Vijfduizend Venezolanen lukt het dagelijks hun land te ontvluchten. Met een paar bezittingen weten zij soms de grens van Brazilië, Colombia of de Caraïbische eilanden te bereiken. Vaak familie en vrienden in het door crisis geteisterde land achterlatend. Voor velen is het een keuze tussen leven en dood, waarbij hun toekomst ook nu onzeker zal blijven. Niet allen overleven de tocht, zo zijn diverse levenloze lichamen al aangespoeld op Curaçao. Anderen bereiken ondervoed de grensgebieden van Colombia en Brazilië, waar humanitaire hulp pas sinds kort mondjesmaat op gang begint te komen.

Catastrofe
Er lijkt geen einde te komen aan de crisis in het land, sterker nog, een groeiende humanitaire crisis is onafwendbaar en de UNHCR waarschuwt dan ook voor een catastrofe van ongekende grootte voor het westelijk halfrond. Lange tijd hebben de buurlanden ontkend dat er een humanitaire crisis gaande is. Sommigen landen, zoals Curaçao en Aruba erkennen dat nog steeds niet, met alle gevolgen van dien.

Ook het corrupte regime van Nicolas Maduro ontkent het bestaan van een humanitaire crisis en laat hulp van buitenaf daarom niet toe. Volgens Maduro ligt de schuld van alles bij het westen, dat door middel van een economische oorlog de ‘socialistische revolutie’ zou willen stoppen.

Ondertussen nemen de voedseltekorten toe, functioneren vele ziekenhuizen niet meer door een tekort aan medische apparatuur en medicijnen. Dagelijks overlijden er onnodig mensen door ondervoeding of medische complicaties, die met een simpele medische ingreep voorkomen had kunnen worden. Oude uitgeroeide ziektes herleven en de toename van AIDS is de hoogste in de wereld.

Bijna geen journalisten
Lange tijd leek de wereld de andere kant op te kijken en al lijkt de wereld een beetje meer aandacht te krijgen voor wat er gaande is, de informatie die naar buiten komt blijft zwaar beperkt. Dit is logisch. Veel nationale journalisten zijn opgepakt, omgekomen of hebben het land voor eigen veiligheid moeten ontvluchten. Veel internationale journalisten zijn niet meer werkzaam in het land en veel nieuwsagentschappen durven geen verantwoordelijkheid meer te nemen om journalisten het land in te sturen. De paar journalisten die nog wel verslag doen van de situatie doen dit vooral vanaf de grensgebieden met Colombia en Brazilië of van achter hun bureau in Amsterdam of Sao Paulo.

Afgelopen jaren heb ik meerdere malen vanuit Venezuela verslag gedaan, en dit wil ik weer doen. Ik ken de mensen, weet de weg en weet om te gaan met de gevaren.

Blanco pagina in de geschiedenisboeken.
Het is belangrijk dat wij weten wat er gaande is in het land, zodat het geen blanco pagina in de geschiedenisboeken wordt. Het is belangrijk, omdat organisaties pas kunnen helpen als wij weten waar de problemen het meest urgent zijn. Het is belangrijk omdat het onze eer te na is deze mensen slachtoffer te laten worden van een corrupt regime terwijl de wereld liever de andere kant op kijkt.

Ik heb je hulp nodig.
Ik heb je hulp nodig om dit te doen. Gedegen verslag doen vanuit Venezuela is niet zonder risico’s en kost helaas geld. Uiteraard probeer ik alles zo low budget als maar mogelijk is te doen. Mijn eigen vermogen is niet toereikend genoeg om dit allemaal voor te schieten. Daarom ben ik een crowdfunding gestart om een deel van de onkosten te kunnen dekken. Tot dusver is een deel van de reis op die manier betaald, maar nog niet genoeg en de tijd dringt.

Op dit moment vluchten er dagelijks meer en meer Venezolanen de grenzen over, volgens de laatste cijfers van de UNHCR nu 5000 per dag. Binnen een jaar zou hiermee de vluchtelingencrisis van Venezuela groter kunnen worden dan die uit Syrië. De inflatie neemt in rap tempo toe, dit betekent dat het voor mensen in het land met de dag moeilijker wordt te overleven.

Help mee!
Met jouw hulp kan ik er voor zorgen dat de Venezolanen een stem krijgen en hun verhalen een gezicht. Laat deze humanitaire crisis geen blanco pagina worden in de geschiedenisboeken.

Je bepaalt zelf met hoeveel je helpt. Lukt het mij onverhoopt niet het streefbedrag bij elkaar te halen dan ontvang je de inleg minus 1 euro transactiekosten terug.

Je kunt meedoen door onderstaand je gegevens achter te laten en bij te dragen via de beveiligde betaalomgeving van Mollie. Meer informatie kun je ook vinden op de actiepagina. Mocht je vragen hebben dan kun je me altijd mailen: (michelspekkers@gmail.com ) of bellen (0610314715).

Geen geld, wel helpen
Wil je helpen, maar kan dat niet door middel van een bijdrage, dan wil ik je vragen jouw vrienden, kennissen en netwerk op de hoogte te brengen door dit bericht door zoveel mogelijk mensen te laten delen. Dank je voor je tijd, ik zal je op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

  • iDEAL
  • Kaart
  • PayPal
  • Bancontact
  • giropay
  • KBC/CBC-Betaalknop
  • Belfius Pay Button 

Geen gegevens achterlaten, wel steunen? Gebruik dan onderstaande knop of maak je bijdrage handmatig over naar NL45KNAB0255335784 t.n.v Michel Spekkers o.v.v Venezuela

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.