Afgelopen tijd (ook vandaag) zit ik regelmatig bij een congress en opvallend is dat bij (bijna) elke bijeenkomst waar ik toe nu toe geweest ben er altijd wel één (of meer) mensen zitten die van mening zijn dat e-participatie en open source een commerciele markt zou moeten wezen. 

Persoonlijk snap ik daar niets van, kom op. Ja open source is een markt, maar absoluut geen commerciele, niet een markt waarin winstbelang boven aan het lijst targets staat. De open source beweging is volgens mij ontstaan tegen de monopolistische houding van sommigen commerce bedrijven. Open source is als een groep (een community) samen werkt aan een website, software applicatie noem het maar op, en zo samen door de collectieve kennis de ze hebben een (in veel gevallen) mooie product of dienst op de markt brengen. Het voordeel van open source is dat een derde dan dit product kan gebruiken, verder ontwikkelen en de aanvullingen weer terug geef aan een ieder die er wat mee wil. 

Tuurlijk kan het zo zijn dat op het moment dat een individu een speciale toevoeging op deze website wil hebben of een stukje maatwerk dat een programeur geld vraagt voor deze ontwikkeling. Echter is het dan wel de bedoeling dat deze ontwikkeling beschikbaar word gesteld aan de community. 

jijendeoverheid is ook open source. Wij zullen straks een platform bieden en een aantal modules die een ieder mag en kan gebruiken, daarna is het de bedoeling dat de ontwikkeling verder gaat, en dat deze ontwikkelingen (kostenloos) beschikbaar worden gesteld aan derde. En ja, ook jijendeoverheid kost geld om te ontwikkelingen, echter betekend dit absoluut niet dat jijendeoverheid een commercieel project is. Integendeel. 

Laten we hopen dat de mensen die rondliepen en denken dat het participeren in een samenleving of de ontwikkelingen van de open source community vertaald moeten worden naar een commercieel product snel een andere baan vinden.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.