Sinds ik actief ben met Eerlijk Beheer komt het steeds vaker voor dat ik een telefoontje krijg wat een dakloos persoon of zelfs gezin. Hierbij één voorbeeld.  (man, vrouw en drie kinderen toen 1, 10 en 14 jaar)

In 2006 stond de politie bij de deur van de familie. Ze troffen 2000 hennep stekjes aan. Deze stonden bij hen op zolder voor doorverkoop (15 cent per stuk). Er waren in het huis geen (assimilatie) lampen aanwezig, er was ook geen water systeem. Er was dus geen spraken van een kwekerij. Voor de rest hadden ze, naar eigen zeggen, goede contacten met de buurt.

Woningbouw Singelveste wou ze uit het huis hebben, dit vond de familie te ver gaan en zijn een proces gestart. De rechter stelde hun in het ongelijk en de familie moest het huis uit. (feb 2007)

Voor een periode hebben ze in een caravan mogen wonen de schoonmoeder, de gemeente gaf hun het advies om op een camping in de Rijen te staan. Zonder vast adres had de familie geen recht op een uitkering. De camping waar ze stonden vond dat de familie daar illigaal was komen te wonen, opgegeven moment is daar een vechtpartij ontstaan waar de vader eerst voor een aantal dagen in het ziekenhuis belande en daarna 90 dagen in de koepel gevangenis voor poging tot doodslag. Na drie maanden is hij vrijgesproken op alle punten. Van de schadenvergoeding de hij ontvangen heeft hebben ze een caravan gekocht, tot voorkort verbleef de familie daar in weekenden en schoolvakanties.

afgelopen twee jaar heeft de familie 8 verschillende tijdelijke adressen gehad. En in al die tijd hebben ze geen uitkering kunnen krijgen omdat ze niet lang genoeg ergens hebben kunnen verblijven. En omdat ze ook niet onder een brug slapen hadden ze ook geen recht op een zwerfers uitkering. Ook hebben ze geen zorgverzekering en is hun schuld afgelopen jaren toegenomen.

Tot voorkort leefde het gezin verspreid over drie adressen. Na drie jaar van het kastje naar de muur te zijn gestuur wou de familie hun leven en gezin terug en klopte een aantal weken aan de deur bij vereniging Eerlijk Beheer.  Ook wij konden ze op dit moment niet helpen en stuurde ze door naar het spreek uur van de kraakbeweging Breda, welke voor hun een paar dagen later een woning gekraakt heeft.
Word vervolgt…
De man is uiteindelijk voor de hennepstekjes van 2006 veroordeeld tot 200 uur taakstraf.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.