Afgelopen jaar heb ik een goed aantal Gemeenteraad en Commissie vergadering van de gemeenteraad van Breda gevolgt. Waarom? Allereerst omdat de politiek me boeit, daarnaast omdat ik het belangrijk vind om te weten wat er speelt in de stad waar ik woon, allerlaatst ben ik persoonlijk in de overweging me kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Ik heb tot 1 juli om dit kenbaar te maken. Nog helemaal zeker ben ik er niet van.

Aankomende weken en maanden zal ik ook over mijn ervaringen in en om de raad mijn engezoute mening ventileren. 

Voor de mensen die de gemeenteraad helemaal niet kennen in me eerste blog een kort overzicht wat de gemeenteraad (in mijn ogen) inhoud. 

Elke 4 jaar mogen wij onze gemeenteraadsleden kiezen. Deze leden zijn (vaak) onderdeel van een partij, binnen de raad worden dit fracties genoemd. In totaal zijn er 39 gemeenteraadsleden. Op dit moment is de verdeling als volgt: 

Fractie PvdA 11 zetels , Fractie CDA 8 zetels, Fractie VVD  7 zetels, Fractie SP 4 zetels, Fractie Breda ‘97 3 zetels, Fractie GroenLinks 3 zetels, Fractie D’66 2 zetels,  Fractie Leefbaar Breda 1 zetel. 

Na de verkiezingen worden er college onderhandelingen gedaan, dit houd in  dat de partijen nadat de uitslag van de verkiezingen binnen zijn (of soms ook daarvoor) om de tafel gaan zitten om te kijken of ze samen een Coalitie kunnen vormen (Collge die de wethouders leveren). Vaak is dit een meerderheid van de gemeenteraad (dus 20 of meer).  

De partijen die overblijven vormen samen de oppositie (vaak dus de minderheid) 

Op dit moment wordt het coalitie gevormd door de Pvda (2 wethouders) CDA (2 wethouders) Groen links (1 wethouder) en Breda 97 (1 wethouders).  Iedere wethouder heeft een onderwerp waar deze verantwoordelijk voor is. 

Zo samengevat heb je 39 raadsleden (die iedere 4 jaar worden gekozen) die allemaal bij verschillende partijen / fracties horen.   Naast de gemeenteraadsleden zitten er dus altijd 6 wethouders bij een gemeenteraadsvergadering, de wethouders zijn verantwoordelijk voor het besturen van de stad, zij kunnen daar ook ter verantwoording voor geroepen worden.  De voorzitter van de gemeenteraad is de burgermeester (Peter van der Velden). 

De gemeenteraad (dus de 39 gemeenteraadsleden) zijn de “baas” van de stad, niet de wethouders die het dagelijks bestuur in handen hebben. Vaak geeft de gemeenteraad de wethouders een soort volmacht om zaken te regelen zonder dit constant te moeten vragen aan de gemeenteraad. Soms gaat dit goed maar soms ook niet. Dan moeten de wethouders op het matje komen bij de gemeenteraad deze kan dan om uitleg vragen, in een ergste geval kunnen zei er zelfs voor kiezen de wethouders “te ontslaan” 

Een keer in de 6 weken (ongeveer) is er een gemeenteraad vergadering (deze wordt altijd ook op de TV uitgezonden) in mij ogen is de pure entertainment, vaak word er namens niets echt meer besloten tijdens deze gemeente raadsvergaderingen. Wel word er tijdens deze avonden overal over gestemd, en wordt dan dus echt zaken besloten. 

Voorafgaand aan de gemeenteraad vergaderingen worden alle dingen besproken in commissies. In deze commissies zitten zoizo een aantal gemeenteraadsleden maar ook commissieleden (dit zijn niet raadsleden) in de commissie worden de voor en tegens tegenover elkaar geplaatst , gedebatteerd en gediscussieerd (alhans dat is de bedoeling) 

Je hebt de commissies; bouwen en wonen, Milieu en mobiliteit, Mens en Maatschappij, onderwijs en economie en de commissie Bestuur. 

Kort samenvattend is de gemeenteraad, controlerend, volksvertegenwoordigend en kaderstellend. 

Ik heb nu iets meer als een jaar de meeste gemeenteraadsvergaderingen en commissies proberen te volgen, hierdoor begin ik een beeld te krijgen over het nut van de gemeenteraad, de gang van zaken binnen de stad, en het handellen van sommigen van de wethouders en raadsleden.  Hiervoor binnenkort meer.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.