Ik wil me niet inhoudelijk richten op de standpunten van Wilders of Anne Fleur, maar ga puur in op de aanleiding tot de aangifte van Wilders.

Deel dit bericht:

18 juli 2016 plaatste Judith brockhoven op Facebook een oproep:

“Ik ben op zoek naar mensen die samen met mij stenen willen gaan gooien naar de Moskee van Beringen, minstens 500 mensen, als ‘ludieke’ reactie op het radicaal moslim geweld van de afgelopen nachten. Datum en uur worden later vastgelegd. :D”

 

Het bericht werd op Facebook vele malen gedeeld en ook op Twitter waren er diverse reacties, waaronder die van Nourdeen Wildeman

en  Anne Fleur

Op het eerste bericht van Anne Fleur wordt voornamelijk met verontwaardiging gereageerd,  zo vraagt iemand haar of het een fake account is en een ander of het wel serieus is. Het bericht is in totaal 18x gedeeld.

Een uur later plaatst Anne Fleur nog een bericht over hetzelfde onderwerp.  In haar bericht zegt ze: ”Wie gaat er mee 500 stenen op Wilders gooien? Vind ik wel een ‘ludieke actie’.”, later is dit bericht verwijderd.  

(link naar tweet die nu verwijderd is )

Op 19 juli 2016 16:33 plaatst Anne Fleur een printscreen van de twee eerdere berichten op Twitter met de tekst “Parodie is extreem moeilijk, blijkbaar. Moslims zijn vogelvrij. Maar als je iets zegt over Wilders moet je dood.”

Maar daar stopt het nog niet. Later die avond plaatst Judith Brockhoven nog een facebook update  ‘Zo seh, vandaag mijn verlofke officieel begonnen, yeah, wanneer ga ik nu die rot moskee bestormen ??’ het bericht wordt op Facebook wederom tientallen malen gedeeld.

Anne Fleur plaatst een printscreen van het bericht op haar Twitter ‘Judith gaat nog even door met haar ‘ludieke acties’

Een dag later plaatst Anne Fleur een blog op haar website, ze geeft daarin aan “Dat deed mij besluiten om bij wijze van experiment de oproep om te draaien: wat als iemand opriep om een ‘echte Nederlander’, te gaan bekogelen? Dichter bij Nederlanderschap dan Wilders kom je niet, dus voila:

En zoals verwacht creëerde dit wél een shitload aan ophef. Experiment geslaagd dus, aangezien mijn hypothese is bevestigd.”

In de blog geeft ze aan verschillende bedreigingen te hebben gehad n.a.v. de tweet.

Tot een paar reacties op haar blog na blijft het (relatief) stil, tot op 18 maart de website ‘liefde voor Holland’ een post wijdt aan Anne Fleur.

In het artikel met de titel ‘Groenlinks activiste was voorzitter stembureau, roept op tot stenigen Wilders. PVV-stemmen verdwenen?’ laten ze tweets van vorig jaar zien zonder melding te maken van de andere tweets van Anne Fleur. Ook maken ze geen melding van het Facebook bericht van Judith Brockhoven waarop Anne Fleur reageert. De post van ‘Liefde voor Holland’maakt ook geen melding dat Anne Fleur uiteindelijk nooit voorzitter van een stembureau is geworden. ‘gezien haar politieke achtergrond heeft de gemeente besloten dit niet toe te staan.’ (Update: Anne Fleur geeft aan tegenover het IJmuider Courant twee weken voor de verkiezingen zelf gezegd te hebben geen voorzitter te kunnen zijn “bleek dat ik het niet zou redden”)

Geert Wilders deelde het bericht van ‘liefde van Holland’.

Naar aanleiding van bedreigingen heeft Anne Fleur besloten onder te duiken.

 

Judith Brockhoven en Anne Fleur waren onbereikbaar voor commentaar.

Meer informatie:

Steun mijn werk
Gedegen onderzoek kost tijd en geld. Als freelance onderzoeksjournalist en dus zelfstandig ondernemer betekent dit dat ik ieder dubbeltje moet omdraaien. Kranten en andere instellingen nemen tegenwoordig vaak pas een artikel af, nadat dit is afgerond. Voor mij betekent dit dat ik me vaak moet beperken in wat ik echt kan. Graag blijf ik vol aan de gang en geef ik mezelf de ruimte die ik nodig heb om goed onderzoek te kunnen doen. Met jouw steun kan ik nog beter doen wat ik wil doen. Je geeft mij een kans om als onafhankelijk freelance journalist door te gaan, en jij krijgt er prachtige en gedegen onafhankelijke artikelen voor terug. Bekijk hier hoe je mij kunt helpen

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.