ZOETERWOUDE – Op 21 april 2009 is Conexq tot winnaar uitgeroepen van het project Kindergemeenteraad 2009 van de gemeente Zoeterwoude. Michel Spekkers, vertegenwoordiger van deze organisatie, ontving een cheque van € 1.000 om op de scholen een voorlichtings- en informatieprogramma over criminaliteit te geven. Doorslaggevend voor de kinderraadsleden was dat dit project criminaliteit in brede zin aandacht geeft.

16 Zoeterwoudse kinderen kwamen voor de vergadering op 21 april 2009 van 18.30 uur tot 20.00 uur in het gemeentehuis bijeen. De burgemeester, Liesbeth Bloemen, was voorzitter van de kindergemeenteraad. Bij de vergadering waren ook veel kinderen, ouders, raadsleden en pers aanwezig. De vergadering vormde de afsluiting van het project kindergemeenteraad.

Rondom het thema “criminaliteit” hadden vier organisaties een subsidieaanvraag van € 1.000 ingediend. Het ging om: Stichting Exodus Leiden met een voorstel om computer scholing te geven een (ex)-gedetineerden die terug willen keren naar een “gewoon” leven. Halt Hollands Midden met een project over digipesten. Het project bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk voorlichting in de klas, een bijeenkomst voor ouders en een bijeenkomst voor leraren. Gemeente Zoeterwoude met een voorstel om de legale graffititunnel van Zoeterwoude op te knappen en zwerfafval op te ruimen. Conexq met een voorlichtings- en informatieprogramma over criminaliteit. Tijdens het project vertellen mensen die zelf in de gevangenis hebben gezeten hun verhaal in de klas. Ook komt er een politieagent langs om over zijn werk te vertellen.

Vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties lichtten hun subsidieaanvraag in de slotvergadering nogmaals kort toe. De kindergemeenteraadsleden gingen na het stellen van vragen met elkaar in discussie over de projecten. Als snel bleek dat de kinderraadsleden het erg belangrijk vinden dat er voorlichting over criminaliteit wordt gegeven. De projecten van Halt Hollands Midden en Conexq scoorden bij de stemming dan ook even goed: 7 stemmen elk. Het project van de gemeente Zoeterwoude kreeg 2 stemmen en dat van Stichting Exodus Leiden geen enkele. Hoewel de kinderraadsleden het project van Exodus ook een goed project vonden, zagen zij computerscholing voor ex-gedetineerden niet als het belangrijkste dat op het gebied van criminaliteit aangepakt moet worden. Bij het projectvoorstel van de gemeente Zoeterwoude vroegen veel kinderraadsleden zich af waarom zij de troep van anderen moeten opruimen. Ook vroegen enkelen zich af of het geld wel goed besteed zou worden. Een paar verfblikken, rollers en prikkers kosten geen € 1.000 en het verven van de graffititunnel en opruimen van zwerfafval leveren slechts tijdelijk een schone tunnel of schone straat op.

Omdat bij de eerste stemming geen meerderheid werd behaald, werd er opnieuw gestemd, waarbij Conexq met 9 stemmen tot winnaar van de Kindergemeenteraad 2009 werd uitgeroepen. Conexq ontving een cheque van € 1.000 om het voorstel ook echt uit te voeren.

 

Bron: http://www.unityfm.nl/nieuws.php?id=7764

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I just want to say I am just very new to weblog and really liked you’re website. Very likely I’m likely to bookmark your website . You really come with incredible articles and reviews. Cheers for revealing your blog site.