onderstaande blog heb ik afgelopen week geschreven voor ambtenaar20.nl:

Na een jaar onderzoek en ontwikkeling is het dan bijna zo ver. Begin februari gaat de eerste beta versie van jijendeoverheid.nl online.

Wat is jijendeoverheid.nl ook al weer?

Jijendeoverheid is een modulair opgebouwde website, net zoiets als Netvibes of iGoogle, oftewel een website die opgebouwd is uit allerlei kleine functionaliteiten. Feitelijk gezien bestaat jijendeoverheid maar uit drie pagina’s. Een zoekpagina, een resultaten pagina en een grid. Een grid is een lege flexibele pagina de opgebouwd is uit allemaal widgets en modules. Zo zijn er bij de eerste release al duizenden gridmogelijkheden. Iedere stad, provincie, overheidsorgaan, landelijke- , provinciale-, en lokale partij heeft een grid op jijendeoverheid.nl net als alle ruim 10.000 volksvertegenwoordigers in Nederland.

20101018-035

(lees verder)

Iedereen die een account aanmaakt kan ook een eigen grid aanmaken en daar zelf bepalen wat voor modules erop staat. Ook bestaat er uiteraard de mogelijkheid om aan te geven dat een bestaande grid tot je favorieten behoord zodat je daar een volgende keer makkelijker en snel terecht kan komen.

Modules

Bij de eerste release hebben we een aantal modules alvast ontwikkeld. Dit zijn soms modules met data van bestaande eparticipatie projecten, daarnaast zijn het “nieuwe” ontwikkelingen of modules die data gebruiken die wij afgelopen jaar verzameld hebben. Zo is er natuurlijk RSS en TWITTER module, komt er een module van verbeterdebuurt.nl en vrij snel ook van petities.nl, watstemtmijnraad.nl en wie weet welke bestaande projecten nog meer. Los daarvan hebben wij ook al een aantal modules bedacht. En hebben we een berg met mogelijkheden die nog ontwikkeld zullen gaan worden.

Binnen aanzienbare tijd zal er ook de mogelijkheid komen voor andere bedrijven en ontwikkelaars om modules te ontwikkelen en online op het framework van jijendeoverheid.nl te plaatsen.

Alle modules en onderdelen op de website zijn ook met één klik gratis en vrij te gebruiken op andere website (bijvoorbeeld die van een gemeente of in een persoonlijke blog). Door middel van een embed code kun je zo bijvoorbeeld een openmail (Breda) module op de website van Breda plaatsen of een overzicht van volksvertegenwoordigers inclusief profielen op de site van een gemeenteraad.

Beelden zeggen meer dan woorden. Daarom hebben we een korte screencast (5min) van de mogelijkheden op jijendeoverheid.nl http://screenr.com/8Z1

Data

Op dit moment hebben we van verschillende bronnen data verzameld, daarnaast werken we er sinds kort aan om veel data te verzamelen via de samenleving, waarbij we griffiers, partijen, gemeenten en andere overheden vragen data aan te vullen of aan te leveren. Ook maken we gebruik van data van bestaande projecten of openbare API. Op jijendeoverheid zal een lijst komen met databronnen die we gebruiken.

20101018-034

Resultaat van het afgelopen jaar is dat we een overzicht hebben van alle Nederlandse volksvertegenwoordigers. Dat we van alle gemeenten, provincies, overheidsorganen, politieke partijen en volksvertegenwoordigers zoveel mogelijk feitelijke data (adres gegevens, dossiers, inwonersdata) en RSS feeds hebben gecumuleerd. We zijn nog constant bezig met databronnen te vinden en om te zetten, en daarnaast overheden en partijen aan het stimuleren meer data openbaar te maken. Uiteindelijk zijn wij met zijn allen verantwoordelijk voor de content van jijendeoverheid. Zo word het ook eens tijd dat de Tweede Kamer over de brug gaat komen en eens begint met het goede voorbeeld te geven en hun stemgedrag (per persoon) vrij gaat geven…. Kom op, het is 2010.

Binnenkort meer…

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to mention I am just all new to blogs and certainly liked this page. Most likely I’m want to bookmark your blog post . You absolutely come with terrific articles and reviews. Cheers for sharing with us your website page.