image

Je vader heeft je al op jonge leeftijd met je moeder achtergelaten, op school gaat het goed maar je moet nog wel een paar jaar voor je klaar bent.

Je toekomstplannen? daar begin je net pas over na te denken, waarom de haast – je hebt nog een heel leven voor je. Je moeder werkt zich 6 dagen per week een slag in de ronde om alle eindjes aan elkaar te breien zodat je naar school kan en zodat je al het andere kan doen wat je als 13-jarig meisje wil doen. Dan kom je er achter dat je zwanger bent en, als je het overleeft, moeder bent op je 14e. (de kans dat ze overlijdt tijdens de zwangerschap is onder de 15 jaar 5x groter dan iemand van 25).

Haar moeder werkt 6 dagen per week voor ongeveer 250 euro per maand plus wat sociale zekerheid. Zij gaat naar school en vindt daar de liefde van haar leven. Ze hebben het leuk samen en waarschijnlijk door de lak aan preventief onderwijs en voorbehoedsmiddelen in dit land komt van één het ander. Er over praten is taboe, dus zodra het hoge woord er eindelijk uit is blijkt het al drie maanden verder te zijn. Met een boze vader achter je aan die je liever dood dan levend ziet is het meest logische besluit er met je toekomstige man van twee jaar ouder te vluchten. Besluiten nog geen moeder te willen zijn kun je gevoelsmatig niet maken en daarnaast is het plegen van abortus ook niet toegestaan. Maar je hebt er vertrouwen in, je word een fantastische moeder.

Abortus is alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is of wanneer het kind misvormd is, hiervoor moet een rechter toestemming geven, dit is een lang bureaucratisch proces waarbij als er een uitspraak komt het vaak al te laat is. Daarnaast is het door de kerk niet geaccepteerd, dus als je al een rechter vindt kun je “de steun” van de kerk daarna wel vergeten.

Tussen 2000 en 2010 zijn het aantal tienerzwangerschappen in Ecuador met ruim 70% gestegen. Het enige geluk waar we over kunnen spreken is dat het kind in een soort van liefde is ontstaan, 1 op de 4 vrouwen in Ecuador wordt namelijk slachtoffer van seksueel geweld.

Veel tienermoeders hebben geen partner en voeden het kind zelf op, het ziet er naar uit dat deze dochter de weg van haar alleenstaande moeder zal opvolgen.

Ze staat gelukkig niet alleen in haar strijd. Bijna 40% van de meisjes in Ecuador onder de 20 is moeder of zwanger. Bij de meisjes zonder onderwijs ligt dit getal zelfs schrikbarend hoger.

Deel dit bericht:

About the author

Michel Spekkers

Ik ben een freelance onderzoeksjournalist, die het onrecht de grens over achtervolgt. Ik ga een stapje verder en schuw het extreme niet in mijn onderzoek naar corruptie, misdaad en geweld. Afgelopen jaren ben ik werkzaam geweest in onder andere Venezuela, Colombia, Curaçao, Turkije/Syrië, Oost Oekraïne en Europa.

1 Comment

  • I just want to mention I am just beginner to blogging and absolutely loved this web page. Probably I’m want to bookmark your blog . You actually have awesome article content. Regards for revealing your webpage.