Voordat ik vrijdag thuis was was het al weer zaterdag… de spanning was goed aanwezig in de groep toen ik weg ging… wat zou er gebeuren… zou de ME dan vanacht komen? Morgen? Niet?

op zaterdag kwam ik vrij vroeg aan op de ignatiusstraat, alles leek rustig en ze waren binnen al druk in de weer… me telefoon ging constant.

Na wat over en weer met contacten van de gemeente, politie en pers gesproken kwam ik er achter dat we voor nu niet hoefte te vrezen voor een ontruimen… we’ll eens waar had laurentius ondertussen aangifte gedaan van vernieling en huisvredebreuk toch besloot de gemeente naar onderzoek van bouwen en wonen en de brandweer dat er geen aanleiding was voor directe ontruiming (athans niet voor nu)

Zaterdag stond in teken van afwachten, klussen, met buurdbewoners praten en bevooraden… wachtend op wat mogelijk zou komen..

Buiten een spannend momentje was het voor de rest van de dag rust.

Een momentje van spanning:

De gemeente vroeg ons en gaf ons opgegeven moment de ruimte om aan onze veiligheid te denken en vroegen ons een noodweg te creeren waar we eventueel in geval van nood gebruik van konde maken… toen we daar mee bezig waren kwam er opeens een politie busje waaruit twee man uit kwamen. Al vrij snel was duidelijk dat ze niet in vrede kwamen maar om een van ons aan te houden.

Snel sprong ik er tussen om te vragen wat ze kwamen doen en al vrij snel beviel me hun denigrerende en authoritaire manier van spreken niet. Ik vroeg ze om hun identiteits bewijs deze me niet wouden laten zien. Door de toestromende mensen kozen ze er voor terug te gaan naar hun busje. Ik was voor het geparkeerde busje gaan staan om een foto te maken van het nummerplaat toen ze hard gas gaven en (als ik niet weg gesprogen was) tegen me waren aangereden.

Gelukkig was het een van de aanwezige mediafotograven (die een telelens bij zich had) we’ll gelukt om een foto van het nummer bord te maken. En al gauw hing ik aan de telefoon met mijn contact bij de gemeente. 7 minuten later kwam het politiebusje terug waarna ze na hun excuses gemaakt te hebben door gingen met de orde van de dag.

Voor de rest liep de zaterdag rustig en ben ik in de loop van de avond terug naar me (huur)huis gegaan. Grote respect voor de mensen die nog binnen zitten (geen verwarming, geen water en de onzekerheid)

Zondag zijn we met een camera en deskundige het pand binnen gegaan om de staat te onderzoeken en te kijken of de beweringen van laurentius dat het sloopwardig is gegrond is… maar hierover morgen meer…

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.