Het is toch eigenlijk te gek voor woorden hoe stil, mak en onbewogen we als land omgaan met sommige situaties. Van de week gingen duizenden Fransen de straat op, omdat de EU besloot dat je tegenwoordig ook het mengsel van¬†rode en witte wijn¬†’ros√©’ mag noemen. De Fransen waren het hier niet mee eens en demonstreerden massaal. Vorige week blokkeerde diversen boten wat havens, omdat ze het niet eens waren met de wet en regelgeving die aangescherpt zou worden. En bijna elk jaar blokkeren een aantal Franse vrachtwagens de belangrijke doorgangwegen om te protesteren.

Tegelijkertijd zitten wij hier in nederland op onze bank, terwijl ze in Den Haag besluiten om de crisis op te lossen door onze ouderen de prijs gaan bestalen door langer door te moten werken. Dezelfde ouderen die na de oorlog ons land weer hebben opgebouwd, degenen die zorg hebben gedragen dat we leven zoals we nu leven!
Ook besluiten ze in Den Haag dat de zorgtoeslagen terug gedrongen moeten worden en proberen op allerlei manieren de rekening van het falende kapitalistische systeem bij minst vermogenden neer te leggen. Tussendoor gaat de karavaan verder en worden er weer bonussen uitgedeeld alsof er niets gebeurd is.

Om een voorbeeld te stellen. Een lange tijd geleden heeft men besloten dat er woningbouw coöperaties moesten komen zij hadden en hebben als doel de sociale woning markt te hebben, er voor zorg te dragen dat de doorstroming goed gaat en dat er genoeg betaalbare woningen beschikbaar zijn. Echter besloot den haag een aantal jaar terug dat deze woningbouwverengingen niet meer beheerd meer mochten worden door de gemeente maar dat dit de markt op moest. Onze sociale woningbouw coöperaties werden nu opeens lostaande stichtingen, echter met het zelfde doel als dat ze werden opgericht, het beheren en onderhouden van de sociale woningen. Als kado kregen veel coöperaties panden en grond van de gemeente voor een lage prijs en soms zelfs voor niets. We zijn nu een aantal jaar verder en zien dat deze woningbouw coöperaties nu heuse marktspelers zijn geworden in onze ge privatiseerde wereld, waar voorheen het bezit van de coöperaties bestond uit bijna 100% sociale woningen worden er vandaag de dag vaak nog maar 40% gebouwd, 60% of soms meer gaat naar prestige projecten zoals schepen, duurdere woningen of zelfs hele andere zaken dan woningbouw.

Maar terug naar nu, we hebben in een paar jaar tijd onze zorg, openbaar vervoer, post, onderwijs, woningbouw en zelfs bijna onze elektra geprivatiseerd en verkocht. We hebben een crisis aan ons hand en een parlement met een hoop opportunisten. Maken zij zich echt zorgen om ons? Maken wij ons zorgen om onszelf en de mensen om ons heen. Nee! Volgens mij veel te weinig.

We laten ons leven door de waan van de dag, we laten ons bang maken, misleiden, onderdrukken en uitbuiten door de waan van de dag, we geven als het moet als onze rechten op voor de waan van de dag…. en wat doen wij vooral? We zitten thuis op de bank te kijken naar goede tijden slechten tijden of the x factor, het interesseert is gewoon over het algemeen geen eene fluit.

Gelukkig was deze week lekker kort en hoefte we maar 3 dagen te werken h√©…

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Cura√ßao, Turkije/Syri√ę, Oost Oekra√Įne en Europa.