Vandaag was ik te gast bij een barcamp over de webrichtlijnen van overheid sites… een dag vol presentaties, gesprekken, discussies koffie en allerlei andere zaken, op sommigen punten een eyeopener neem als voorbeeld “hoe ga je zo goed mogelijk om met slechtzienden op je website?….

Een andere eyeopener waar ik het nu eigenlijk liever over heb is onze belastingdienst…. Nu was bij de meeste al wel bekend dat de belastingdienst wel eens kampt met wat ICT problemen (kijk HIER)

Maar wat ik vandaag hoorde stelde met toch wel enigsinds teleur in de besteding van ons belastinggeld. Op dit moment heeft de website van de belastingfdienst geen CMS (beheersysteem). De website word bijgehouden in Word 97 (oude tekstverwerker) totaal heeft de belastingdienst zoeen ruime 1800 formulieren online staan. Deze zijn niet te versturen maar wel te printen… het kost de belastingdienst ruim een 1 jaar om een formulier van ontwerp tot werkend te krijgen (en een hoop geld). Nu is het zo dat een gebruiker een digitaal formulier als pdf uitprint deze invult opstuurt naar de belastingdienst waarna zei hem wederom scannen en de tekst digitaleseren.  welke wederom word opgeslagen (en soms zoek raakt). We hebben het hier over miljoenen stukken post!

Je zou denken dat je een ieder veel frustratie zou wegnemen (en een hoop kosten zou besparen) door deze PDF formulieren ook digitaal beschikbaar te stellen. Maar nee hoor, het antwoord wat ik hierop vandaag moest krijgen dat dit teveel kosten en te complex was, het zou jaren duren….

Nu snap ik dat een formulier die door 1.000.000 mensen wordt gebruikt iets meer zal vergen dan mijn contactformulier op deze site, en tuurlijk heb je ook te maken met beveiliging etc… misschien een tip voor de heren die het niet leuker kunnen maken wel makkelijker….. Limesurvey? (voorbeeld)

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I just want to tell you that I am just all new to blogs and actually enjoyed this blog. Most likely I’m going to bookmark your site . You surely have awesome articles. With thanks for revealing your website page.