Het kraakpand waar ik de afgelopen ander halve dag woordvoering voor hebt op de Grote markt is vandaag (onterecht) ontruimd door de politie en BraTra.

Vanochtend rond 8:30 ontving ik een telefoontje van de politie dat ze op punt stonden te ontruimen, toen ik aankwam stonden ze (politie OVJ en Bratra) al met megafoon  klaar om te starten, een echte dialoog viel er niet meer te behalen.

De beweging heeft het pand gekraakt omdat het sinds oktober 2007 niet meer feitelijk in gebruik is. De eigenaar heeft al langere tijd plannen te verbouwen echter bleken dit niet meer als dromen te zijn. Daarnaast had de eigenaar een deel (de snackbar) verhuurd waardoor hij niet het hele pand in één keer kon aanpakken.

Momenteel loopt er nog een juridische procedure van de eigenaar voor het onderste deel van het pand en is dat deel van het pand dus feitelijk in huur eigendom van de eigenaren van Speed wok – het bedrijf dat daar ooit het plan had te starten. Volgende week is hierover pas de uitspraak, echter trok het gezag hier weinig van aan en besloot om ook dat deel te ontruimen, en grote fout in mijn ogen.

Ook de ontruiming van het pand in het geheel is in mijn ogen op dit moment onterecht, het is namelijk zo dat het lang genoeg leeg staat en de reden tot ontruiming is day de eigenaar een vrijgegeven bouwvergunning is. In mijn ogen is dat een beslissing die de rechter zou moeten maken, de OVJ (officier van Justitie) is in mijn ogen buiten zijn bevoegdheden gegaan door op de stoel van de rechter en eigenaar gaan zitten. Hij heeft een bewuste kant gekozen en heeft nooit naar onze onderbouwing gevraagd. Dit was een geschil tussen de beweging en twee eigenaren (vastnet en de woktent) die in mijn ogen zal worden moeten uitgevochten in de rechtbank…

Ik verwacht dat de 4 arrestante in de loop van de middag weer vrijgelaten worden..

We zijn op dit moment in overleg met de advocaat om te kijken wat eventueel juridische stappen kunnen zijn tegen deze onterechte ontruiming… de dag is niet niet om

Update: zie “read more/lees verder” voor meer links naar andere berichten

http://www.bndestem.nl/regio/breda/5366517/Krakers-slaan-slag-in-hart-van-de-stad.ece

http://www.bndestem.nl/regio/breda/5366517/Voormalige-FEBO-gekraakt.ece

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/101232/Politie_haalt_krakers_uit_pand_in_Breda.html

http://www.bndestem.nl/regio/5370325/Kraakpand-ontruimd-vier-arrestaties.ece

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2009-08-11/pand-febo-grote-markt-gekraakt

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2009-08-11/krakers-grote-markt-blijven-voorlopig-zitten

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2009-08-11/eigenaar-pand-grote-markt-wilde-net-verbouwen

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2009-08-12/gekraakt-pand-grote-markt-ontruimd

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2009-08-12/snelle-ontruiming-volgt-op-makkelijke-kraak

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/2009-08-12/krakers-dienen-aanklacht-wegens-ontruiming

http://www.omroepbrabant.nl/?news/122427792/Politie+ontruimt+gekraakte+snackbar+Breda.aspx

http://twitter.com/#search?q=ontruiming%20breda

http://www.youtube.com/watch?v=oIe8Z_knPZE

http://www.youtube.com/watch?v=50uHgnrHZio

en op bredabeeld.nl

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I just want to tell you that I am just very new to blogging and site-building and certainly loved this web-site. Most likely I’m likely to bookmark your site . You surely come with beneficial articles. Thanks a lot for sharing your blog site.