Na veel gesprekken, een ronde tafel bijeenkomst, drie plenaire debatten en een stemming is gisteren met veel lawaai het kraakverbod met een kleine meerderheid in tweede kamer aangenomen. Het is jammer dat vele niet zien wat voor verlies dit is voor ons ALLEN, valt dit te verwijten door het beeld wat de media en een aantal politieke partijen deze groep idealisten gegeven heeft?

Lees verder voor een kort dag verslag

10:00

Om tien uur in de ochtend kwam ik gisteren samen met een groep uit Breda aan in Den Haag. Onze wegen scheiden en ik ben alleen door gegaan richting het plein in Den Haag. Het was erg rustig, zowel op het plein als op het binnenhof was nog weinig politie te zien. Ik besloot mijn tijd te nemen en nog een bakje koffie te pakken bij één van de aanliggende cafe’s. De terassen stonden nog op hun nacht slot, van één van de medewerkers begreep ik dat gevraagd was dat zo de hele dag zo te houden.

12:30

De eerstegroep van ruim 50 mensen komt het plein op en begint met het opzetten van tenten, op dit moment is het aantal politiemensen toegenomen op het plein, maar nog steeds niet extreme.

13:00

Het aantal mensen op het plein neemt snel toe, ook het aantal mensen van de pers. uiteraard was Rutger van Geenstijl er ook om een “leuk?” filmpje te maken…   geprobeert om via Ustream live uit te zenden, maar het bereik was te slecht. De sfeerd is goed en mensen wachten in spanning op de stemming die om 17:00 beginnen zou.

15:00

Een aantal mensen van de PVDD staan op het plein, hebben veel vragen over de ingediende amendementen en moties. Voor de rest is alles nog rustig, geen ongeregheden tot dusver. overal op het plein zijn initiatieven, van plekken waar je wat kan eten, drinken tot een kinderboerderij aan toe.

18:00

Ik zit al even in het gebouw van de tweede kamer en begrijp dat er opgegeven moment geen meer mensen worden toegelaten, ook krijg ik een bericht dat een aantal mensen die wel naar binnen wouden stokslagen hebben gehad.

18:15

De stemmingen beginnen eindelijk, buiten luisteren de mensen mee.  na 15 andere agenda punten is dan de wet kraken en leegstand aan de orde. Helaas komt het niet op een hoofdelijke stemming aan. en de kraakwet komt er door heen, er ontstaat onrust op de publieke tribune en de vergadering wordt gestaakt. Ik ben vrij snel na de stemming, voor de groep uit de kamer al uitgelopen…

19:00

Buiten is de sfeer omgeslagen, opgegeven moment verplaatst een menigde richting de ingang van de tweede kamer, zoeen 7 paarden staan voor de ingang om de mensen tegen te houden. Kamerleden kijken van boven uit een raam op de menigde dit maakt de  frustratie alleen maar groter.

Opgegeven moment verschuifd de groep naar de ingang van het binnenhof waar ze worden tegen gehouden door de politie/ME, een tijd lang blijft het redelijk rustig, de politie probeert meerdere malen te sommeren weg te gaan en duidelijk te maken dat de burgemeester besloten heeft de demonstratie te stoppen. Buiten sommeren gebeurd er een tijd niet.

20:30

Er is opvallend veel stille politie aanwezig, opgeven moment wordt er een fles stuk gegooid boven de poort van het binnenhof, er word een kleine reactie gegeven door de politie, de menigte komt in beweging, een aantal mensen proberen stenen te pakken, en ME bus wordt aangepakt en aantal mensen worden op een te grove manier aangehouden. Na een moment van onrust gaan de meeste terug naar de ingang van het binnenhof.

21:15 / 21:30

De meeste zijn weer op het plein , mensen zijn boos, de sfeer begint steeds grimmiger te worden, een groot aantal mensen zijn al weg. Opgegeven moment sluit de politie het gehele plein af, veel mensen gaan. ik besluit te blijven om een aantal foto’s te maken.

22:30

Een aantal blijft volhouden bij het standbeeld in het midden van het plein, deze worden ingesloten door de politie, er vallen klappen, politie probeert kalmpte te behouden door alle overigen aanwezigen één voor één aan te houden. Ik hoor veel reactie van voorbijgangers dat ze het een overdreven reactie vinden, is ook zo, maar hoe anders?

Ook gaat de ME café’s in om actievoerders aan te houden

23:20

Ik en E opweg naar Breda, de groep van vanochtend is aanzienlijk kleiner geworden, een deel is al naar huis het andere deel?… later op de avond begreep ik dat ik in totaal ruim 90 arrestaties zijn uitgevoerd.

Het is een trieste zaak dat de dag zo heeft moeten eindigen, het is een trieste zaak dat politiek Nederland deze keus heeft gemaakt.

Tot volgende week in utrecht, tot de 27ste bij de eerste kamer, tot gauw

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I simply want to say I’m newbie to blogging and honestly savored you’re blog. Likely I’m going to bookmark your site . You really have great well written articles. Regards for sharing with us your website.