Eind februari dit jaar maakte de gemeente Breda bekend dat er plannen waren voor een hotel in het voormalige klooster aan de Nieuwstraat. Omdat ik de ontwikkelingen rondom de Nieuwstraat al enige tijd volg, schreef ik hier een aantal weken geleden een column over. Toen maakte ik me vooral druk of dat de gemaakte afspraken met de zusjes in 1992 wel waren nagekomen. Daarnaast frustreerde ik me over het feit dat de gemeente me niet de contracten van toen wilde laten inzien.

Afgelopen weken heb ik via andere wegen die contracten gekregen en heb ik met veel betrokkenen gesproken. Wat nu blijkt is dat het voorlopige koopcontract tussen WSG en HERMON BV ondertussen alweer ontbonden is. Het zou gaan om de verkoop van de Nieuwstraat welke WSG voor 3,2 miljoen euro aan HERMON BV verkocht. Dit is een opvallend bedrag omdat WSG het een paar jaar daarvoor van de gemeente heeft gekocht voor 1,6 miljoen. Daarna heeft WSG nog miljoenen aan renovatie ontvangen maar eigenlijk niets meer gedaan dan de boel de boel te laten.

Wat ook opvallend is, is dat de gemeente een clausule had opgenomen in het contract met WSG dat wanneer WSG voor 2010 niet aan haar restauratieverplichtingen had voldaan de WSG verplicht was de Nieuwstraat weer aan te bieden aan de gemeente. Na navraag heb ik ook begrepen dat WSG dit op de valreep gedaan heeft maar de gemeente Breda dit aanbod heeft geweigerd.

Ik heb op het moment dat ik dit schrijf bij diverse instanties nog wat vragen open staan (o.a. WSG en gemeente).¬†Zodra ik hier antwoord op heb zal ik deze post updaten. Maar de meest nijpende vraag natuurlijk… Wat gaat er met de Nieuwstraat gebeuren? laten we de verloedering doorgaan?

 

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Cura√ßao, Turkije/Syri√ę, Oost Oekra√Įne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to say I’m very new to blogging and actually savored you’re web blog. Very likely I‚Äôm likely to bookmark your website . You actually have outstanding posts. Thank you for revealing your web site.