Grote markt Breda

Naar aanleiding van de ontruiming van afgelopen week op de Grote Markt in Breda stond de kraakbeweging daar vandaag om door middel van ludieke wijze aandacht te vragen voor het anti-kraak beleid van de gemeente Breda en het kraakverbod wat september in de kamer besproken zal worden.

Woensdagochtend heeft de politie het door de beweging gekraakte pand op de Grote Markt ontruimd omdat zij van mening is dat het een illegale kraakactie was. Nu is het zo dat de Nederlandse wet de ruimte bied om een pand dat langer dan 12 maanden leeg staat te kraken en de kraakbeweging dus van mening is dat de ontruiming, die op grond van een bouwvergunningsaanvraag uitgevoerd is, illigaal is.

Het lijkt er sterk op dat de gemeente en de officier van justitie de wetten die landelijk gelden aan hun laars lappen en dat er in Breda andere wetten gelden. De beweging is van mening dat een rechter had moeten beslissen om tot eventuele ontruiming over te gaan.

Om die reden ziet de beweging zich genoodzaakt om binnen deze wetgeving te bewegen, daarom bouwen wij op de Grote Markt een “Sociaal Cultureel Centrum”, de beweging denkt er tenslotte over om hier een vergunning voor aan te vragen
Mensen tekenen de petitie
Politie komt langs voor inspectie

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.