000043_stemmen

Na aanleiding van een gesprek met het IPP hebben we de naam stemwijzer aangepast in stemhulp. Stemwijzer is een merknaam van het IPP, dit was ons niet bekend, excuses voor ongemak . Daarnaast heb ik een aantal verduidelijkingen in de tekst aangebracht om meerdere misverstanden te voorkomen.

Op 3 maart mag stemgerechtigd Nederland naar de stembus om te kiezen voor hun volksvertegenwoordiger voor de aankomende 4 jaar., binnenkort zullen er dan ook verschillende stemwijzers online komen (Herstel: er komt één stemwijzer van het IPP en meerdere stemhulpen waaronder die van ons) waarmee geholpen wordt deze keuze te maken.

Ook jijendeoverheid (die de eerste week van februari zal lanceren) zal komen met een stemwijzer stemhulp. Een van de verschillen? Wij kosten de gemeenten en partijen geen geld. Neem als tegenvoorbeeld de stemwijzer(merknaam van het IPP) van het IPP. Om hieraan mee te mogen doen kost het een gemeente €8.250 euro plus €250,- per deelnemende partij. Al deze kosten worden betaald door de gemeentes, dus indirect door de samenleving. En we praten hier dan over miljoenen aan belastinggeld. (Aanvulling: Indien alle 431 gemeenten in Nederland hier aan deelnemen kost het in totaal naar schatting, 8250 euro + (10 partijen x 250 euro ) x 431 gemeenten = 4.633.250,- euro. Duidelijk mag wezen dat als niet alle Nederlandse gemeenten meedoen de totaalkosten om laag  zullen gaan )

In onze ogen moet dat anders, dat kan het namelijk ook. In samenwerking met de griffiers, partijen en kandidaten kan je ook door middel van crowdsourcing alle nodige informatie verzamelen. In onze ogen is het zo dat als je één maal technisch een goed systeem hebt staan dat daar dan geen variabele kosten meer aan hoeven te kleven.

Hoe werkt onze stemwijzer stemhulp?
Op de website van jijendeoverheid heeft iedere gemeente straks een pagina, op deze pagina staan verschillende losse modules (widgets). Één van deze modules zal tijdens de verkiezingen de stemwijzer stemhulp zijn. Alle modules op jijendeoverheid zijn ook gratis te gebruiken in andere websites dan die van jijendeoverheid, bijvoorbeeld een website van de gemeente, een persoonlijke website of een profiel op een social network als hyves.
Voordat de module op de website komt gaat er natuurlijk een heel traject vooraf. Zo moet de module technisch ontwikkeld worden (daar zijn we al enige tijd druk mee bezig). Daarnaast moet er inhoud komen aan de module.

Stap 1
Momenteel en de aankomende week vragen we de griffiers van alle gemeentes om ons te helpen. We vragen ze onder andere om aan te geven welke partijen meedoen aan de verkiezingen (voor zover dit nog niet bij ons bekend is). Daarnaast vragen we ze om maximaal 10 vragen te bedenken met betrekking op zaken die afgelopen jaren hebben gespeeld of aankomende tijd gaan spelen. Deze vragen zullen in stap drie door de kandidaten worden beantwoord.

Stap 2
De door de griffier aangegeven partijen zullen automatisch een uitnodiging krijgen om ons verder te helpen. We vragen de partijen om wat algemene informatie te geven over hun partij, en de kandidatenlijst in te voeren (voor zover deze nog niet bij ons bekend is). Als laatste vragen we de partijen om een ruwe textversie van hun verkiezingsprogramma naar ons te versturen.

Stap 3
De door partij aangegeven kandidaten zullen automatisch een email ontvangen met de vraag of ze hun profiel willen aanvullen, de vragen van de griffier willen beantwoorden, een foto up te loaden en korte biografie te schrijven.

Stap 4
Nu begint het reken en denk werk voor Rick, die nu alle tienduizenden profielen gaat controleren en door middel van fantastische algoritmes komt tot het beste stem advies.

De gratis jijendeoverheid stemwijzer stemhulp zal in de eerste week van februari tijdens de lancering van de eerste release van jijendeoverheid beschikbaar zijn.


Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.