Het gaat er flink aan toe in Venezuela. Het dodental tijdens de demonstraties tegen het beleid van Maduro loopt dagelijks op. Dagelijks gaan er honderdduizenden mensen de straat op terwijl de regering rustig doorgaat met hun beleid.

Supermarkten zijn leeg, militie steken alles in brand wat maar mogelijk is en Maduro verbreekt banden met landen als Panama en versterkt vriendschappen met landen als Cuba.

Terwijl de ogen gericht staan op Ukraine glijd Venezuela naar de rand van de afgrond. Mensen die me een beetje kennen weten dat ik als ik mijn gedachten ergens toe heb gezet ik daar moeilijk weer vanaf kom. Een groeiend gevoel in me zegt dat ik naar Venezuela wil. Begin 2014 begon in Venezuela een grote onrust. Door de stijging van criminaliteit en een tekort aan basismiddelen in de winkels begonnen mensen uit de oppositie in opstand te komen tegen de falende werkwijze van de in hun ogen zelf aangestelde president Maduro.

De protesten werden versterkt nadat op 6 januari 2014 voormalig miss Venezuela en haar vriend werden vermoord tijdens een overval. Een ander voorval, de poging van verkrachting van een studente in San Cristobal leidde tot een demonstratie, welke door de politie hard werd neergeslagen. Deze reactie op de demonstratie leidde er toe dat de demonstratie zich verspreidde over Venezuela. Elke 21 minuten word er in Venezuela iemand vermoord, 98% van deze moorden word niet opgelost. Het ziet er niet naar uit dat het snel anders word. Buiten Venezuela lijkt dit aan veel mensen voorbij te gaan.

Niet bij mij en ik kan ook niet langer stilzitten. Als voorbereiding op Expeditie X die binnenkort zal starten, heb ik besloten mijn spullen te gaan pakken in Quito en op korte termijn door te reizen naar Venezuela. Mijn reis daar zal beginnen bij de grens bij San Cristobal en vanuit daar (waarschijnlijk) richting Merida en door naar Valencia. Uiteraard zal ik alles wat ik tegenkom onderweg delen met jullie.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I just want to mention I am all new to blogging and site-building and really savored you’re web page. Likely I’m want to bookmark your website . You really come with very good well written articles. Thank you for sharing your website page.