Voor RTV Purmerend: Hier terug te kijken vanaf 13:30

‘Naar mijn bescheiden mening de wereld op z’n kop, er zijn niet te weinig bedden maar teveel daklozen!!, dat zei de fractievoorzitter van de VVD Purmerend Jan Peter Dompeling afgelopen week op Twitter n.a.v. een artikel uit het Noord Hollands dagblad met de titel ’Beddentekort in nachtopvang Purmerend zorgwekkend’. In dat artikel stelt de directeur van de maatschappelijke opvangcentrum Purmerend, Niels Kentie, met krokodillentranen dat er meer ruimte nodig zou zijn voor de opvang van daklozen, maar deze niet te vinden is. ‘ We doen wat we kunnen, maar het is zorgwekkend.’’

Een gemeente die als afwijscriteria voor een dak-boven-je-hoofd-urgentieaanvraag met dik gedrukte letters op de website schrijft dat dakloos zijn geen geldige criteria is voor zo een dak-boven-je-hoofd-urgentie dat is de wereld op zijn kop meneer Dompeling, maar dat is mijn bescheiden mening.

Het opvang centrum Purmerend ontvangt  1.7 miljoen euro per jaar voor opvang van tijdelijk-kwetsbare-burgers, 1.3 miljoen vanuit de gemeente en ruim 350 duizend vanuit de eigen bijdragen van cliënten. Simpel vertaalt een ruime 1000 euro p.p. p.m.

Het resultaat  van deze flinke investering vanuit de gemeente is dat er te weinig bedden zijn voor noodopvang waardoor de daklozen niet elke dag, tussen 21:00 en 8:00 een dak boven zijn hoofd hoeft te verwachten, het resultaat van deze flinke investering is dat er wachtlijsten zijn van 10 maanden voor een regulier begeleid woning en het resultaat van deze flinke investering is dat er een wachttijd is van twee maanden voor een eerste intake gesprek om te bepalen of je überhaupt op een wachtlijst mag komen te staan. Want, wethouder Nijenhuis, die overzichten van wachtlijsten die maandelijks in uw Inbox komen zijn puur en alleen van hen die de zware beproeving hebben doorstaan om door de intake heen te komen.

‘eigen volk eerst’ werd er geroepen in de raad toen ze zich in het nauw gedreven voelde tijdens een vluchtelingendebat eind vorig jaar, gelijk daarna spendeerde de raad zo ook bijna 2 ton extra aan daklozen. Aan de dagopvang wel te verstaan. We kunnen nu vier uur langer koffie drinken per dag, dit bakje koffie kost de belasting betaler dan wel 168 euro per uur. Een duur bakje excuus koffie wat in mijn ogen ook besteed had kunnen worden aan echte hulp. Maar daarvoor is een wil en een visie nodig, en dat beste mensen, is onbetaalbaar. De sobere-bed-bad-brood gedachte van wethouder Nijenhuis kost meer.

 

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

4 Comments

  • goed stuk, al snap ik niet dat mensen zoals jij geen dankbaarheid tonen, tenslotte heb je het zelf zover laten komen en dan nu klagen dat je wordt opgevangen? misschien is dat waarom je toch steeds weer in de penarie komt, je levenshouding

    • Dank je Joost, één vraagje, met welk deel toon ik geen dankbaarheid of bedoelde je meer in het algemeen?