Update
Naar aanleiding van een reactie van Vluchtelingenwerk heb ik besloten verder onderzoek te doen naar dit onderwerp. Ik heb op een paar punten te snelle conclusies getrokken. Hierdoor houdt het beeld dat ik heb geschetst, in combinatie met het voorbeeld dat ik heb gegeven, geen stand. Na mijn onderzoek volgt er een update van dit artikel.

Zo schrijf ik in deze dat Vluchtelingenwerk Nederland als voorwaarde om een Google AdGrant te krijgen eerst $19.900 moest investeren in Google Adsense. Na publicatie leerde ik dat vluchtelingenwerk inderdaad $19.900 heeft moeten investeren, maar dat dit gedaan is met een andere Grant van Google en niet met eigen geld. In het geval van Vluchtelingenwerk Nederland klopt de door mij getrokken conclusie dat donatiegeld naar Google zou gaan dus niet. Hiervoor mijn excuses

 

 

Toen ik vanochtend even iets op Google aan het zoeken was, viel me op hoeveel (Google) advertenties er wel niet voorbij komen van goede doelen die iets voor vluchtelingen doen. Ik dacht bij mij zelf, dit kan nooit gratis zijn. Later zou ik leren dat ik hierin deels ongelijk in had.

vluchtelingen-in-nederland-google-zoeken

Wanneer je wilt adverteren op Google, maak je een campagne aan. Hierbij geef je o.a. de doelgroep voor je advertentie- èn een aantal zoekwoorden op, waarmee je advertentie zichtbaar wordt. De prijs die je als adverteerder betaalt is van een aantal factoren afhankelijk. Eén van die factoren is het aantal adverteerders dat onder dezelfde zoekwoorden en kenmerken als jij wilt adverteren. De uiteindelijke prijs die je gaat betalen wordt bepaald door middel van een veiling. Wie het meeste biedt, is het eerste zichtbaar. Om je een beetje te helpen hierin, geeft Google een richtprijs.

Ik was benieuwd naar wat de goede doelen nou moesten betalen per click op hun advertentie, dus ik besloot onder het zoekwoord ‘vluchteling’ zelf een AdSense campagne aan te maken bij Google.

vluchtelingen-zoeken

Google gaf me als advies een bod te doen van €2,22 per click. Ofwel, voor iedereen die via mijn google advertentie op mijn website komt, betaal ik ongeveer dat bedrag. Door mijn ervaring met AdSense in het verleden voor verschillende projecten, vond ik dit een hoge prijs. Ik zocht ter vergelijking een ander woord waarvan ik weet dat er veel bedrijven zijn die daar reclame voor maken ‘Pokémon’.

pokomon-zoeken

Voor een advertentie met ‘Pokémon’ zou ik ongeveer € 0,27 betalen per bezoeker die Google doorstuurt naar mijn website. Zonder er verder heel lang over na te denken trek ik achteraf gezien de te simpele conclusie en wijt ik de hoge prijs van een vluchtelingen advertentie aan de grote vraag van adverteerders met het woord ‘vluchteling’. En ik plaats de volgende Tweet.

Vrij snel daarop krijg ik, terecht, meerdere reacties van de pers woordvoerder van vluchtelingenwerk (één van de organisaties die ook bij Google adverteren), waaronder deze reactie.

Voor non-profit-organisaties die aan bepaalde criteria voldoen, wordt gratis advertentietegoed beschikbaar gesteld. Zie Google Ad Grants:

En inderdaad, als je aan een paar voorwaarden voldoet dan heb je al goede kans op $10.000 advertentie budget bij Google onder het Grants project, voldoe je aan nog wat meer voorwaarden dan kun je zelfs tot $40.000 per maand aan advertentie tegoed krijgen, Google GrantsPro. De woordvoerder van vluchtelingenwerk, Martijn van der Linden, wees me op hun jaarverslag 2014, daarin staat inderdaad vermeldt dat zij tot $40,000 per maand mogen adverteren via het Google GrantsPro project. Dit betekent wel dat vluchtelingenwerk aan een aantal voorwaarden ervoor heeft moeten voldoen, en één van die voorwaarde is dat ze in de 6 maanden er voor minimaal 2 maanden $9.900 per maand aan advertenties moeten besteden bij Google.

