Hallo lieve kijkbuiskinderen,

Er was eens een hele rijke familie. Ze hete de familie NUP . De moeder van de familie NUP heet Nora. Ze heeft vier dochters genaamd Marij , Gemma , Petra en Wilma . En binnenkort word de familie nog eens uitgebreid met nog een zoon en dochter genaamd: Guusje en Ank. De vader van de familie NUP was onlangs overleden, maar gelukkig had mamma Nora in 2009 een nieuwe vriend gevonden. Zijn naam is RENOIR . Nou jullie kunnen wel voorstellen dat dit voor Marij Gemma, Petra en Wilma niet altijd even makkelijk was en soms een hoop stress opleverde in huize NUP. Het gebeurde dan ook dat de dochters met een flinke ontwikkelingsachterstand het leven door gingen. Sommigen artsen beweren nu zelf dat sommigen van de kinderen onherstelbaar beschadigd zijn en dat er geen geld in de wereld daar meer een verandering in kon brengen.

Voorzitter, college, raadsleden en kijkers thuis. Jullie zullen wel denken wat zit die nou weer te brallen, maar geloof me, heel veel simpeler kan ik dit niet uitleggen. Er ligt hier voor ons een op het eerste oog mooi voorstel. Verbetering van die digitale dienstverlening en een flinke besparing na een paar jaar. Win-win zou je denken. Maar helaas. Voor dat ik verder ga is belangrijk te begrijpen dat GEMMA (en haar zusjes) dus onderdeel uitmaakt van het overkoepelende ICT project NUP. En onderdelen van het voorstel wat voor ons ligt is om te investeren in o.a. Gemma en het programma antwoord. Laten we het vandaag vooral niet hebben over de nieuwe website van de gemeente Breda die buiten dit geld nog ergens tussen de 455.000 euro en meer dan een miljoen euro zal gaan kosten.

Als iemand een grote voorstander is van digitale dienstverlening dan zult u wel gemerkt hebben dat wij de SP dat zijn. Onlangs hebben we in deze raad nog een initiatief voorstel gekregen en onze fractie denk actief mee over de verbetering van digitale communicatie en (e)participatie. En die verbetering willen we ook in de digitale dienstverlening. Maar niet op deze manier niet met GEMMA, en nog niet met de familie NUP. Waarom? Nou we zullen u eens laten horen waarom.

Binnenlandse zaken weigert de regie te nemen en schuift de hete aardappel naar het volgend kabinet,. In een brief aan de Tweede Kamer zegt BZK-staatssecretaris Ank Bijleveld (CDA) dat ze de harde conclusies en adviezen wel deelt, maar dat ze nog niet gaat ingrijpen. Dat mag het volgende kabinet opknappen, aldus webwereld.

Het advies rapport van Jacques Wallage over de elektronische overheid draagt de onheilspellende titel “Het uur van de waarheid” en een rapport dat in opdracht van de directeur generaal bestuur en koninkrijksrelaties werd opgesteld draagt de evenals onheilspellende titel “Wederzijdse gijzeling in machteloosheid, of de As van het Goede?”

En op dit moment heeft het Megaproject e-overheden een rode kaart gekregen . Er hard moet worden ingrepen om het NUP om niet te laten imploderen. Gebeurt dat niet goed dan zal er een “grootscheepse zichtbare verspilling van overheidsgeld” zijn. Aldus de gateway review.

Behalve dat er met ICT-mislukkingen veel geld verloren gaat – de Algemene Rekenkamer rapporteerde daar al vaker over – worden de beoogde besparingen van de elektronische overheid niet gehaald. Aldus het NRC handelsblad naar aanleiding van een onderzoek van TU delft en ACTAL

Het enthousiasme is bij veel gemeentes al weg, ernst en Young concludeerde afgelopen maand uit een onderzoek dat de ontwikkelingen van de digitale overheid stil staat. het is zelfs zo erg dat de er eens speciale website is geopend www.nuphollandnup.nl.

Ook in 2007 heeft deze raad een voorstel onder de naam “doping” aangenomen. Onderdeel van dit aangenomen voorstel van deze raad het ontarmen van een elektronische gemeente en informatie systeem genaamd EGEM Dit heeft ons toen 2.7 miljoen gekost.

Laten wij tot de familie NUP weer groen licht krijgt wachten, en kijken naar alternatieve mogelijkheden. Laten wij ons niet meeslepen in een mogelijk grootst falend systeem

Voorzitter ik sluit af.

NORA is dood, lang leve NORA!
Aldus de automatiseringsgids want terwijl wij nu vandaag 1.7 miljoen moeten voteren voor het mogelijk grootst falende ICT project en mee betalen aan deze onderontwikkelde miskleun word er achter de schermen alweer gewerkt aan een vervanging voor het eens zo een voorbeeld gezin de Familie NUP.

Strekking ervan uitgesproken door Patrick van Lunteren tijdens de raadsvergadering van 30 september 2010

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to tell you that I’m newbie to blogs and certainly enjoyed you’re blog. More than likely I’m planning to bookmark your website . You amazingly come with very good writings. Thank you for revealing your blog.