Een aantal maanden ben ik nu commissielid voor de gemeenteraad van Breda, en een aantal maanden erger ik mij al aan de hoeveel stukken die ik vanuit de gemeente “in print” op mijn deurmat krijg geploft. Beleidsnota’s, nota’s in het algemeen, Visies, Agenda’s, uitnodigingen, bestemmingsplannen en meer worden met soms kilo’s per week via de post en fietskoerier aangeleverd. Dat kan en moet anders denk ik zo… zo dus bij wijzen van experiment ben ik aankomende maanden “het papierloze commissielid”. Bij komende voordeel is dat ik de digitalisering van de gemeente Breda is onder de loep kan nemen. Zo hopla, papieren de deur uit en tijdelijk over op de iPad (waarvoor dank, en wees niet bang niet van belasting-geld)…

Bij voorbaat weet ik dat dit een frustrerende zaak gaat worden, probeer maar eens de meest actuele APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van Breda te vinden op breda.nl (suc6)… maar waarom doe ik het dan…? Hiervoor heb ik meerdere redenen.

  • Ik behandel als commissielid maar een deel van de agenda punten van een vergadering, maar ik krijg wel alle stukken. De stukken van de agenda punten die ik niet hoef te behandelen zijn bij voorbaat kansloos ooit door iemand gelezen te worden en komen in het archief der nooit gelezen stukken. Dit is zonden voor het printen, de ruimte, de koste voor transport, de bomen en noem het maar op.

  • Er is een afspraak dat alle stukken digitaal zijn, dit is trouwens wel zo handig, want de rest van Breda die niet raad- of commissielid is zou ze misschien ook wel eens willen inzien. Maar is dit wel zo? en als het zo is zijn deze dan makkelijk terug te vinden?

  • Papier is onhandig, het heeft zijn voordelen natuurlijk, sommigen mensen houden ervan om het gevoel van papier in hun handen te hebben als ze lezen, of geven aan het vervelend te vinden de hele tijd naar een scherm te kijken. Nou ik niet, papier is onhandig omdat het vies kan worden, kan scheuren, zwaar is (wanneer je er veel van heb), onmogelijk doorzoekbaar en moeilijk vergelijkbaar met andere documenten. Geef mij maar Ctrl+F en een zoekwoord en ik heb de juiste pagina gevonden in een paar seconden.

Ik zou nog wel meer voordelen (en nadelen) kunnen noemen maar ik denk dat die aankomende weken wel ter spraken komen. Hoe dan ook, ik zal aankomende weken regelmatig op mijn site onder deze noemer een update geven van mijn bevindingen en de reacties daarop… Stay Tuned

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I just want to mention I am very new to blogging and site-building and actually enjoyed your web page. Almost certainly I’m planning to bookmark your site . You certainly have tremendous writings. Thank you for sharing your blog.