Hier is het antwoord op de 13 meest gestelde vragen van afgelopen week

1: Ben je illegaal Oekraïne binnen gegaan?

Ik ben de DNR niet via Oekraïne binnen gegaan maar via Rusland. Aangezien Oekraïne de DNR niet als land erkent, is dit in hun ogen illegaal. Daar moet ik wel bij opmerken dat wij visumvrij mogen reizen in Oekraïne. Mijn doel van de reis was om de andere kant van het verhaal te belichten, het verhaal van DNR. Het zou onlogisch zijn om via de vijand op bezoek te gaan.

2: Ben je benaderd door de Russische overheid?

Nee. Wel hebben wij de Russische overheid benaderd. Dit voor de aanvraag van onze transitvisums. Tijdens die aanvraag zijn we op bezoek geweest bij het Russische consulaat in Den Haag om toelichting te geven voor onze Visumaanvraag. Buiten dat contact zijn we nooit benaderd door de Russische overheid.

3: Vertelde Graham jou dat je naar de rampplek toe moest?

Het is wel ter sprake gekomen, uiteraard, maar de keuze om naar de rampplek te gaan heb ik zelf gemaakt. Het stond eigenlijk ook niet in de planning en kwam onverwachts. Graham was, net zoals Stefan, ook niet mee tijdens mijn bezoek.

4: Heb je geen twijfel over de mogelijkheid dat iemand dat botdeel in de loods heeft neergelegd voor jouw komst?

Dat is iets waar ik altijd extra rekening mee houd. Niet alleen in dit geval, maar je moet altijd op je hoede zijn dat je niet beïnvloed wordt door je omgeving. Maar nee, ik twijfel daar niet aan. Bijna niemand wist dat ik de plek ging bezoeken. Ik heb zelf onze route bepaald en zelf gekozen waar we gelopen hebben. Ik heb daarnaast het hele bezoek gefilmd.

5: Je zegt dat je het voor de nabestaanden doet. Waarom zo respectloos in een vuilniszak?

Dat woord gebruiken in combinatie met die poll is de grootste fout die ik gemaakt heb. Ik heb ook direct excuses daarvoor gemaakt bij de nabestaanden. Ik heb bij terugkomst in het hotel alle onderdelen los van elkaar verpakt, waarbij ik het botdeel extra ingepakt hebt. Ik ben met veel respect met de spullen omgegaan, deze zijn absoluut niet in een vuilniszak terug naar Nederland gekomen.

6: Die poll? Waarom deed je dat?

Ik wilde een punt maken. Ik ben op Twitter wel vaker sarcastisch, met nu en dan de nodige zwarte humor. Dit was, achteraf gezien, zeer ongepast. Zeker tegenover de nabestaanden. Dit heb ik nooit zo bedoeld, ik heb hiervoor ook oprecht mijn excuses aangeboden en dat doe ik hierbij nogmaals.

7: Waarom niet gewoon fotoÔÇÖs maken, moest je het nou echt meenemen naar Nederland?

Dat was een afweging. Op dat moment was ik zelf enorm verbaasd, ook een beetje boos. Ik had nooit gedacht dat daar nog zoveel zou liggen. Op dat moment kon ik niet met zekerheid alle items vaststellen. Zo dacht ik wel dat het een botdeel was, maar wist ik niet of het menselijk was. De enige manier om daar achter te komen, was gedegen onderzoek. Met alleen een foto kon ik geen DNA onderzoek laten doen.

8: Waarom nam je voor het verlaten van het vliegtuig afscheid van Beck?

Stefan was er niet bij op de dag dat ik naar de MH17 rampplek ging. Hij hoorde pas later dat ik dingen meegenomen had. Waar hij dit deels steunde, vond hij het meer dan verwerpelijk dat ik mogelijk menselijke resten had meegenomen. Omdat we niet zeker wisten hoe er in Nederland op gereageerd zou worden hebben we afgesproken dat hij zich zou distanti├źren. Ik wilde niet dat hij door mij in de problemen zou komen.

9: Waarom probeerde je de dingen Schiphol uit te smokkelen?

Onzin. Ik ben juist vanaf dag ├ę├ęn heel open met het onderzoeksteam geweest. De afspraak was ook dat ik het vrijwillig zou overdragen op Schiphol. Het ging mis toen het onderzoeksteam een kopie van al mijn data wou hebben. Van data die niets met MH17 te maken had. En ook alle data op mijn telefoon en laptop. Ik weigerde dat om mijn bronnen te beschermen. Daarna begon de ellende en namen ze alles in beslag.

10: Je hebt dingen meegenomen van een crimescene. Dat mag niet. Waarom deed je dat?

Zo ver mij bekend is het onderzoek afgesloten en is er afgelopen jaar en negen maanden niemand meer geweest van het onderzoeksteam. Het is dus nog de vraag of het überhaupt niet mag. Ik vind het schandalig dat er twee en een half jaar na de ramp nog iets ligt. In mijn ogen horen die dingen sowieso niet op een open veld of in een open loods. Ze horen mijns inziens in Nederland. Daarnaast was onderzoek nodig op de items. Ook de DNR heeft in een persverklaring aangegeven dat ik alle vergunningen had te doen wat ik deed.  

11: Hoe kon het dat Beck jouw tas mee nam?

We hadden de weken ervoor met gezamenlijk bagage gereisd met 4/5 tassen en koffers. Gedurende het bezoek aan DNR hebben we constant tassen herpakt, afhankelijk van wat we die dag nodig hadden. De nacht voor vertrek heb ik alle MH17 spullen in 1 van de tassen herpakt. Op Schiphol was hier even onduidelijkheid over. Toen ik zag dat Stefan de verkeerde tas pakte heb ik hem gelijk erop aangesproken. Binnen een minuut, een paar meter van de bagageband, was de tas alweer bij mij. Daarna zijn we met bagage doorgelopen naar een kamer van de politie op Schiphol

12: Wanneer toon je berouw voor het meenemen van menselijke resten?

Ik sta achter de keuze om het menselijk rest mee te nemen naar Nederland. Ten eerste omdat we anders vandaag nog niet hadden geweten of het echt een menselijk rest was. Veel van de nabestaanden die mij in de afgelopen dagen hebben benaderd voelen er niets voor dat er mogelijk nog resten liggen van geliefde. Ik denk dat ze terecht vragen aan de overheid om er nog een keer te gaan kijken.

13: Ben je nog steeds de “crimineel” die je vroeger was?

Het is heel goedkoop van een aantal mensen om mij aan te vallen op mijn verleden. Ik ben tussen 2004 en 2006 in aanraking geweest met justitie, ik heb toen mijn straf uitgezeten en heb de draad weer opgepakt. In de tussentijd ben ik commissielid geweest, heb ik een prijs gewonnen van MinBZ en ben ik niet meer in aanraking geweest met justitie. Dat wij een land zouden zijn waar je gelijke kansen hebt na berecht te zijn, voelt voor mij als onzin. Dit is een dagelijks gevecht voor mij.

 

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Cura├žao, Turkije/Syri├ź, Oost Oekra├»ne en Europa.