Afgelopen zaterdag publiceerde de NOS, the Guardian, CNN en honderden andere media een bericht waarin aangegeven werd dat de vrouw die eerder die week een mango naar het hoofd van president Maduro had gegooid werd beloond met een nieuw huis. Dit maakte Maduro bekend tijdens zijn wekelijkse TV programma “in contact met Maduro”, ik nam het in eerste instantie ook aan maar klopt dit wel?

Wat gebeurde er.
Afgelopen woensdag was Maduro op een bijeenkomst met supporters in Anzoatequi. Hij besloot als oud buschauffeur de route naar de rally zelf met een bus te rijden. Hij had zijn raampje open staan om de mensen langs de route te kunnen groeten. En toen gebeurde volgens Maduro dit.

Marleni Olive (54) stond ook langs die route en wou de aandacht van haar President. Ze besloot haar telefoonnummer op een mango te schrijven en deze door het openstaande raampje naar de voorbij rijdende president te gooien. Op een filmpje dat massaal werd gedeeld op Twitter is te zien hoe de mango in de buurt van het oor van Maduro hem raakt, dan bukt hij om de mango weer op te pakken en laat de mango zien aan de mensen langs de straat. Later laat Maduro tijdens zijn wekelijkse TV programma “in contact met Maduro” de Mango zien. Het nummer van Marleni staat op de Mango, hij zegt tijdens de show het nummer gebeld te hebben en dat Marleni in een gesprek aangegeven zou hebben dat ze een huis nodig had. President Maduro zegt haar vervolgens het huis toe en daarmee is dit verhaal geboren.

Maar klopt dit wel?
Na het incident komt er nog een filmpje uit. Een verlengde van het filmpje dat eerder viraal ging. In dit filmpje is te zien dat Maduro de betreffende mango oppakt, omhoog houdt om te laten zien naar de mensen langs de route maar dan de mango door zijn raampje aan een van de wachtende mensen geeft.

givingbackthemango

Dan komt mij de vraag. Maar als de mango waarmee de president geraakt is gegeven aan iemand aan de straat. Welke mango houd hij dan die avond in zijn live show omhoog? En vooral waarom?

Waarom?
Ook Maduro wist hoe snel het eerste filmpje zich over internet verspreide. Het filmpje was niet goed voor zijn imago en er werden vooral veel grappen over gemaakt. Maduro heeft een groot probleem en dat is zijn populariteit. Al is het door zijn anti-Amerika acties wel iets gestegen afgelopen weken toch blijft zijn populariteit nog steeds maar 28% .

Binnenkort zijn er tussentijdse verkiezingen voor het parlement en Maduro moet alles op alles zetten daar niet al te veel verlies te draaien. Het huizenproject van Venezuela word al jaar en dag door de overheid als stokpaardje gebruikt en wat extra aandacht voor dit project geven kan geen kwaad. Daarnaast is een huis weggeven aan iemand die het nodig heeft natuurlijk erg sympathiek.

Conclusie
Het is aannemelijk te noemen dat iemand een huis heeft gekregen. Het is niet waar dat het de persoon is geweest die eerder die dag een mango tegen zijn hoofd heeft gegooid.

En waarom is dit belangrijk.
In verhouding met andere landen met grote problemen besteed de internationale media weinig aandacht aan wat er in Venezuela gebeurd. Terwijl er ook dingen gebeuren die wel nieuwswaardig zijn. Grote tekorten zorgen voor lange wachtrijen bij supermarkten, sluiting van ziekenhuizen en onnodige doden. Oppositieleiders komen in de gevangenis en de persvrijheid in Venezuela bestaat bijna niet meer. Onze media wil geen tijd besteden in gedegen onderzoek  maar kopiëren maar al te graag een “ongewoon en opmerkelijk” artikel als deze. Het gaat me niet om de mango maar in mijn ogen verloochenen ze daarmee de echte problemen.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to tell you that I am just all new to blogging and truly liked you’re web page. Most likely I’m want to bookmark your blog . You certainly come with really good stories. Kudos for revealing your web page.