, het spijt me”.

Nieves verklaard tegenover de Wallstreet Journal dat de rechten van de mens zijn genegeerd omdat het voor de verdediging van Lopez onmogelijkheid was getuigen op te roepen en bewijsvoering in te brengen in de rechtszaak.

Tijdens de rechtszaak tegen Lopez waren er meerdere onregelmatigheden. Zo werd de eerste zitting gehouden in een bus voor de ingang van de gevangenis, werd er maar één van alle bewijsstukken van de verdediging toegelaten, mocht er maar een getuige vanuit de verdediging daadwerkelijk getuigen en werden alle zittingen van de rechtszaak tegen Lopez achter gesloten deuren gehouden. Ook geeft Nieves in zijn videoboodschap aan onder druk te zijn gezet door de overheid en de beveiliging van de overheid.

Procureur-generaal van Venezuela, Luisa Ortega Diaz ontkent dat er druk is uitgevoerd. Ze geeft in een televisie-interview aan dat Nieves voordat hij naar Amerika vluchtte is ontslagen als officier van justitie. De tweede officier van justitie die naast Nieves de zaak tegen Lopez leidde laat in een reactie aan persbureau Reuters weten dat ze niets over de zaak mag zeggen.

Leopoldo Lopez

Lopez, in 1971 geboren in een politieke familie, werd in 2000 burgemeester van Chacao, waar hij in 2004 werd herkozen. Een aantal dagen voor de korte Coup op Chavez in 2002 participeerde Lopez in een protest tegen hem. Na het protest waar Lopez steun aan betuigde zijn er diverse momenten geweest waarin Lopez is aangevallen, beschoten en vastgehouden. Vlak voor de verkiezingen van 2008 sprak een rechter uit dat Lopez niet mee mocht doen aan de verkiezingen, omdat hij verdacht zou worden gehouden van corruptie. Hiervoor is hij nooit officieel aangeklaagd. Lopez ging in beroep bij de IACHR (Inter-American Commission on Human Rights) en won, echter verklaarde de hoge raad van Venezuela deze uitspraak onuitvoerbaar.

Op 12 februari 2014 riep Lopez Venezolanen op vreedzaam te gaan demonstreren, dezelfde dag werd er een arrestatiebevel voor hem uitgeroepen. Een paar dagen later, op 16 februari, riep president Nicolás Maduro oppositieleider Lopez op zichzelf aan te geven. Op 18 februari deed Lopez dit tijdens een optocht met duizenden supporters. Hij werd gearresteerd voor moord en terrorisme, tijdens zijn voorarrest is deze aanklacht veranderd naar oproepen tot verzet, brandstichting en vandalisme. In september 2015 is Lopez veroordeeld tot 13 jaar, 9 maanden, 7 dagen en 12 uur gevangenisstraf. Hij zit momenteel vast in de militaire gevangenis Ramo Verde.

Barreiro, de rechter

Susana Barreiro (34) werd in 2010 rechter, ze nam toen de plek over van Rechter María Afiuni die als rechter door toenmalig president Chavez was gearresteerd nadat ze zakenman Eligio Cedeño had vrijgesproken. Cedeño stond terecht voor ontduiking van de valutaregels, Afiuni werd veroordeeld van misbruik van macht en hulp met ontsnapping. Barreiro kreeg de zaak van Leopoldo Lopez toegewezen.

Sinds de veroordeling van Lopez gaan er diverse verhalen de ronde over het lot van Barreiro; zo zou ze zijn voorgedragen als Consul van Chili, zou ze promotie krijgen als rechter van de hoge raad van Venezuela, of ze zou net opgenomen zijn in een ziekenhuis (Fuerte Tiuna) na een mislukte zelfmoordpoging. Geen van deze verhalen zijn op dit moment te bevestigen

Lopez niet alleen

Lopez is niet de enigste politieke gevangen in Venezuela. Afgelopen jaren zijn er verschillende burgemeesters, oppositieleden en demonstranten gearresteerd. Aanstaande 6 december zijn er parlementsverkiezingen in Venezuela. De populariteit van President Maduro en de regerende partij PSUV staan op het laagste punt ooit, daarnaast heeft Venezuela te maken met een zware economische crisis.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

2 Comments

  • Just wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply great and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

  • I just want to say I am just new to blogs and actually savored your web page. Likely I’m going to bookmark your website . You amazingly come with good writings. Cheers for sharing your web page.