Tientallen waarschuwingen werden genegeerd. Het moest en zou gebeuren. We moesten en zouden 73 miljoen van “de winst” van het grondbedrijf afboeken naar de gemeente toe

Hier naast zien jullie een grafiek, eigenlijk meerdere grafieken.* Het leek me voor de gelegenheid wel zo handig alles een beetje overzichtelijk in kaart te hebben.

Voorheen was de winstafdracht een bescheiden 238.000 euro per jaar of in de gulden tijdperk was dit 500.000 gulden per jaar.

Echter hebben we de afgelopen jaren in ieder geval 73 miljoen aan “winst” afgeboekt naar de gemeente. Ruim 20 miljoen van de 73 miljoen is besteed aan de ontwikkeling van de zuidelijke rondweg en ruim 20 miljoen is gebruikt voor het investeringsprogramma van het coalitieakkoord 2006-2010. Het merendeel is in termijnen overgeboekt naar de gemeente om extra uitgaven te kunnen doen of om gaten te dichten..

Als je  de bijlage voor je hebt ziet je een groene lijn die loopt net onder het jaartal 2001 aan de linkerkant. Dit is de gewenste hoogte van het weerstandvermogen.  We hebben deze gewenste hoogte nog nooit gehaald. Het weerstand vermogen van het grondbedrijf kunnen we het makkelijkste vergelijken als een spaarpot waar in je geld spaart voor het geval dat je wasmachine eens stuk gaat.

Jarenlang zijn de momenten dat dit gewenste weerstandsvermogen gehaald zou worden opgeschoven.  Waar dat een jaar of 5/6 geleden nog geschat werd op 2008/2009 schuiven we het nu weer verder voor ons uit.

Momenteel heeft de verwachting van het weerstandvermogen in mijn ogen een zeer ongezonde vorm. De coalitie gaat er vanuit dat deze in een paar jaar op +55 miljoen zal gaan staan. (staat nu op -23 miljoen) Zoals je ziet is dit niet in de lijn der verwachtingen, het lijkt eerder op een laatste opleving.

Zowel de armen als de rijken hebben de afgelopen 10 jaar profijt gehad bij de uitkering van deze winsten. We zien echter dat vooral de armen achteraf de rekening zullen gaan betalen.

Of het is al het geval of het zal binnenkort zo zijn, maar dan hebben we dus meer geld betaald aan het grondbedrijf betaald om het overeind te houden dan dat we afgelopen 10 jaar aan inkomsten hebben gehad uit het grondbedrijf.

Terwijl de bestuurders van de stad (toen der tijd) meerdere malen gewaarschuwd waren dat er niet zoveel van de “winst”afgedragen had moeten worden zijn ze toch daarmee door gegaan. Niemand had natuurlijk “de crisis” kunnen zien aankomen, (?) dus valt ze daarvoor wat te verwijten?

Grote risico’s spelen er nog in het grondbedrijf. Ook de wethouder geeft aan dat de kans groot is dat de gewenste weerstand vermogen niet gehaald gaan worden. Dus mogelijk hebben we naast de 43 miljoen die we eerder dit  jaar kwijt zijn geraakt aan het grondbedrijf en de 23 miljoen die we aankomende maand waarschijnlijk kwijtraken binnenkort weer een moment dat we tientalle miljoenen mogen wegboeken naar het grondbedrijf. En nu gaan we het pas echt voelen want bijna alle reserves in Breda zijn opgedroogd. Waar zal het geld vandaan worden gehaald?

Terwijl we dit doen gaan de normale bezuinigingen ook gewoon door, noem het een extra(tje)…. *not*

Op mijn vraag aan de wethouder welke garanties hij kon geven of de 55 miljoen positive weerstand vermogen gehaald kon worden was zijn antwoord uiterst eerlijk maar onzeker. Op mijn vraag of we af stevende om een artikel 12 gemeente te worden, kreeg ik het antwoord dat we doen wat we nu doen om dat niet te laten gebeuren.

Krijgt binnenkort zeker een vervolg (!?) .

* de totale van de impulsen ben ik nog aan het onderzoeken, er kan een verschil van 16 miljoen zijn (voordelig) door een dubbele berekening, ik hoop hierover zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to mention I am just new to blogging and really savored you’re web page. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You absolutely have very good well written articles. Cheers for sharing your web site.