Europa telt ruim 1 miljoen daklozen, sommige onderzoeken stellen dat dit er wel eens 4 miljoen zouden kunnen zijn. In bijna alle Europese landen groeit het aantal, in Nederland is het aantal dakloze jongeren verdubbeld. Niet al te lang geleden was ik ook een dakloze. Aankomende maand wil ik met jullie steun wat ondernemen. Een dakloze kerst.

Ik heb in deze dakloze periode van mijn leven een serie geschreven. Lees hier het eerste deel van ‘van niets naar iets’. Als ik iets heb geleerd van die tijd is dat iedereen dakloos kan worden. De mensen die ik tegenkwam waren verre van het stereotype beeld dat ik van daklozen had. Een ondernemer, een opa, een vrouw die eigenlijk in die periode met pensioen had moeten gaan.

Het andere dat ik leerde is dat het voor velen ontzettend moeilijk is om dan weer uit zo’n dakloze situatie te komen. Beleid dat soms tegenwerkt, de zwakke maatschappelijke positie en de behandeling leidt er bij veel mensen toe dat ze gaan leven met de waan van de dag, en de problemen van morgen zijn een zaak van morgen.

Tijdens de decembermaand wil ik (low budget) door een aantal Europese landen trekken om in gesprek te gaan met onze daklozen, met de mensen die zich over hen ontfermen en de mensen die het beleid maken. De mensen die ik tegenkom wil ik helpen en een hart onder de riem steken tijdens de voor velen moeilijke decembermaand. Jij kan helpen om deze reis mogelijk te maken en om de mensen die ik onderweg tegenkom te helpen.

Ik heb onlangs een actiepagina gemaakt waar ik omschrijf wat jij kunt doen. Tot dusver hebben wij 80% van het streefbedrag bij elkaar gebracht, we kunnen dus bijna op pad. Ik wil 5 minuten van je tijd vragen om een kijkje te nemen op die actiepagina. Misschien kun je zelf niet direct iets betekenen, maar iemand in jouw vriendenkring wel. In ruil voor je hulp houd ik je gedurende de reis op de hoogte over de mensen die ik tegenkom, deel ik hun verhalen met jou en zoveel mogelijk andere mensen. Ook ontvang je de gehele serie die ik geschreven heb toen ik dakloos was gratis in je mailbox.

Daarnaast zoek ik hulp voor onderweg. De route staat nog niet vast maar ik denk ik de volgende landen zal aandoen.

Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Slovenië, Kroatië, Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland, Denemarken.

Ken jij iemand op de route die mij een stapje verder kan helpen, een slaapplek heeft, een dag wil meelopen om te helpen of goede contacten heeft om  mij verder te kunnen helpen, dan hoor ik dat graag van je.

Ik reken op je steun, en wens je vast een goede decembermaand toe!

Groetjes, Michel

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.