De nieuwe website van Breda.nl is online. Al eerder besteede ik aandacht aan hoe Breda miljoenen uitgeeft aan digitale dienstverlening en ik zal dit vandaag weer doen.

Een paar maanden geleden heb ik besloten om samen met Brenno de Winter een WOB aanvraag te doen over de kosten van deze nieuwe website. Via de officiele wegen kreeg ik namelijk geen antwoord. Nadat de gemeente eerder nog  verlenging had aangevraagd voor te beantwoording van de WOB hebben we eind vorig jaar dan toch een deel van de documenten (ruim 100) die deze kosten in kaart moeten brengen gekregen.

Het is in mijn ogen van de zotte dat er zo veel geld wordt uitgegeven voor een website. En terwijl andere bedrijven die in de aanbesteding meededen de gemeente gewaarschuwd hebben voor deze hoge kosten en offertes die ver onder dit bedrag leverde ging op een onverklaarbare manier de gemeente in zee met DOP (Dutch Open Projects)

In een artikel in BNdestem zegt de gemeente dat de hoge kosten o.a. zouden komen daar de wettelijke verplichtingen… welke vraag ik me dan af? Er zijn namelijk helemaal geen wettelijke verplichtingen voor lokale overheden. Wel afspraken. Het is zelfs zo dat de minister onlangs in de beantwoording van vragen hierover het volgende heeft gezegt: Ik ben niet voornemens wetgeving in te voeren. Ik ben van mening dat het de verantwoordelijkheid is van deze gemeenten om dit probleem op te lossen.

Nu vraag ik me af welke wettelijke eisen de gemeente dan bedoeld. Natuurlijk moet een website veilig zijn, maar moet dat een paar ton kosten? Hoe dan ook… vandaag zullen we de documenten van de WOB online plaatsen zodat we allemaal eens goed kunnen kijken waaraan ons belastinggeld uitgegeven is. .

Update 14 januari 2010 13:43: Een quickscan verteld ons in iedergeval dat bij de automatisch te testen richtlijnen breda.nl niet een voldoende haalt http://versie1.webrichtlijnen.nl/toetsen/report/117894/251686/ (mocht het de gemeente om de richtlijnen gaan)

Update 15 januari 2010 11:00: De WOB bestanden (100+) van de nieuwe website van Breda zijn hier allemaal terug te vinden http://bit.ly/gxAnNf (met dank aan @brenno !)

Update 15 januari 2010 11:20: Hierbij alle WOB bestanden… Veel plezier ermee. (via BigWobber.nl)

Bijlagen:

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to tell you that I am just new to blogging and site-building and absolutely enjoyed this web-site. Almost certainly I’m want to bookmark your site . You amazingly have beneficial article content. Thanks for sharing your blog site.