Buiten dat ik ooit een bericht heb geschreven dat ik verkiesbaar was (een paar maanden terug) ben ik daar voor de rest persoonlijk weinig op terug gekomen. Dit is omdat ik niet de persoon ben voor persoonlijke campagnes. We moeten kiezen voor een partij en haar standpunten. En in mijn geval is dat de SP (Lijst 4 nummer 5)

De gemeenteraad gaat over een hoop zaken die invloed hebben op ons dagelijkse leven. Voorzieningen (studenten-)huisvesting, veiligheid, uitgaven en bezuinigingen en ga zo maar verder. Veel mensen zullen

morgen niet naar de stembus gaan. Ik hoop dat de niet-stemmers een moment willen nemen dit door te lezen, ik zal proberen uit te leggen waarom niet stemmen onverstandig is. Niet stemmen komt namelijk neer op het in het zadel helpen van een rechts beleid, dus stemmen voor bezuinigingen in welzijn, zorg, onderwijs, sociale woningbouw en sociale zekerheid. (lees verder)

Een groot discussiepunt tijdens de campagne zijn de bezuinigingen die er aan zitten te komen. Naast het feit dat het oude college van Breda (CDA, PvdA, GroenLinks en Breda97) ons laat zitten met een schuld van 5 miljoen moeten we aankomende jaren tussen de 15 en 45 miljoen gaan bezuinigen in onze stad.

SP niet wil bezuinigen op sociale rechten, maar het geld wil halen waar het zit. Op die manier voorkomen we dat gewone mensen de crisis gaan betalen en kunnen we werk maken van de opbouw van een sociaal Nederland. Centrum- en rechtse partijen willen de veroorzakers van de crisis juist niet aanpakken en de zullen (als ze aan de macht komen) gaan bezuinigen op welzijn en sociale voorzieningen. Daarmee laten ze de rekening van de crisis betalen door de mensen die er niets aan kunnen doen. Dit is schandelijk en dit zou niet mogen gebeuren.

Afgelopen jaren heeft het college bijna niets gedaan aan sociale woningbouw. Resultaat is ruim 27.000 woningzoekenden. De SP wil dat er 50% van de nieuwbouw sociale woningbouw wordt om deze wachtlijst terug

te dringen. Daarnaast willen we werken aan meer studentenwoningen. Andere partijen steken liever geld in het bouwen van nieuwe kantorencomplexen of dure woningen.

Raadsleden in Breda verdienen ongeveer 1200 euro netto per maand voor een bijbaantje. De SP is van mening dat dit wel minder kan en wil dit terugbrengen naar het wettelijke

minimum. Daarnaast moeten wethouders die niet langer wethouder zijn net als iedereen een solicitatieplicht krijgen (momenteel worden ze zonder plichten netjes doorbetaald). Laat de gemeenteraad zelf het goede voorbeeld geven. Andere partijen willen hier niets van horen.

De SP wil de lasten eerlijker verdelen door afvalstoffenheffing en rioolrecht onder de OZB te brengen zodat de hogere inkomsten ook de zwaardere lasten dragen. Andere partijen als het CDA vinden dit onbespreekbaar.

De SP wil dat de buurt de hoeksteen wordt van de samenleving. Waar afgelopen jaren door privatisering alles uit de buurt gehaald is wordt het weer eens tijd de dingen terug te brengen. Onderwijs, zorg, welzijn en een buurtagent zijn voorbeelden die terug moeten in de buurt. Waar heel politiek Breda een mega-supermarkt wil bij het NAC stadion kiest de SP er liever voor de kleine winkelcentra te behouden (deze zullen nooit kunnen concureren met een mega-super en dus snel verdwijnen wanneer dit plan wel doorgaat)

De SP is een partij die menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit handhaaft in al haar standpunten. En geloof me dat het fijn is om op die manier je keuzes te maken. Niet economisch belang op
1 maar de samenleving, de mens.

Niet stemmen betekent dat je stem verloren gaat. De rechtse partijen, het CDA voorop, hebben een trouwe aanhang die zeker naar de stembus komt en dus daardoor de dienst uit dreigen te maken. Ofwel waarschijnlijk naar het CDA, VVD of D66; partijen die de

bezuinigingen willen laten betalen door de mensen die niets aan de crisis kunnen doen. Laat dit niet gebeuren. Stem voor een partij die niet alleen tijdens de verkiezingen op de straat is maar altijd samen met de buurt een oplossing probeert te zoeken. Stem SP

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.