Terwijl minister Koenders achterhaalde informatie stuurt naar de Tweede Kamer en ambassadeur Kervers stelt dat ‘De betrekkingen tussen beide landen uitstekend zijn’, staat de marine op Aruba op scherp en neemt de druk tussen Amerika en Venezuela toe.

Terwijl 100.000 militairen in Venezuela zich aan het voorbereiden zijn op een tiendaagse landelijke oefening ter voorbereiding van een eventuele ‘invasie van Amerika’, staat de Nederlandse marine 25 kilometer verder bij Aruba op scherp ‘om à la minute Nederlanders weg te kunnen halen’. President Maduro maakte de paraatheid van zijn leger bekend nadat het parlement een wet aannam die hem de macht geeft om aankomende negen maanden zonder inmenging van het parlement te regeren. Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken bevinden zich naar schatting 1500 Nederlanders in Venezuela.

De posities worden gekozen

De oefening van Venezuela is een reactie op een uitspraak van President Obama afgelopen week waarin hij aangeeft Venezuela te zien als een ‘gevaar voor de nationale veiligheid’. Obama zei dit een paar dagen nadat Venezuela aan de VS had geëist hun ambassadepersoneel in Caracas terug te brengen van 100 man naar 17. De Unie van Zuid Amerikaanse naties (UNASUR) eiste afgelopen zaterdag na een spoedbijeenkomst dat Obama de sancties tegen Venezuela per direct ongedaan moet maken. Het Europese parlement sprak zich afgelopen week juist uit tegen het geweld in Venezuela en roept de overheid van Venezuela op op alle politieke gevangenen vrij te laten. Meerdere oppositieleiders waaronder Leopoldo Lopez en voormalig burgemeester van Caracas, Antonio Ledezma, zitten momenteel in de gevangenis.

De crisis in Venezuela groeit alleen maar

Venezuela kampt met een grote politieke en economische crisis. Door de tekorten staan mensen onder militaire bewaking uren in de rij voor supermarkten en zijn ziekenhuizen genoodzaakt afdelingen te sluiten. Criminaliteit op straat neemt toe. Naar schatting zijn er vorig jaar 25.000 mensen vermoord in Venezuela; bij 96 procent van deze moordzaken zijn de daders nooit gevonden.

Aandacht afhouden van eigen crisis

De regering lijkt er afgelopen tijd alles aan te doen de aandacht af te houden van de crisis binnen Venezuela. Zo maakte het land deze week bekend een groot stuk land en zee van buurland Guyana terug te willen gaan vorderen. In totaal gaat het om 250.000 km2. Guyana en Venezuela zijn het al honderden jaren oneens over de soevereiniteit van het land. De bekendmaking komt daags nadat het Amerikaanse bedrijf Exxon Mobile en Guyana bekend maakten te starten met olieboringen in het gebied. Afgelopen zaterdag heeft de regering van Guyana wederom bekend gemaakt zich niet te kunnen vinden in de aantijgingen van Venezuela. Het land gaat door met de boringen.

Het luchtruim van de Nederlandse Eilanden ook van Venezuela?

Na een vermeende coup-poging een paar weken geleden heeft Maduro op de nationale televisie aangegeven het luchtruim van de eilanden van het Nederlandse koninkrijk te mogen gebruiken ter verdediging van Venezuela. Navraag hierover bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken levert tot dusver geen antwoord op. Een formele reactie op de uitspraak van Maduro heeft ambassadeur Onno Kervers van de Nederlandse ambassade in Caracas niet gehad maar ‘wat ik weet is dat Venezuela ons gegarandeerd heeft dat het ons grondgebied respecteert in de Cariben, met inbegrip van het luchtruim.’

Vliegtuigje neergehaald

In februari dit jaar, een paar dagen voor deze uitspraak, haalde Venezuela al een vliegtuigje neer dat net ten noorden van Aruba in de zee terecht kwam. Of Venezuela hiervoor het luchtruim van Aruba heeft geschonden blijft bij navraag bij het ministerie ook nog onduidelijk.

Kervers laat ons weten dat het onderzoek naar het door Venezuela neergeschoten vliegtuig nog steeds gaande is. ‘Op dit moment is er contact tussen Aruba en Venezolaanse autoriteiten om de exacte positie van de Venezolaanse vliegtuigen vast te stellen. Dit is een goed voorbeeld van een goede communicatie tussen onze landen om misverstanden te voorkomen. Het onderzoek gebeurt in goede verstandhouding.’

De Duitsers waarschuwen

Dr. Jörg Polster van de Duitse ambassade laat in een alarmerende verklaring Duitse inwoners weten ‘voorzorgsmaatregelen te moeten nemen in het gezicht van een crisis’. Duitsers worden opgeroepen genoeg eten en water in te slaan voor enkele weken en daarnaast kopieën van alle belangrijke documenten bij zich te hebben, en het noodnummer van de ambassade binnen handbereik te houden. ‘De Duitsers zeggen: ga op zoek naar voedsel en water, Nederlandse mensen hier (in Venezuela) hebben veel ervaring en ze weten hoe op natuurlijke wijze te handelen’, aldus Kervers.

