Beste vrienden van NAC

Naar aanleiding van wat uitspraken en vragen richting de gemeente van mij afgelopen dagen over de financiele situatie van NAC en de reacties die er op zijn gekomen leek het me een goed idee hier even een blog over te schrijven.

Heel lang woon ik nog niet in Breda (2007) en een echt voetbal fan was ik nooit, tot een paar partijgenoten mij afgelopen seizoen een aantal keer mee hadden genomen naar een NAC wedstrijd. Pas in het stadion zie je dat NAC veel meer is dan alleen een aantal spelers op het veld, maar dat er cohesie is en een saamhorigheid. Waar de samenleving wanneer er een crisis is aan de kant staat en vaak toekijkt staat de grote markt in Breda vol wanneer NAC europa in mag. Dat is mooi om te zien.

Begrijp ook goed dat mijn vragen en opmerkingen van afgelopen dagen, maar ook die aankomende tijd nog gaan komen niet tegen NAC gericht zijn, niet tegen de spelers en niet tegen de supporters. Juist het tegenovergestelde. Ik draag NAC een warm hardt toe. Ik (en ook mijn partij (SP) zijn juist bang dat het spel, de spelers en de supporters en daarmee Breda de dupe zouden kunnen worden van onbehoorlijk bestuur.

Als lid van de commissie in de gemeenteraad van Breda is één van mijn rollen het controleren van het stadsbestuur (College van B&W), aangezien de gemeente een belang heeft in NAC betekend ook dat ik daar die controlerende rol op probeer uit te voeren.

Vorig jaar heeft ook de SP voor de verbouwing van het stadion gestemd, we hebben wel tegen de ontwikkelingen van het terrein om NAC gestemd waar ze een super mall willen neerzetten en nog meer kantoorpanden (terwijl al 10% van de kantoren in Breda leeg staan). 1 juni komt dit onderwerp te spraken in de commissie.

Maar we hebben dus voor de verbouwing van het NAC stadion gestemd. Daar was niets mis mee. Tijdens het stemmen over de miljoenen voor die verbouwing die de gemeente zou lenen aan NAC is met de gemeenteraad afgesproken dat om terugbetaling in de hand te kunnen houden de inkomsten uit de TV rechten van NAC aan de gemeente werden betaald, de gemeente zou dan de huur in houden en de rest door storten naar NAC. Hier is niets mis mee.

Al tijden zijn er berichten dat er mogelijk tekorten zijn bij NAC, dit zou niet de eerste keer zijn, en zeker in deze tijden waar er een crisis is en meer voetbalclubs op het randje van de afgrond staan wil ik als commissie lid duidelijke antwoorden op vragen voordat het straks te laat is. In de wandelgangen werd gespeculeerd dat de tekorten zouden kunnen oplopen tot meer als 3 miljoen euro. Daarnaast werd mijn gevoel versterkt door het feit dat er spelers weg moesten en de prijzen van kaartjes flink om hoog gingen in het nieuwe seizoen.

Als commissie lid kun je vragen stellen aan een wethouder en dat is alles wat ik gedaan heb, daarnaast zijn mijn vragen niet heel complex, toch schijnt het moeilijk te zijn om daar een makkelijk antwoord op te krijgen.

In een vergadering afgelopen dinsdag vroeg ik hoe het stond met de huur betaling, of vroeg of het kon zijn dat NAC een huurachterstand had, en vroeg de wethouder een simpel overzichtje met betalingen die voldaan waren. Daarnaast vroeg ik me af hoeveel meer huur NAC moest betalen na het verstrekken van de lening, zodat ik een indicatie kon krijgen wanneer de lening voldaan zou zijn.

Gisteren kregen we een brief van de wethouder zonder cijfermatige onderbouwing, met een opmerking dat de huur ipv iedere maand vooraf nu één keer per kwartaal achteraf betaald werd. Persoonlijk vind ik dit een uiterst vreemde situatie, wie anders in Breda heeft zo een voorrecht. Maar nog blijft het een optie. Ik bedoel, als de huur betaald is, is het betaald toch?

Maar waarom niet gewoon een simpel overzichtje geven? Hoe dan ook ik zal aankomende tijd hier mee bezig blijven en zo nu een dan via een blogje een update geven. Mochten er vragen zijn dan hoor ik dat graag.

Tot de volgende wedstijd (aanvraag voor een seizoenskaart is een paar weken geleden de deur uitgegaan). Ik hoop dat ze mij nu niet uitloten.

Met vriendelijke groet,
Michel

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.