Na twee jaar werk vandaag de nieuwe website rijksoverheid.nl gelanceerd.. voor het eind van het jaar moeten alle 17 ministerie websites + een aantal andere (van de ruim 10.000) overheid website’s onderdak vinden bij rijksoverheid.nl. Kosten van deze operatie: 6.000.000 (6miljoen) + jaarlijks 50 FTE. Aan mij vandaag de eer om bij de redelijk besloten persbijeenkomst te zijn en de aan opvolgende publieke lancering met min Rouvoet.

Vol spanning ging naar Den Haag, zou het moment dan eindelijk daar zijn, zet nederland zich op de kaart met 2.0 toepassingen en ongekende ontwikkelingen.. volgt Nederland de voetsporen van Amerika, Engeland, Australië?

rijksoverheid.nl en jijendeoverheid.nl

Tijdens de ontwikkeling van jijendeoverheid.nl is er een gesprek geweest met rijksoverheid.nl, om te kijken naar aansluiting punten tussen rijksoverheid.nl en jijendeoverheid.nl. Waarschijnlijk kreeg ik om die reden vorige week een uitnodiging voor de persbijeenkomst en de lancering vandaag…

De persbijeenkomst zonder pers

Bij binnenkomst van de persbijeenkomst viel me al gelijk op dat er geen pers aanwezig was, wat opvallend en treurig is… twee jaar keihard werken aan een website en dan geen interesse vanuit de media… met mij en 10/15 ambtenaren werd toch een korte uitleg gegeven over de website, wat opzichzelfstaand wel goed uitkwam omdat mij de ruimte bood nog een aantal vragen te stellen.

Kosten

Met de bouw van de nieuwe rijksoverheid.nl is twee jaar geleden begonnen, het totaal budget voor deze ontwikkeling is 6.000.000 (6 miljoen) + vervolgens 50 FTE voor onderhoud en de webredactie… op mijn vraag wat het nou exact zou gaan kosten allemaal kon geen antwoord worden gegeven, maar werd vooruit geschoven naar het eind van het jaar wanneer ze met een koste overzicht zouden gaan komen.

Uit eindelijk is het zo dat aan het eind van het jaar er 16 sites over gaan in rijksoverheid.nl. Op dit moment zijn dit er nog 7…

De gebruiker centraal?

Even ging mijn hard sneller kloppen tijdens de perspresentatie… er werd gezegt dat de grootste veranderen van deze site met alle andere was dat deze gebaseerd is dat de gebruiker centraal staat, en niet meer alleen informatie zenden zoals gebruikelijk was… helaas was deze vreugde niet voor al te lang. Je kunt buiten gesloten contact formulieren nergens reageren op nieuws, nergens meedenken, nergens je mening over uiten… zelfs op het youtube kanaal van de rijksoverheid staat de mogelijkheid om reacties te geven uitgeschakeld.

Blijkbaar werd met de gebruiker centraal stellen en niet alleen zenden dat de stukken in Jip en Janneke taal geschreven gaan worden

Ontsluiting

Daarin is de ambitie hoog maar het resultaat erg laag… de enige ontsluiting die op dit moment mogelijk is via RSS, één RSS feed wel te verstaan voor de hele website. één positief iets is dat er voor gekozen is om bijna alle informatie via Creative Commons zero verklaring (CC0) vrij te geven… (bronnen zeggen dat die wel een gevecht is geweest)

Opbouw

Ik vind de site er wel rustig uitzien, en de thematische opbouw is goed en simpel. De zoekfunctie heb ik nog niet echt getest maar ik hoop dat die goed werkt, daarnaast hebben ze er rekening mee gehouden dat dat 80% van hun bezoekers niet via de frontpage op hun site komt maar via bijvoorbeeld zoekmachine’s. Het is treurig te zien dat alle kamerstukken etc nog gewoon in pdf op de pagina staan.

Afsluitend

Meer als een afwachtende houding kan ik niet in nemen in deze, echt blij word ik er niet van. Waar ik het een goede ambitie vind om het aantal overheid websites samen te voegen schrik ik van de hoge kosten die dit met zich meebrengt kwa ontwikkeling alleen al, laat staan onderhoud! 6 miljoen… voor wat er nu staat? waar is het geld heen gegaan? geen open data? geen ontsluiting van data?

Daar zouden we jijendeoverheid.nl 130 jaar van kunnen laten draaien en doorontwikkelen…. en wij kunnen onze jaarlijkse begroting van ruim 40k niet eens rond krijgen. Teleurstellend vind ik het ook dat er totaal geen participatie mogelijk is, totaal geen mening vormende mogelijkheid of directe interactie…

Ik hoop dat er aankomende jaar nog veel updates mogen komen van rijksoverheid.nl, meer mogelijkheden, meer participatie en uiteraard meer samenwerking… succes ermee

Word vervolgt.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to tell you that I’m new to blogs and absolutely liked you’re web blog. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You amazingly have awesome writings. Thanks for sharing your webpage.