Op 7 oktober ontstond er een “shootout” tussen leden van een colectivo en de CICPC (politie) in Caracas. Dit is opmerkelijk omdat de colectivos eigenlijk nooit een probleem hebben met de politie. Maar die dag was het anders. Sommige media vernoemde het incident niet eens andere spraken van 3 of 5 doden, waaronder de leider van de colectivo’s  in Caracas (Odreman) , wie een goede vriend was van de vorige week overleden politicus (Serra). Odreman voorspelde in een statement minder dan 30 minuten op zijn moord wat er die dag zou gebeuren. Bewoners van het door de colec tivo bewaakte flat spreken van beroving door de politie. Reden voor mij om gisteren naar Caracas af te reizen om eens te kijken wat er echt gebeurd was.

Het hoofdkantoor van de colectivo is een kelder van een flat met 28 verdiepingen. De colectivo bewaakt deze flat, bewoners betalen hiervoor 400 bolivar beveiligingsgeld per maand. De flat staat een paar blokken van het centrum van Caracas.  Als we aankomen is de deur dicht.

image

Aan de overkant van de straat staat de politie klaar wachtende op wat gaat komen (of niet)

image

Op de stoep van de met kogelgaten gevulde voordeur ligt nog bloed van de dag ervoor.

image

image

Eens kijken of we naar binnen kunnen om een kijkje te nemen achter de deur.

Bewoners van de flat spreken ervan de politie ze gedurende hun shootout heeft berooft van geld, apparatuur en voedsel. Volwassen en kinderen zouden zijn geslagen. Ze nemen me mee om de schade te laten zien. Dat betekend 28 verdiepingen met de trap want de lift doet het niet.

image

image

image

image

image

Verklaring van beroving :

Ze vinden een sleutel voor me om één van de twee delen van de kelder te openen. Het deel waar een aantal van de colectivo’s woonde.  Er wordt aangegeven dat hier gisteren al deels is schoongemaakt. Toch vind ik overduidelijk nog sporen van het vuurgevecht van gisteren.

image

De soort van human right watch komt aan. Samen met deze delegatie, een vertegenwoordiger van de bewoners, politie en een collega van Venezolaanse media nemen we kijkje achter de beschoten voordeur.

image

image

image

Bewoners spreken van minstens 8 doden. Ik heb (nog) geen reactie van de colectivo’s kunnen krijgen. Mijn gevoel zegt dat dit verhaal nog niet over is en dat we nadat de overledenen naar het graf gedragen zijn we een reactie kunnen verwachten van wat er op 7 oktober gebeurd is. Waarom de politie hun handelswijze heeft aangepast en voor het eerst in jaren colectivo’s zo aanpakken blijft op dit moment nog een raadsel.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to mention I am just all new to blogging and site-building and actually savored this web site. Almost certainly I’m planning to bookmark your website . You absolutely come with remarkable well written articles. Regards for sharing with us your website.