Naar aanleiding van de ontwikkelingen hier vermelding van de tussenstand.

De bezetters hadden ernstig rekening gehouden met een herhaling van de snelle politieactie zoals in het begin van januari van dit jaar. Wellicht mede dank zij het actueel blijven van het thema, kraken en gebrek aan betaalbare woningen, verloopt de actie voorspoediger dan wij durfden te voorspellen.

Wij menen dat we inderdaad kunnen spreken van een tot nog toe succesvolle actie en putten hoop uit de wijze waarop de plaatselijke overheid met het gegeven omgaat. Er is ruimte voor de argumenten van de bezetters en de gemeente Breda kiest niet klakkeloos de zijde van Laurentius. Zoals het er nu naar uit ziet moet Laurentius mogelijk naar de civiele rechter om de krakers/bezetters uit het complex te krijgen.

Dit zou betekenen dat zij met de billen bloot moeten. In tegenstelling tot wat zij beweren over openheid en inzage in het inmiddels beruchte technische rapport omtrent betonrot en de tevredenheid van de ondernemers in de winkelstrip onder de appartementen, hebben dezelfde ondernemers tegenover ons verklaard, niet gekend te zijn in het rapport en zeker niet tevreden te zijn met de compensatie of andersoortige regelingen.

Het gemak waarmee de bestuurders en medewerkers allerlei eenvoudig te weerleggen uitspraken doet, is verbazingwekkend te noemen. Onlangs nog konden wij in BNdeStem lezen dat André Heintjes zijn bezorgdheid uitte in verband met de veiligheid van de bezetters; Met name het trappenhuis zou zich wegens de betonrot in deplorabele staat  bevinden.

Vandaag heeft een beginnende lokale web tv zender, onder aanvoering van een bouwkundig onderlegde, met gebruik van een krachtige halogeenstraler het trappenhuis en galerijen aan een minutieus onderzoek onderworpen en hebben op HDTV-kwaliteit vastgelegd, dat het trappenhuis en de galerijen zich in bijna uitstekende staat bevinden. Hiermee wordt wat ons betreft, aangetoond dat dhr Heintjes veel lef heeft en een gezonde fantasie.

Het contact met de buurt is goed. De steun uit de buurt hartverwarmend. Een aantal winkeliers wil kijken of het mogelijk is om de juridische krachten te bundelen. Het lijkt alsof deze actie iets losmaakt in de buurt, iets wat onderhuids aanwezig was en nu door de actie aan de oppervlakte komt en uitgesproken wordt. Men is niet blij met de handelwijze van Laurentius maar voelde zich tot voor kort machteloos, zo lijkt het. Bijgevoegd een scan van een kaart die de woordvoerder samen met de sleutel waarvan sprake is, in de handen gedrukt kreeg. Het is fantastisch om deze saamhorigheid en solidariteit met de buurt te ervaren.

Wij voelen ons door de ontwikkelingen en het eigen onderzoek gesterkt in ons streven dit complex, dat ondanks de door Laurentius aangebrachte beschadiging en verwijdering van sanitaire voorzieningen, zich verder in uitstekende staat bevind, te behouden voor bewoning door studenten en mensen met een smalle beurs. De bezetters schatten dat met het geld dat gemoeid is met de “hermetische” afsluiting van het complex en de 7 op 7 vier-en twintig-uurs beveiliging van de eerste 14 dagen na de ontruiming, het begin van betonrot en ander achterstallig onderhoud op adequate wijze het hoofd geboden had kunnen worden. Wij hopen dat Laurentius terugkeert van haar dwaling en de langdurige onttrekking van dit complex aan de woningvoorraad beëindigt.

Met dank aan Rinus voor het schrijven van bovenstaande

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.