door Berry van der Heijden. vrijdag 21 augustus 2009 | 09:11 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 21 augustus 2009 | 12:36

BREDA – De kersverse vereniging Eerlijk Beheer heeft een revolutionair plan om een einde te maken aan onnodige leegstand van panden en om het aantal woningzoekenden terug te dringen.

En wel op een manier waar iedereen daar voordeel bij heeft.

Michel Spekkers en Emilie Terpstra, bekend uit de krakerswereld, hebben daarvoor deze week de vereniging Eerlijk Beheer opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De vereniging wil eigenaren van panden, particulieren, woningcorporaties en gemeente Breda samen brengen met woningzoekende leden van de vereniging. De leden bieden zich aan om een pand te bewonen voor een bepaalde duur met een opzegtermijn van aanvankelijk twee weken. Naarmate de bewoning langer duurt, wordt die opzegtermijn langer tot maximaal twee maanden. De leden onderhouden het pand, (ramen wassen, tuinieren etc.). Wanneer het een groot bedrijfspand betreft, vinden ze het redelijk dat de verhuurder een deel van de gas-water-licht-kosten vergoedt.

“We willen met zo weinig mogelijk geld en maatschappelijk bewust panden die leegstaan beheren”, zegt Michel Spekkers. Na twee dagen heeft de vereniging 43 leden, maar zij wil snel naar de honderd. Een lidmaatschap kost 2,50 euro per maand of twee uur inzet voor de buurt, waar de woning staat. “Daarbij valt te denken aan helpen in een buurthuis, bij straatspeeldagen, eenzame ouderen bezoeken, juridische steun verlenen aan mensen met een kleine beurs”, aldus Spekkers.

In eerste instantie willen Spekkers en Terpstra de vereniging groter maken. “Als we honderd leden hebben, dan schrijven we een ledenvergadering uit. Wij stappen dan op en de leden kiezen een bestuur.” Het nieuwe bestuur gaat straks de woningeigenaren, corporaties, makelaars en gemeente vragen of zij mee willen doen.

Voor een deel van de woningbeheerders en -eigenaren is de vereniging een goedkope variant van anti-kraakwonen. “Eerlijk Beheer biedt gratis wonen aan of hooguit tegen betaling van een deel van de nutsvoorzieningen. Die anti-kraakbedrijven verdienen miljoenen, zonder dat er maatschappelijk toegevoegde waarde is”, vinden de twee.

In eigen kring krijgt Spekkers deels positieve, deels kritische reacties. “We moeten het samen gaan doen. In Breda staan 27.000 woningzoekenden ingeschreven. Door samen te werken kunnen we die enorme lijst kleiner maken met een vereniging die in Nederland zijn gelijke niet kent.” Meer info via www.eerlijkbeheer.nl

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to mention I am new to blogging and site-building and really enjoyed this web blog. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You really have fantastic well written articles. Thanks a lot for revealing your web site.