Trillen en sidderen

‘Voor mij bestaat de ambassade niet’, vertelt de in Venezuela woonachtige Adriaan van Ginkel ons na zijn betoog over de Nederlandse ambassade in Caracas. ‘Wat kan de ambassade doen? Die trillen en sidderen al bij elke kik van de zittende regering hier. Ik heb geen enkel vertrouwen in de ambassade.’ ‘De ambassade? Die neemt nooit contact op met Nederlanders, als de pleuris gaat uitbreken kunnen we nergens heen’, aldus de eveneens in Venezuela woonachtige Frank.

Adriaan en Frank staan niet alleen. Meerdere Nederlanders die we gesproken hebben delen de zorg over het gebrek aan doortastendheid van de ambassade. Ze vertellen dat de communicatie slecht verloopt. E-mails blijven vaak (lang) onbeantwoord en men ontvangt geen informatie over de actuele situatie.

Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Roel van de Meij laat in een schriftelijke reactie weten: ‘We houden contact met de Nederlanders die zich bij de ambassade registreren als permanent of tijdelijk verblijvend in Venezuela, via e-mail, sms of telefonisch. Daarnaast gebruiken we Twitter om contact te onderhouden met de Nederlandse gemeenschap.’

Radiostilte op internet

Het Twitter-account van de ambassade (@NLBEenVenezuela) blijkt echter inactief, het nieuwsgedeelte van de website van de ambassade bevat geen nieuws over Venezuela en het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot de dag van ons interview met ambassadeur Kervers geen update gehad.

Het reisadvies

‘De adviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden gemaakt door een team dat daarvoor contact heeft met alle Nederlandse ambassades en consulaten in de wereld, maar ook met andere ministeries, andere landen van de Europese Unie en de inlichtingendiensten’, aldus woordvoerder Roel van der Meij.

Minister Koenders stelde onlangs in een brief naar de Tweede Kamer: ‘Venezuela is een van de minst veilige landen ter wereld.’ Dit is in contrast met het reisadvies dat het Ministerie verstrekt. De rest van Venezuela staat gemerkt als ‘let op: veiligheidsrisico’s’. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld buurland Colombia waar grote gebieden staan aangemerkt als ‘niet reizen” of ‘alleen noodzakelijke reizen.’

Koenders loopt achter de feiten aan

Nederland en Venezuela kennen nauwe betrekkingen. ‘Deze berusten onder andere op een gedeelde historie, familiebanden en economische verwevenheid’, aldus Koenders. Nederland heeft veel economische banden met Venezuela. Zo lopen er grote contracten van Nederlandse bedrijven als Shell en Damen en is Curaçao vanwege de Isla raffinaderij op haar eiland die geëxploiteerd wordt door het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA afhankelijk van Venezuela.

Niet op de hoogte

De eilanden van het koninkrijk zijn deels afhankelijk van Venezuela voor de import van levensmiddelen. ‘Er wordt een negatieve economische groei van -1% voorspeld voor 2015’, stelt Koenders in de brief aan de kamer. Het IMF heeft echter in tegenstelling tot de uitspraken van Koenders haar verwachtingen begin van dit jaar al bijgesteld naar een negatieve economische groei van -7%. Koenders spreekt daarnaast in de Kamer voornamelijk over de demonstraties van 2014, waarbij het lijkt dat de minister niet op de hoogte is van de huidige stand van zaken in ons buurland.

‘De betrekkingen tussen beide landen zijn uitstekend’, aldus ambassadeur Kervers. Onlangs maakte Nederland en Venezuela zelfs nog bekend de gecombineerde marine-oefeningen “open eyes” die in 2014 door de crisis in Venezuela werd stopgezet te hervatten.

Terwijl de VS en Venezuela olie op het vuur blijven gooien en de omringende landen positie kiezen lijkt Nederland – met alle risico’s van dien – de kat uit de boom te kijken. Dit is opvallend. Venezuela is ons grootste buurland, met onze eilanden op een steenworp afstand. Hoe zouden we reageren als dat wat nu in Venezuela gebeurt, in Engeland zou gebeuren? Zouden we dan nog zo stilletjes afwachten?

Steun mijn werk
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door giften van anderen. Zonder deze en andere hulp zou ik niet in staat zijn mijn werk te kunnen doen. Neem een kijkje op deze pagina om te zien wat jij kan doen. Alvast bedankt.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to tell you that I’m very new to blogs and certainly enjoyed this blog site. Very likely I’m going to bookmark your blog . You really come with wonderful writings. Thanks for sharing your web-site.