Een goede investering op het eerste gezicht, minimaal $19.800 investeren in ruil voor gratis reclame tegoed t.w.v. tot wel $480.000 per jaar. Of toch niet?

  1. Niet iedereen krijgt een Ad Grant toegewezen, je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om er één toegewezen te krijgen.
  2. Als je voor de Ad Grant Pro wilt gaan moet je minimaal $19.800 geïnvesteerd hebben in Google, veel kleinere goede doelen kunnen dat geld er niet voor vrij maken of kunnen dat onder hun budget niet verantwoorden, de grotere bedrijven blijven over.
  3. Doordat een aantal grote bedrijven in dezelfde sector (in dit geval vluchtelingenwerk) opeens een enorm reclamebudget hebben voor Google AdSense gaat de prijs per click enorm omhoog, in dit geval naar €2,22. Voor de grote bedrijven met gratis Google geld geen probleem, maar voor de kleine bedrijven zonder gratis Google geld wel. Die moeten nu veel meer per bezoeker betalen dan voorheen.
  4. Zowel van de grote bedrijven als de kleine bedrijven is reclame en marketing onderdeel van de begroting, een begroting die in het geval van goede doelen voornamelijk ontstaat door inkomsten uit subsidies, giften en donaties.

 

Zoals ik het bekijk is die $40.000 gratis reclamegeld bij voorbaat al geen $40,000 waard doordat de prijs per click zo enorm stijgt doordat diverse grote bedrijven hun $40.000 per maand onder dezelfde zoekwoorden moeten investeren. Vandaag koop je met die $40.000 zo een 16.000 extra bezoekers per maand (uitgaande van €2,22 per click). Als ik dat even met Pokémon mag vergelijken, daarmee koop ik voor $40.000 (uitgaande van €0,23 cent per click) ongeveer 135.000 extra bezoekers. 16.000 extra bezoekers zouden mij in het geval van Pokémon ongeveer € 3680 kosten, maar zo simpel kan ik de vergelijking niet maken.

Daarnaast wordt het voor de kleine organisatie bijna onmogelijk om nog op een fatsoenlijke plek te adverteren, want hoe boks je op tegen de grote namen met een groter gratis budget.

En wat voor zin heeft het daadwerkelijk voor de grote namen, want als je er vanuit mag gaan dat ze normaal gesproken al een groter budget voor marketing hebben dan het kleine bedrijf, hebben ze nu allemaal  een nog veel groter budget voor marketing. Maar betreft de positie in de ranking binnen Google maakt het in principe niet uit omdat alle grote bedrijven met hetzelfde grote budget een stukje groter zijn geworden, maar dat is dan weer mijn simpele logica.

Ik zie Google hier als de grote winnaar met hun lief uitziende goede doelen project. Elk groot bedrijf brengt min $19.800 in het laatje, de kleine bedrijven betalen 10x meer voor hun CPC, en alles wat het Google uiteindelijk kost is wat overhead en gratis virtueel vermogen. En de $19.800 die goede doelen binnen twee maanden moeten spenderen bij Google, dat zijn uiteindelijke keiharde, deels door donoren en subsidies betaalde euro’s met de gedachte dat die besteed zouden worden aan vluchtelingen hulp maar uiteindelijk niet veel meer opleveren dan een paar extra bezoekers op de website.  

En als ik nu dan op de website van Warchild kijk en hun slogan lees ‘Voor 6 euro per maand help jij een kind dat in oorlog op groeit. Samen halen we de oorlog uit een kind Doneer nu.’ dan kan ik niet anders denken, ‘ja dat, of voor €6 haal 3 extra bezoekers naar je website via Google AdSense’. Maar dat is dan gewoon weer mijn simpele gedachte.

(Het hele gesprek op Twitter is hier terug te vinden)

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.